Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVESTICIJA U IntechOpen

Dio kapitala i za projekt s umjetnom inteligencijom

Aleksandar Lazinica
www.mpr.hr
21.01.2022.
u 08:14

Uskoro stižu i Open science časopisi s besplatanim znanstvenim člancima i podacima istraživanja

Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth uložio je u IntechOpen, hrvatsku tvrtku s adresama u Rijeci i Londonu koja je vodeća u svijetu na tržištu Open Access odnosno znanstvenih knjiga otvorenog pristupa. Osnivač ove tvrtke koja nudi izdanja sa sadržajem iz različitih grana znanost, ali bez naknade, je Aleksandar Lazinica koji je i osnivač najvećeg domaćeg lanca burgera, Submarinea. Prosperus u strukturi IntechOpena sada ima većinski paket. Utjecajna svjetska tvrtka za poslovne analize i marketinške trendove Delta Think, proglasila je lani riječki IntechOpen vodećim svjetskim izdavačem Open Access knjiga.

- Ponosni smo što ulažemo u organizacije i projekte kao što je IntechOpen. Riječ je o jednoj od rijetkih hrvatskih kompanija koje predvode globalne trendove. IntechOpen ne samo da konkurira među svjetskim tvrtkama, već diktira dinamiku tržišta na kojem posluje. Ovom smo transakcijom nastavili potvrđivati ono što smo najavili pri lansiranju fonda, a to je orijentacija Prosperus Growtha prema perspektivnim kompanijama koje teže ka izvrsnosti i imaju potencijal višestrukog rasta - ističe Joško Miliša, predsjednik uprave društva Prosperus-invest koje upravlja fondom Prosperus Growth.

- Snaga IntechOpena je u našoj zajednici s više od 138 tisuća znanstvenika, među kojima su ključni opinion leaderi znanstvene zajednice, dobitnici Nobelove nagrade i znanstvenici koji spadaju u jedan posto najcitiranijih na svijetu. Ovo će nam ulaganje omogućiti da pružimo još bolju uslugu svima koji su u potrazi za provjerenim znanstvenim sadržajem, a istodobno nastavljamo demokratizirati znanje, učinivši ga dostupnim doslovno svakome tko ima pristup internetu - pojašnjava Sara Uhač, CEO IntechOpena.

Aleksandra Lazinicu pitali smo kako je došlo do ovog ulaganja Prosperus Growtha?

Ulaganje je došlo kao rezultat upoznavanja Luke Oreškovića i mene. Luka je partner u Prosperus Growthu. Prije nekoliko godina objavio je knjigu o “open access publishingu”, točno o onome čime se IntechOpen bavi. Open Access znači da su sve knjige dostupne za besplatno čitanje i downloadanje na našoj platformi. S obzirom na to da je teško naći osobu u Hrvatskoj koja se razumije u to, a paralelno je i partner u investicijskom fondu, bilo je nekako logično da počnemo surađivati.

O kolikom se iznosu radi?

Ne bih o iznosima, ali Prosperus je postao većinski suvlasnik, te uložio veliki kapital u dokapitalizaciju koji će omogućiti brzi rast IntechOpena, tehnološki, s novim proizvodima te na novim geografskim područjima.

Interesantno je i da se radi o fondu rizičnog kapitala, a IntechOpen je izdavačka kuća znanstvenih izdanja.

Mi jesmo izdavačka kuća u naravi, ali smo prvenstveno tech kompanija, disruptor tradicionalnih poslovnih modela.

Ovo je prvo vanjsko ulaganje u tvrtku. Na koji način koristite ulaganja?

Tehnologija je srž naše kompanije, dio kapitala će se iskoristiti za razvoj novih tehnoloških rješenja, CRM, upravo pokrećemo jedan projekt baziran na umjetnoj inteligenciji, itd. Osim toga, uskoro ćemo lansirati nove proizvode, tzv. Open science časopise, gdje ćemo omogućiti čitateljima da imaju besplatan pristup ne samo znanstvenim člancima, već i podacima koji su dio istraživanja (data), itd. To je naš novi pravac, dakle iz open access prelazimo u open science, gdje ćemo povezati sve korake u znanstvenom istraživanju i omogućiti globalnu besplatnu distribuciju na našoj platformi.

Na koji način dolazite do sadržaja, po kojem principu se radi s autorima?

Svake godine formira se “publishing catalogue” - lista knjiga koja se pokreće. Svaka knjiga ima urednika koji odgovara za kvalitetu sadržaja kroz pregled knjige, proces recenzije... Do sada smo objavili radove više od 130 tisuća znanstvenika diljem svijeta, imamo više od milijun registriranih korisnika na našoj platformi, tako da je baza naših kontakata iznimno velika.

Tvrtka je po tržišnom udjelu u ravni sa Springerom. Knjige se uglavnom izdaju na engleskom jeziku, kao što je logično i da su većina strani autori.

Najveći smo svjetski open access book publisher. Otprilike 99 posto knjiga je na engleskom jeziku, izdali smo neznatno na kineskom i njemačkom. Najviše autora dolazi iz SAD, Kine, Japana, Južne Koreje... Također smo objavili radove i trojice dobitnika Nobelove nagrade, pohvalio se Aleksandar Lazinica.

Submarine Burger najveći je domaći lanac prehrane, otvoren je i restoran u Rumunjskoj, dobrim dijelom je to i rezultat ulaganja AZ fonda. Koji su planovi Submarine Burgera? Da, iako je to prvenstveno rezultat našeg tima (ovim putem im se želim i javno zahvaliti), pozitivne energije, te naših klijenata u Hrvatskoj koji su zadovoljni našim proizvodom i odnosom, i to daje snagu za napredak. Planovi su da nastavimo širenje u Hrvatskoj i paralelno iskoračimo u novo tržište. Bukurešt je prva destinacija, otvorili smo dark kitchen i trenutno tražimo lokacije za prve “fizičke” restorane. Ključ uspjeha je zadržati kvalitetu hrane i usluge, a da bi se do toga došlo potrebno je razviti sisteme unutar kompanije koji to omogućuju. U svakom slučaju vrlo dinamičan rast i zanimljiv period je ispred nas, pojašnjava Aleksandar Lazinica, osnivač Submarine Burgera i IntechOpena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije