Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganja

Dukat ulaže šest milijuna kuna u subvencioniranu kupnju junica

krave
K. Petrić/Pixsell
15.12.2010.
u 13:20

- Povećanje matičnih stada mjera je koja može u kratku vremenu omogućiti rast proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj, bude li interesa proizvođača mlijeka te budemo li djelovali dovoljno brzo - kaže A. Fontana, generalni direktor Dukata.

U subvencioniranu kupnju junica Dukat će do kraja ove i početkom iduće godine uložiti više od šest milijuna kuna vlastitih sredstava, čime će se stvoriti uvjeti za povećanje proizvodnje mlijeka za novih 15 milijuna litara mlijeka godišnje, akcijski je plan te kompanije kojim će nastojati zaustaviti negativne trendove u proizvodnji mlijeka u Hrvatskoj. Dukatovi kooperanti, s godišnjom proizvodnjom većom od 30.000 litara mlijeka koji iskažu interes za povećanje matičnih stada i proizvodnje mlijeka, moći će aplicirati za subvencioniranu kupnju više od 4000 komada junica, priopćili su.

Uz subvenciju Dukata, podršku HBOR-a i komercijalnih banaka, što je pozdravilo resorno ministarstvo, kooperanti Dukatovih mljekara – zagrebačkog Dukata, bjelovarske Sirele i karlovačkog KIM-a, sada, naime, imaju mogućnost kupnje junica po povoljnim cijenama, uz znatno smanjene troškove financiranja i produljen rok otplate kredita.

 - Povećanje matičnih stada mjera je koja može u relativno kratku vremenu omogućiti rast proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj, bude li interesa  proizvođača mlijeka te budemo li djelovali dovoljno brzo - istaknuo je Alen Fontana, generalni direktor Dukata.

Ova mjera stigla je u jeku “mliječnog rata” između proizvođača i mljekara, koji se ovih dana nikako ne mogu dogovoriti o formiranju nove otkupne cijene, zbog koje proizvođači, ne uspije li u petak posljednji pokušaj pomirenja u resornom ministarstvu, prijete i neisporukom mlijeka mljekarama. No, u Dukatu, kao i ostalim hrvatskim mljekarama, upozoravaju da rast otkupne cijene mlijeka nije mjera koja može utjecati na povećanje proizvodnje mlijeka.

U korist tome, tvrde, govori i podatak kako su hrvatski proizvođači mlijeka u drugoj polovici ove godine imali 17 posto veću otkupnu cijenu mlijeka u odnosu na prethodnu godinu, dok je u posljednjem kvartalu ove godine otkupna cijena mlijeka bila čak 20 posto veća u odnosu na lani. Istodobno, proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj pala je 7,7 posto.

Komentara 1

DA
dagr
15:36 15.12.2010.

ne subvencionira Dukat,on je samo posrednik koji će još k tome i zaraditi;gosp. Fontana priča nebuloze i gleda kako da se dodvori svom francuskom vlasniku....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije