Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trošarine

Europska komisija tjera Mađarsku da ukine mobilne trošarine

'01.08.2011., Zagreb - Mlada djevojka uziva uz kavu i telefon uz lijepo vrijeme koje se ponovno pojavilo nakon duzeg razdoblja niskih temperatura i kise.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
02.10.2011.
u 17:51

Mađari imaju dva mjeseca za ispunjavanje zahtjeva, prije nego što ih EK tuži Europskom sudu pravde. Ovo im je već druga opomena!

Mobilni operateri u Hrvatskoj već pune dvije godine u proračun uplaćuju krizne trošarine. A da smo u Europskoj uniji, hrvatska Vlada već bi dobila po prstima uz prijetnju tužbom Europskom sudu pravde. Upravo se to proteklog tjedna dogodilo Mađarskoj. Europska komisija, naime, zatražila je od te zemlje da ukine posebne poreze nametnute telekomunikacijskim operaterima. Takvi su porezi, tvrde, nezakoniti. Za ispunjavanje zahtjeva Mađari imaju dva mjeseca prije nego što ih EK tuži, a ovo im je već druga opomena.

Pred Sud pravde

Mađari su, naime, lani uveli poseban porez operaterima u rasponu do 6,5 posto temeljen na iznosu bruto prihoda (bez PDV-a), uz očekivanje da će uvođenjem toga poreza godišnje zaraditi oko 220 milijuna eura. A prema tumačenju Europske komisije takvo što nije u skladu s pravilima i propisima EU. Glavna je postavka odluke EK da nameti operaterima moraju imati cilj pokrivanje određenih administrativnih i regulatornih troškova vezanih za obavljanje telekomunikacijskih usluga. Suočena s visokim javnim dugom, vlada desnog centra stranke Fides obećala je da će smanjiti proračunski deficit zemlje ispod 3 posto BDP-a u 2011., što su vrlo zahtjevni fiskalni ciljevi. No, metode koje se primjenjuju za postizanje toga cilja izazvale su kontroverze u zemlji, a sada i na europskoj razini. Jer Mađari su uveli trošarine i poreze energetskom sektoru, trgovačkom..., a još prije bankarima i osiguravateljima. No, Mađari se i dalje inate, a prijetnju Komisije vrlo su glatko odbili tvrdeći da je to hitna mjera.

Novac u proračunu

Ipak, EK ne prijeti uludo, Francuze i Španjolce nakon natezanja odlučio je poslati na Europski sud pravde. Oni su također telekomima nametnuli dodatne poreze još u 2009., čime su prekršili regulativu EU. O trošarinama operaterima u Hrvatskoj više se ne raspravlja, iako operateri tvrde da im upravo taj namet onemogućuje veće investicije, a HT je preispitivao ustavnost te odredbe. Hrvatski harač uveden je potkraj kolovoza 2009. i radi se o porezu na prihode od glasovne komunikacije i SMS-ova u iznosu od 6 posto mjesečno. Tako je lani uime mobilnih trošarina u državni proračun skupljeno oko 300 milijuna kuna.

Komentara 11

MA
master
18:11 02.10.2011.

e tako ce i nama da bude kad udjemo onda ce poceti da nas guze kako n jima odgovara

US
U sridu
20:01 02.10.2011.

Telefonske i internetske firme pljackaju ovaj narod,ja bih stavio 50% porez na mobilne telefone,svaka susa ga ima i vecinom ga koristi za gluposti.Zaradjeni novac dati novorodjencadima.

X2
xychhr-200
18:45 02.10.2011.

. @master Pa to već i sada rade. Prvi su KRADEZENJARE, a ovi drugi odmah iza ili uz njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije