Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Grčki dugovi u prvom planu na zasjedanju skupštine MMF-a

Grčki čelnici nastoje što prije prikupiti novac jer prvih 8,5 milijardi eura obveznica na naplatu dolazi već 19. svibnja.
26. travnja 2010. u 11:17 0 komentara 3 prikaza
mmf
Foto: AFP

Na proljetnom zasjedanju Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, koje se proteklog vikenda održalo u Washingtonu, ministri financija zemalja članica pozitivno su dočekali procjene o ohrabrujućem oporavku globalnog gospodarstva, no istodobno su pozvali i na oprez , kao i na hitno rješavanje problema kao što su visoka zaduženost brojnih država, nezaposlenost i održive javne financije. U svom su priopćenju članovi Međunarodnoga monetarnog i financijskog odbora (IMFC), upravnog tijela MMF-a koje broji 24 člana, objavili da su znakovi jačanja gospodarskog oporavka ohrabrujući, ali ostaju mnogi izazovi koje treba rješavati zajednički, misleći pritom na nastavak jačanja nadzora globalnih gospodarskih i financijskih kretanja kao i pružanje savjeta državama članicama u ekonomskoj politici.

U nastavku zasjedanja ponovno su u prvom planu bili financijski problemi Grčke kao i zahtjevi svih prisutnih da se što prije nađe rješenje. Ministri financija pozvali su i Europsku uniju i MMF da se dogovore oko cjelokupnog paketa pomoći Ateni, jer parcijalna rješenja nisu dala očekivane rezultate. I američki ministar financija Timothy Geithner nakon sastanka s grčkim ministrom financija Georgiosom Papaconstantinouom i prvim čovjekom MMF-a Dominiqueom Strauss-Kahnom pozvao je na donošenje hitnog rješenja jer svako odugovlačenje baca Grčku u još dublje probleme. Papaconstantinou je pokušao pronaći model financiranja kojim bi dobio pomoć vrijednu 45 milijardi eura, a sastao se i s predsjednikom Europske središnje banke Jean-Claudeom Trichetom kao i s povjerenikom Europske unije za gospodarska i monetarna pitanja Ollijem Rehnom kako bi definirali moguće srednjoročne ekonomske mjere i programe financijske potpore grčkim reformama.

Čelnici MMF-a na dvodnevnom su se zasjedanju založili i za jačanje financijske regulacije i nadzora radi obnove stabilnoga globalnog financijskog sustava, koji može poduprijeti gospodarski oporavak. Pozdravljen je oporavak mnogih zemalja niskih prihoda, a razmatrao se i prijedlog izvanrednog otpisa dugova za zemlje pogođene prirodnim katastrofama, uključujući Haiti. Ministri su također istaknuli predanost MMF-a da odgovori potrebama članica u rješavanju posljedica krize, posebno u jačanju analize sustavnih rizika.

Pozvali na otvorenu raspravu oko jačanja djelotvornosti i širenja mandata MMF-a nadzoru, kreditiranju, prevenciji kriza i stabilnosti međunarodnoga monetarnog i financijskog sustava. Ministri financija pozvali su na završetku zasjedanja Međunarodni monetarni fond da pojača svoj nadzor na području mikrofinanciranja, kolanja kapitala te sustavnih rizika i njihova prelijevanja da bi se izbjegle buduće krize.

Grčka koja očajnički treba novac od drža

Grčka koja očajnički treba novac od država članice Eurozone posudit će 30 milijardi eura uz kamatnu stopu od 5 posto. Atena također može računati na 15 milijardi eura pomoći od strane Međunarodnog monetarnog fonda čija će kamata prema najavama biti i niža od 5 posto. Papaconstantinou se nada da će se dogovori oko posudbe novca realizirati što je moguće prije jer već 19. svibnja Grčkoj na naplatu dolazi 8,5 milijardi eura obveznica a novca za plaćanje tih obveza Grčka jednostavno nema. Istovremeno premijer Papandreou uvjerava kako je Grčka sposobna vratiti novac.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.