Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nelikvidnost

HBOR isplatio 4,6 mlrd. kuna kredita, 48% više nego lani

\'obzor zagreb...04.06.2007. ...anton kovacev...pred. uprave hbor... Foto:Antonio Bronic\'
\'Antonio Bronic\'
13.07.2010.
u 15:21

Na 100 milijuna kuna kredita HBOR-a poduzetnici su iz svojih ili drugih izvora u 2009. uložili još 170 milijuna kuna, kazao je Anton Kovačev.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak izdala je 4,6 milijardi kuna kredita u prvih šest mjeseci ove godine, što je 48 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Kako je istaknuo predsjednik uprave HBOR-a Anton Kovačev, novac je isplaćen hrvatskim poduzećima, većinom proizvođačima izvoznicima, koji se bore s problemom nelikvidnosti. Ukupna vrijednost kredita HBOR-a u 2009. iznosila je 6,15 milijardi kuna.

– Na 100 milijuna kuna kredita HBOR-a investitori su iz svojih ili drugih izvora u 2009. uložili 170 milijuna kuna. To je dobar pokazatelj za likvidnost, a učinke tih ulaganja možemo očekivati iduće godine – kazao je Kovačev.

Gotovo 70 posto kredita HBOR-a u 2009. i 2010. godini namijenjeno je poticanju izvoza. Znatna je sredstva HBOR usmjerio na Vladin program pomoći poduzećima koja su zapala u probleme u vrijeme krize. Ako se isključi taj udio kredita, kreditna aktivnost HBOR-a u 2010. godini povećana je 32 posto.

– Gospodarstvenici kao i poslovne banke usmjereni su na rješavanje problema tekuće likvidnosti i refinanciranje postojećih kredita, što potvrđuje i iskazan velik interes za  prva četiri natječaja za dodjelu kvota kredita HBOR-a za provedbu Programa kreditiranja obrtnih sredstava. HBOR je do sada po modelu A odobrio 508,76 milijuna kuna, a isplaćeno je 311 milijuna kuna – kazao je Kovačev.

Više od 70 posto isplaćenih sredstava HBOR-a potrošeno je na podmirivanje obveza prema dobavljačima, otprilike 6,5 posto prema bankama i 9 posto obveza prema bankama.

– Iz toga se vidi da je neopravdano bilo strahovanje da će većina sredstava završiti u poslovnim bankama i državnom proračunu – zaključio je Anton Kovačev.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije