Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon 10 godina

Dioničarima Podravke 7 kuna dividende

zvonimir mrsić
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
24.03.2016.
u 00:05

Najvažniji događaj lani bila je akvizicija Žita. I u sljedećem razdoblju plan su daljnja preuzimanja, a njihovo financiranje moguće je zbog niske zaduženosti

Prijedlogom odluke o upotrebi dobiti za 2015. godinu Podravka je predložila isplatu dividende u iznosu od sedam kuna po dionici. Zadnji put dioničari su dividendu dobili prije čak deset godina. Dobit grupe Podravka lani je iznosila 397,3 milijuna kuna dok je Podravka ostvarila neto dobit od 157 milijuna kuna. 

Pozitivni pomaci

– Sa zadovoljstvom želim istaknuti kako smo trenutačno u situaciji da nakon dugih deset godina donosimo prijedlog odluke o isplati dividende. Unazad nekoliko godina provodili smo snažno restrukturiranje, dokapitalizirali kompaniju sa značajnim svježim kapitalom, počeli drugu fazu internacionalizacije i pokrenuli poslovanje na nekim novim tržištima, kad je riječ o akvizicijama, iz lovine prešli u poziciju lovca te napravili pozitivne pomake na svim razinama poslovanja i financijskih pokazatelja – izjavio je predsjednik uprave Podravke Zvonimir Mršić na sjednici Nadzornog odbora. 

Mršić je i potvrdio da Podravka danas izgleda neusporedivo bolje u odnosu na period kada je sadašnja uprava preuzela vođenje kompanije.

– Za to su zaslužni i svi naši dioničari koji su nam davali svoju podršku kroz proteklo razdoblje, a ovim prijedlogom odluke o isplati dividende kompanija pokazuje da je njihovo povjerenje bilo potpuno opravdano – nastavio je Mršić i najavio da je pred Podravkom razdoblje daljnjeg snaženja i razvoja s ciljem stvaranja najveće internacionalne kompanije sa sjedištem u Hrvatskoj.

Nove akvizicije

Lani je najvažniji događaj za Podravku bilo preuzimanje slovenskog Žita, a nakon provedene dokapitalizacije. Započeta je i gradnja dviju novih tvornica lijekova te su uložena i znatna sredstva za širenje na nova tržišta Tanzanije, Kine i Bliskog istoka. Nedavno nam je u intervjuu Mršić rekao da se konstantno analizira situacija na tržištima na kojima djeluju i promatraju ili analiziraju potencijalne mete. 

– Naša ambicija rasta iznadprosječna je i za to su nam potrebne nove akvizicije. U ovom trenutku imamo velik potencijal za financiranje akvizicija jer smo niskozadužena kompanija (ispod 2 puta EBITDA) i imamo mogućnost nove dokapitalizacije – rekao je u intervjuu Mršić.•

>> Za ovogodišnju nagradu Effie bori se 35 agencija i 25 oglašivača

Komentara 2

MA
Makava
09:12 24.03.2016.

A radnici dobivaju jednu veeeeliku maunu!

DU
Deleted user
09:46 24.03.2016.

Dobra investicija? 200 dionica = 327*200=65400 kuna, Recimo da kamata iznosi 2%. U 10 godina pri ne uvecanoj glavnici bi kamata iznosila 13800 kuna, a ovako dobijes 1400 kuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije