Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iduće godine rast

Ekonomski institut Zagreb smanjio prognozu: BDP će pasti 1,3 posto

Trgovina
PIXSELL
26.07.2012.
u 18:19

Zabrinjava i očekivanje EIZ-a da Vlada neće uspjeti provesti planirane uštede pa će deficit biti veći od plana

I Ekonomski institut Zagreb svrstao se u grupu institucija koja je revidirala prognoze o kretanju BDP-a u 2012. Znanstvenici predvođeni ravnateljicom Sandrom Švaljek sada kažu da će BDP pasti 1,3 posto, a ne 1 posto kako su predviđali na početku godine.

Pad ekonomije pratit će visoka stopa inflacije s godišnjim prosjekom od 3,2 posto. U dijelu godine penjat će se čak na 4 posto. Posljedica je to nestabilnog okruženja, ali i unutarnjih slabosti gospodarstva. Proizvodnja, odnosno industrija, poljoprivreda i građevinarstvo u prvom su tromjesečju u odnosu na isto razdoblje godinu prije zabilježili pad od 6,5 posto.

Bez posljedica neće proći poskupljenje energenata i veća stopa PDV-a. Naime, analitičari EIZ-a ističu da je rast poreza za 2 posto ubrzao inflaciju, a stanovništvo reagira smanjenjem osobne potrošnje. Stoga predviđaju da će na kraju godine građani potrošiti 1,6 posto manje no lani, što i nije neočekivano uz konstantan pad zaposlenosti, unatoč sezonskom zapošljavanju.

Zabrinjava i očekivanje EIZ-a da Vlada neće uspjeti provesti planirane uštede pa će deficit biti veći od plana. Fiskalna konsolidacija izazov je za iduću godinu u kojoj EIZ predviđa vrlo blagi oporavak od 0,8 posto. Treba istaknuti da se time nećemo vratiti ni na 2011. godinu. Ne bude li se poštovalo konsolidaciju koja nalaže smanjenje potrošnje države za 1 posto u odnosu na BDP, EIZ najavljuje 'moguće negativne posljedice za kreditni rejting'.

U idućoj godini očekuju rast od 0,8 posto BDP-a, zbog ulaska u Europsku uniju i investicija za koje vjeruju da će narasti 3,7 posto u odnosu na ovu godinu. Ljudi neće znatno više trošiti, tek će se minimalno povećati osobna potrošnja, za 0,6 posto, što bi uz investicije ipak trebalo biti dovoljno za pokretanje zapošljavanja i kontroliranu inflaciju od 2,6 posto.

Komentara 8

ST
stefj
19:09 26.07.2012.

Ovaj EIZ voli prepisivati... Ma nema veze, činjenica je da ova vlada radi, ne jako loše, već katastrofalno. Da ne radi ništa, manja bi bila šteta od ovoga... Samo udri harač ovdje, ondje, samo uzmi, ukradi. A sjećam se Linića kako je kreštao s govornice u saboru kada je Jaca povećala PDV... Valjda će građani jako razmisliti kada slijedeći puta ponovo zažele crvenu Hrvatsku i pravDA-u...

CA
canajrasim
19:29 26.07.2012.

U idućoj godini očekuju rast od 0,8 posto >>> ma kakav RAST.......kome vi to solite pamet

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
19:01 26.07.2012.

Dame i gospodo stolice se preslažu na stražnjoj palubi, kapetan i društvo se časte šampanjcem i kavijarom, orkestar je malor aštiman ali svira iz sve snage. Titanik tone brže od predviđenog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije