Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osigurana opskrba

HPB odblokirala račun Petrokemiji. Gradonačelnik: Kutina već predugo stresno živi

16.01.2014., Kutina - Tvornica umjetnih gnojiva Petrokemija.  Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
09.03.2015.
u 12:09

Ovime je osigurana daljnja opskrba hrvatskog tržišta neophodnim količinama mineralnih gnojiva

Hrvatska poštanska banka danas je odblokirala račun kutinske Petrokemije.

 Do rješenja je došlo maksimalnim naporima Uprave da udovolje zahtjevima Hrvatske poštanske banke - stoji u priopćenju Uprave Petrokemije. Iz uprave su objavili kako su uspjeli ispuniti zahtjev HPB-a za jednokratnim vraćanjem potraživanja po regresnom dugu za jednog od dugoročnih kupaca tvrtke, a riječ je o tvrtki Gorup.

 - Time je omogućena normalizacija odnosa s HPB-om - ističe Uprava kutinske tvrtke koja i dalje smatra kako do blokade nije trebalo doći jer je bilo i ranije u pregovorima ponuđeno prihvatljivo rješenje za osiguranje potpunog pokrivanja potraživanja HPB-a.

Ovime je osigurana daljnja opskrba hrvatskog tržišta neophodnim količinama mineralnih gnojiva, a Uprava isto tako ističe da je u tijeku realizacija Revizije programa restrukturiranja i financijske konsolidacije Petrokemije d.d. 2015 - 2019.g. kojim bi se trebalo stabilizirati poslovanje Društva, no da je za njegovu daljnju realizaciju nužno potrebno razumijevanje i podrška financijskih institucija i opskrbljivača prirodnoga plina.

Iz HPB-a poručuju kako su mjesecima pregovarali s Petrokemijom "s čime su bila upoznata i nadležna ministarstva".

 - Hrvatska poštanska banka vodi i vodit će brigu o svim svojim klijentima i hrvatskom gospodarstvu s pozicije domaće banke srednje veličine. Banka maksimalno pažljivo postupa s imovinom koja nam je povjerena te poštujemo pravila poslovanja i regulativu države, našeg većinskog vlasnika. U konkretnom slučaju Petrokemije, jamstvo kojim je poduzeće u državnom vlasništvu jamčilo za obvezu privatnog poduzeća koje je završilo u predstečajnoj nagodbi ne može biti oprošteno na teret Banke. Banka nema mandat opraštati dugove na teret vlasnika i indirektno na teret svojih 630.000 klijenata.
Jamstvo je dospjelo na naplatu prije pet mjeseci otkad Banka pregovara s Petrokemijom s čime su bila upoznata i nadležna ministarstva. S današnjim danom (9. ožujka. 2015.) Banka je naplatila svoje potraživanje u iznosu od 12 milijuna kuna.Napominjemo da je Banka pod posebnom paskom Europske komisije i HNB-a upravo zbog nebankarskog odobravanja i naplate kredita u prošlosti, poručuju iz HPB-a.

Priopćenjem se oglasio i kutinski gradonačelnik Andrija Rudić.

 - Nakon stresnog vikenda pozdravljam u ime svih svojih sugrađana odluku Hrvatske poštanske banke i napore Uprave da se to pitanje razriješi. Ova je situacija bila dobar povod da još jednom podsjetimo hrvatsku javnost što Petrokemija znači, ali i da upozorimo da Kutina već predugo stresno živi i da se trebaju donijeti odluke koje će dugoročnije riješiti pitanje ove strateške hrvatske industrije.Vjerujem i dalje da odgovorni ljudi na odgovornim mjestima mogu donijeti odluke koje će takvu situaciju za moje sugrađane, naš grad i cijelu Republiku Hrvatsku zaista i stvoriti. Zahvaljujem svim medijima na interesu i zahvaljujem svima koji su pridonijeli da se ova situacija razriješi - poručio je Andrija Rudić.

>> 'HPB nam nije dao mogućnost rješavanja duga, bez najave su blokirali račun'

Komentara 6

ZG
zgblabla
11:11 09.03.2015.

baš me zanima tko je u Petrokemiji potpisao jamstvo za privatnu tvrtku , mogu li i meni biti jamci?

MU
Mukowsky
11:12 09.03.2015.

Zato je dobro da banke nisu u HR vlasnistvu!!! Politicari bi vec davno sve triput unistili i iz proracuna spasavali.

LI
lipa75
14:23 09.03.2015.

Problem nije riješen time što je HPB deblokirala račun. Njima su platili, a drugi dobavljači čekaju i pitanje je tko će ih prvi ponovno blokirati. Pitam se samo od koga Klaus i kompanija brane Petrokemiju. Imaju nerealno visoke plaće i beneficije, angažiraju vanjske firme za poslove koje mogu odraditi njihovi djelatnici, isplatili su nerealno visoke otpremnine. A sve to na račun poreznih obveznika. Petrokemija je po organizaciji komunizam u punom smislu riječi, a nerealno je da takva gubitaška firma daje najbolje uvjete za sadašnje i bivše zaposlenike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije