Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Grčkom se više ne može upravljati, strah za Portugal i Španjolsku

grčka
vl
Autor
Gojko Drljača
07.02.2010.
u 16:13

Zbog prevelikih fiskalni deficita pod povećalom ulagača više nije samo kredibilitet Grka nego i drugih zemalja, kao što su Španjolska i Portugal

Stanje u Grčkoj sve više zabrinjava investitore koji se, sudeći prema pisanju zapadnih medija, već pitaju može li se uopće upravljati Grčkom. Štoviše, situacija u Grčkoj toliko je zabrinjavajuća da sada investitori pod posebnim povećalom gledaju i financijsko stanje Španjolske i Portugala.

Grčka vlada, podsjetimo, ima sve veći problem kredibiliteta jer mora drastično srezati javne troškove kako bi se enormni proračunski deficit od 12,7 posto smanjio na 3 posto do 2012. godine, a na zahtjev sve zabrinutijih predstavnika Europske unije. Međutim, da bi to učinila, grčka vlada morala je povući toliko radikalne rezove da je izazvala i radikalni bunt svojih građana. Javni sustav Grčke vrlo lako mogao bi biti potpuno paraliziran. Investitori zabrinuto gledaju kako kako najveći sindikati pozivaju na generalni štrajk, dok poreznici i carinici jednostavno odlaze s posla te tako svojim primjerom predvode cijeli užasnuti javni sektor i komunističkim agitacijama uznemirene radnike. Investitori u obveznice sada već definitivno zaključuju kako se Grčkom možda uopće ne može upravljati, a sve sumnjivije gledaju na situaciju i u Španjolskoj i Portugalu.

Kad je španjolska ministrica financija Elena Salgado poručila kako situacija u njenoj zemlji nije kao u Grčkoj, investitori su se odmah počeli pitati zbog čega uopće vuče takve paralele. Situacija u Španjolskoj je ozbiljna jer centralna država kontrolira samo trećinu javne potrošnje te administraciji u regijama i lokalnim zajednicama samo može davati uopćene naputke.

Na taj način ne može se voditi čvrsta i odlučna fiskalna politika, pogotovo jer su regionalni lideri pretežito u oporbi u odnosu na centralnu vlast. O tome puno govori i propast sastanka koji je organizirao španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero s regionalnim liderima na temu borbe protiv krize i kontrole javne potrošnje.

Komentara 45

OB
-obrisani-
16:46 07.02.2010.

Fenlo, nacistek mali, moze li izvor onih tvojih rieci dolje?Mozda original? li pak ti mozda citiras one mudrace Ziona, aanti-semitski pamföet fabriciran u laboratorijima ruske caristicne policije. Opet kazes svoje pravo lice, degutantni nacisto - klazi mi, molim te, kakvu vezu imaju cionisti s problemima Grcke i Portugala.

OB
-obrisani-
16:46 07.02.2010.

Cudi me da nitko nije spomenuo Malu Svicarsku. Stvarno me cudi ..... :-)

RI
riise
18:44 07.02.2010.

07.02.2010. u 18:32h BenoitPot je napisao/la: U Grčkoj je korupcija puno jača nego u Hrvatskoj, tako da ni nekakvi financijski aranžmani neće puno pomoći dok se to ne riješi...Osobno mislim da će SDP-u vlast pasti u krilo kao zrela kruška...Državnaa potrošnja je dosegla s ovim zadnjim mjerama maksimum, no s političarima nikad neznaš koliko daleko mogu ići...Nadam se ipak da nećemo previše zaglibit...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije