Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUP ICT

Male i nove tvrtke imaju veliku priliku iskoraka u umjetnoj inteligenciji

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/11
03.10.2019.
u 17:30

Poslodavci u ICT sektoru nude pomoć državnim stratezima i tvrde, AI je neizbježna tehnologija

“Potencijal umjetne inteligencije za Hrvatsku”, naziv je dokumenta kojeg su sastavili poslodavci Udruge informatičke i komunikacijske aktivnosti (HUP-ICT) i jučer ga predstavili javnosti.

Ratko Mutavdžić, član izvršnog odbora, rekao je kako su htjeli su biti proaktivni, i iako ne sudjeluju u sastavljanju državne strategije reći što i kako AI može pridonijeti gospodarstvu i tvrtkama.

Ministarstvo gospodarstva bavi se upravo izradom strategije umjetne inteligencije. No, kako je u više navrata naglašeno, privatni sektor nije došao na red da ih se pita za mišljenje, te su oni. odlučili samostalno, unaprijed pomoći onima koji će kreirati strategije i politike.

Iskoristiti europski novac

– Radimo na još dva dokumenta: jedan koji će adresirati pravna, etička i moralna pitanja umjetne inteligencije te jedan koji će se osvrnuti na primjenu umjetne inteligencije u konkretnim industrijama – kazao je Mutavdžić koji je i na čelu radne skupine HUP- ICT-a za primjenu AI-ja.

EU će u sljedećem financijskom razdoblju, na razini Unije, u razvoj umjetne inteligencije uložiti 2,5 milijardi eura, što je tvrdi Mutavdžić prilika da sudjelujemo jer će novac biti namijenjen poticanju malih i srednjih poduzeća i javnih uprava da češće i bolje koriste tehnologiju, dok će drugi dijelovi obuhvaćati strateški važna područja kao što su superračunala, umjetna inteligencija i kibernetička sigurnost.

Dokument HUP-a o potencijalu AI od jučer je i dostupan na HUP-ovim web stranicama pa je Mutavdžić pozvao članove i da ga komentiraju, daju svoje prijedloge, nešto, kazao je, poput e-savjetovanja ili javne rasprave.

Pravo e-savjetovanje o strategiji umjetne inteligencije, pak, može se očekivati nakon studenog ove godine, do kada bi radna skupina i ministarstvo trebalo iznjedriti taj dokument, izvijestio je Vlado Rendulić, član Uprave APIS IT za poslovne operacije i velike informacijske sustave, koji je jučer bio u ulozi predstavnika Ministarstva gospodarstva.

– Intencija je da se stvori zajednička platforma na kojoj će sve inicijative moći surađivati po pitanju umjetne inteligencije jer se to područje tiče svih industrija. – naglasio je Vlado Rendulić, te dodao kako su svi pozvani da sudjeluju procesu javnog savjetovanja pa će i privatni sektor svakako imati svoju priliku da se oglasi. U sklopu predstavljanja HUP-ova dokumenta održana je i panel rasprava, na kojoj su uz V. Rendulića, sudjelovali Darko Jovišić, suosnivač startupa Robotiq.ai, Marko Lukičić, član uprave Jadranka i direktor tvrtke Acquaint te Milan Račić, suosnivač Gideon Brothersa.

SAD i Kina brži od EU

– Umjetna inteligencija je pravac u kojem ide budućnost, veći od nove mobilne tehnologije jer ulazi u sve operacije i procese te povećava učinkovitost. AI je svakako velika prilika za male tvrtke i nove tvrtke da se profiliraju u ovom području i postanu svjetski predvodnici, jer mogu biti brzi. Ne treba se tu ni mjeriti s EU jer, ona na globalnoj sceni gubi rat, Amerika i Kina imaju puno brže sustave i brže se mijenjaju. Hrvatska kao mala ekonomija ima priliku i prilagoditi se – rekao je Milan Račić, suosnivač Gideon Brothersa. Istaknuo je kako Hrvatsku najviše koči stari sustav razmišljanja, kompliciran sustav koji se prema svima postavlja kao prema “lopovima” umjesto da olakšava poslovanje, samim tim i napredak.

Digitalna je ekonomija u 2016. godini u Hrvatskoj iznosila oko 18 milijardi kuna te je imala udio u BDP-u od 5 posto, dok prema studiji McKinsey&Co. potencijal rasta do 2025. iznosi do 80 milijardi kuna, odnosno udjel u BDP-u od 16 posto, ponovila je podatke Amera Zulić Vrabec, članica izvršnog odbora HUP ICT, te izvijestila kako je Udruga je aktivna u pet područja: AI, kibernetička sigurnost, super kompjuteri, digitalne vještine i široka primjena digitalne tehnologije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije