Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

HPB odblokirala račun Petrokemiji. Gradonačelnik: Kutina već predugo stresno živi

Ovime je osigurana daljnja opskrba hrvatskog tržišta neophodnim količinama mineralnih gnojiva
09. ožujka 2015. u 12:09 6 komentara 704 prikaza
16.01.2014., Kutina - Tvornica umjetnih gnojiva Petrokemija.  Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Hrvatska poštanska banka danas je odblokirala račun kutinske Petrokemije.

 Do rješenja je došlo maksimalnim naporima Uprave da udovolje zahtjevima Hrvatske poštanske banke - stoji u priopćenju Uprave Petrokemije. Iz uprave su objavili kako su uspjeli ispuniti zahtjev HPB-a za jednokratnim vraćanjem potraživanja po regresnom dugu za jednog od dugoročnih kupaca tvrtke, a riječ je o tvrtki Gorup.

 - Time je omogućena normalizacija odnosa s HPB-om - ističe Uprava kutinske tvrtke koja i dalje smatra kako do blokade nije trebalo doći jer je bilo i ranije u pregovorima ponuđeno prihvatljivo rješenje za osiguranje potpunog pokrivanja potraživanja HPB-a.

Ovime je osigurana daljnja opskrba hrvatskog tržišta neophodnim količinama mineralnih gnojiva, a Uprava isto tako ističe da je u tijeku realizacija Revizije programa restrukturiranja i financijske konsolidacije Petrokemije d.d. 2015 - 2019.g. kojim bi se trebalo stabilizirati poslovanje Društva, no da je za njegovu daljnju realizaciju nužno potrebno razumijevanje i podrška financijskih institucija i opskrbljivača prirodnoga plina.

Iz HPB-a poručuju kako su mjesecima pregovarali s Petrokemijom "s čime su bila upoznata i nadležna ministarstva".

 - Hrvatska poštanska banka vodi i vodit će brigu o svim svojim klijentima i hrvatskom gospodarstvu s pozicije domaće banke srednje veličine. Banka maksimalno pažljivo postupa s imovinom koja nam je povjerena te poštujemo pravila poslovanja i regulativu države, našeg većinskog vlasnika. U konkretnom slučaju Petrokemije, jamstvo kojim je poduzeće u državnom vlasništvu jamčilo za obvezu privatnog poduzeća koje je završilo u predstečajnoj nagodbi ne može biti oprošteno na teret Banke. Banka nema mandat opraštati dugove na teret vlasnika i indirektno na teret svojih 630.000 klijenata.
Jamstvo je dospjelo na naplatu prije pet mjeseci otkad Banka pregovara s Petrokemijom s čime su bila upoznata i nadležna ministarstva. S današnjim danom (9. ožujka. 2015.) Banka je naplatila svoje potraživanje u iznosu od 12 milijuna kuna.Napominjemo da je Banka pod posebnom paskom Europske komisije i HNB-a upravo zbog nebankarskog odobravanja i naplate kredita u prošlosti, poručuju iz HPB-a.

Priopćenjem se oglasio i kutinski gradonačelnik Andrija Rudić.

 - Nakon stresnog vikenda pozdravljam u ime svih svojih sugrađana odluku Hrvatske poštanske banke i napore Uprave da se to pitanje razriješi. Ova je situacija bila dobar povod da još jednom podsjetimo hrvatsku javnost što Petrokemija znači, ali i da upozorimo da Kutina već predugo stresno živi i da se trebaju donijeti odluke koje će dugoročnije riješiti pitanje ove strateške hrvatske industrije.Vjerujem i dalje da odgovorni ljudi na odgovornim mjestima mogu donijeti odluke koje će takvu situaciju za moje sugrađane, naš grad i cijelu Republiku Hrvatsku zaista i stvoriti. Zahvaljujem svim medijima na interesu i zahvaljujem svima koji su pridonijeli da se ova situacija razriješi - poručio je Andrija Rudić.

>> 'HPB nam nije dao mogućnost rješavanja duga, bez najave su blokirali račun'

Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • zgblabla:

    baš me zanima tko je u Petrokemiji potpisao jamstvo za privatnu tvrtku , mogu li i meni biti jamci?

  • Mukowsky:

    Zato je dobro da banke nisu u HR vlasnistvu!!! Politicari bi vec davno sve triput unistili i iz proracuna spasavali.

  • lipa75:

    Problem nije riješen time što je HPB deblokirala račun. Njima su platili, a drugi dobavljači čekaju i pitanje je tko će ih prvi ponovno blokirati. Pitam se samo od koga Klaus i kompanija brane Petrokemiju. Imaju nerealno visoke plaće i ... prikaži još! beneficije, angažiraju vanjske firme za poslove koje mogu odraditi njihovi djelatnici, isplatili su nerealno visoke otpremnine. A sve to na račun poreznih obveznika. Petrokemija je po organizaciji komunizam u punom smislu riječi, a nerealno je da takva gubitaška firma daje najbolje uvjete za sadašnje i bivše zaposlenike.