Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Europa će digitalni porez uvesti i bez globalnog dogovora

Ako pravila o digitalnom oporezivanju ne budu gotova tijekom 2020. godine, EU će sam uvesti jedinstven digitalni porez
09. listopada 2019. u 09:32 3 komentara 648 prikaza
Margrethe Vestager
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Margrethe Vestager, bit će, po novom, izvršna potpredsjednica Europske komisije zadužena za digitalna pitanja i tržišno natjecanje. Ovoj pedesetjednogodišnjoj Dankinji to će biti drugi mandat u Europskoj komisiji jer je posljednjih pet godina provela na poziciji povjerenice za zaštitu tržišnog natjecanja. 

Margrethe Vestager 'ČELIČNA DAMA' Tko je povjerenica koju zovu digitalnom caricom Europe i zašto je se Trump boji

Saslušanje Margrethe Vestager pred dva nadležna parlamentarna odbora (Odbor za industriju, istraživanje i energetiku (ARE), Odbor za unutarnje tržište i potrošače) trajalo je više oko tri  sata. Vesager je vrlo suvereno odgovarala na niz konkretnih pitanja i kako se očekivalo dobila potvrdu europarlamentaraca.

 Kako je kazala, na putu EU u digitalno doba zalagat će se za tri principa, a to su povjerenje, humanost i poštenje. Povjerenje građana EU svakako treba graditi u kontekstu zaštite podataka i privatnosti te sigurnosti tehnologije, humanost se odnosi na primjenu umjetne inteligencije u kojoj svakako bitan dio moraju odigrati pravila etičnosti, a poštenje se odnosi na radne uvjete zaposlenih kao i na fer poreze koje svi jednako moraju plaćati u Europskoj uniji, objasnila je.

Ni Kina ni SAD

– Klimatske promjene i digitalna transformacija dva su velika izazova koji stoje pred Europskom unijom i koji će utjecati na svakodnevni život građana. Moj je zadatak EU uvesti i prilagoditi digitalnom dobu koje neumitno stiže – kazala je Margrethe Vestager prilikom saslušanja te istaknula: – Ono što mogu obećati jest da svojim djelovanjem neću težiti Europu učiniti sličnom Kini ni Sjedinjenim Državama. Posvetit ću se tome da izgradimo EU na temelju njenih snaga i vrijednosti. Europa ima izniman digitalni potencijal, imamo odličnu infrastrukturu, vrlo obrazovane ljudi i zakone koji su učinkoviti, no još mnogo toga moramo napraviti ne bismo li i dalje živjeli u društvu koje svima pruža iste prilike.

Zvonimir Despot Kako izgleda digitalizacija na hrvatski način? Tako da i aplikacija ima radno vrijeme!?

Digitalna carica Europe, kako je mnogi nazivaju, tvrdi, ima dovoljno energije da se i dalje bori za ciljeve koji su postavljeni u sklopu njene funkcije, a prije svega u zaštiti fer tržišne utakmice. Čelična dama, još jedan od nadimaka M. Vestager, koji je ‘zaradila’ zbog nemilosrdnog inzistiranja na tome da kažnjava velike korporacije kad zastrane i zaborave pravila igre u EU, poručuje da će ponovno predano raditi na održavanju poštenog tržišta.

– Vidjela sam kako djeluju pravila za zaštitu tržišne utakmice u praksi. Tada ona uistinu štite potrošače. I dalje ću djelovati u tom smjeru jer dominantne kompanije imaju dodatnu odgovornost u kontekstu zaštite potrošača i tu nema kompromisa – kazala je Vestager.

Usto je Vestager već zagovarala i uvođenje digitalnog poreza koji se uglavnom odnosi na američke tehnodivove poput Facebooka, Googlea, Amazona....

HUP ICT Male i nove tvrtke imaju veliku priliku iskoraka u umjetnoj inteligenciji

Ako ne ide globalno...

Kako je najavila Vestager, činit će to tijekom svog mandata. Digitalni porezi nužno se moraju mijenjati jer mijenja se tržište i pravila na njemu. Prema posljednjim dogovorima, digitalni porezi trebali bi se uspostaviti globalno, a za to je zadužen OECD.

– Ako do kraja 2020. ne bude postignut učinkovit sporazum, EU će biti spreman djelovati sam – izjavila je M. Vestager. Neke su države članice već uvele poreze same, i to je dobro jer pritisak treba postojati, no taj zakon mora biti jedinstven. Ako ne može biti globalni, bit će svakako europski – istaknula je Vesager.

Novi sastav Europske komisije trebao bi stupiti na dužnost u studenome, nakon što, kao tim, dobiju konačno zeleno svjetlo od zastupnika iz Europske unije.

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
  • wimneianeia:

    Ovo je jasan put u diktaturu fasizma, i razvaljacinu NATO pakta, ono o cemu ja svaki dan pisem, da ce oni vama uvesti diktaturu fasizma u toj mracnoj i zlocinackoj tvorevini od EU-ropske unije. Cista bolestina od provokacije, suluda, i ... prikaži još! van svake pameti.. Oni nemaju minimalne sanse protiv Amerike koja kontrolira 95% globalnog interneta, sve osim nesto malo u Kini, i milijune kilometara kablova interneta ispod mora i oceana, koje isto tako oni kontroliraju, kuda prolazi 90% svjetske trgovine. A sve se kontrolira iz Pentagona i Zeneve, gdje oni uopce nemaju pristup, tako da ih Ameri mogu u roku odmah ostaviti u mraku, i zamraciti im ineternet, i blokirati im sve banke, korporacije, poduzeca, i sve zive i mrtve informacije na internetu, radi odmazde, ako im uvedu sankcije, a na dobrome su putu. Prebolest, obicno bahacenje priglupih fasistoida iz Brisela i Berlina, pred bankrotom, i raspadom im te fasisticke tvorevine.

  • PrimoracRi:

    Vjerojatno je Slavko bio sa ovom digitalnom. sumnjam da bi se sama sjetila toga. Mentor slavko opet jaše ali sada digitanom europom.

  • stefj:

    To vam je tako, dok se drugi u svijetu bave razvojem digitalnih usluga i robotike, EU se bavi isključivo uvođenjem poreza na to. Zato EU drastično tehnološki zaostaje za Amerikom i Azijom, zato vrhunski stručnjaci i odlaze... EU već desetljećima ... prikaži još! nije iznjedrila niti jednog globalnog lidera u novim tehnologijama, niti nema nekog izgleda da ga i napravi. Čak se u Njemačkom parlamentu postavilo to pitanje i trebala je krenuti rasprava, no populizam i koalicija sa SPD-om je sve to brzo bacilo u drugi plan...