Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR DANAS ODLUČUJE O ZAMRZAVANJU OVRHA

Deblokada ovršenih može se produljiti na šest mjeseci, a onda?

Zastupnici se vratili u zgradu Hrvatskog sabora gdje nastavljaju sa zasjedanjem
Foto: Robert Anic/Pixsell
1/2
16.04.2020.
u 08:00

Vlada ne otkriva što će biti s blokiranima kod kojih ovrhu provodi poslodavac ili Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje

Nakon što je u utorak na telefonskoj sjednici Vlada donijela odluku o izmjeni Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima koju danas treba potvrditi Hrvatski sabor u hitnoj proceduri, čime bi se na tri mjeseca deblokirali računi nad kojima ovrhu provodi Fina, ostalo je otvoreno pitanje blokiranih kojima ovrhe provode poslodavci i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Na upit kane li tretman svih blokiranih ujednačiti izmjenama Ovršnog zakona, iz Vlade nam jučer uopće nisu odgovorili iako je posrijedi znatan broj ovršenih, procjenjuje se oko trećina ukupnog broja.

Izmjenom Zakona zaustavilo bi se ovršivanje po računima fizičkih osoba tijekom pandemije koronavirusa, tako da Fina, ako nema osnova za plaćanje koje mora provesti jer se izuzimaju iz ove odluke, bankama ovršenika šalje nalog za deblokadu računa u roku od deset radnih dana. Blokirani bi dok traje deblokada mogli raspolagati svim svojim primanjima, a ne samo onima na zaštićenom računu. Izuzetak su ovrhe koje se provode radi alimentacije, radi namirenja budućih rata po dospijeću te tražbine po osnovi dospjele, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine, kao i ovrhe koje služe kao mjere osiguranja iz kaznenog postupka te u slučaju ovrhe po računu specifične namjene.

 Andrej Plenković: Donijet ćemo zakon koji će obustaviti ovrhu nad novčanim sredstvima
 

U razdoblju deblokade zaustavlja se i zaračunavanje zateznih kamata na glavnicu duga, a Fina zaprima nove osnove za plaćanje te ih evidentira u očevidniku ovrha, ali ne šalje naloge bankama za njihovo provođenje. Takva bi bila procedura sljedeća tri mjeseca koja bi se počela primjenjivati odmah nakon objave izmjene zakona u Narodnim novinama, no Vlada ima mandat produljiti to za još tri mjeseca, sve do listopada, što se zgodno poklapa s predizbornom kampanjom za parlamentarne izbore.

Predlažu se mjere kojima se nastoji olakšati položaj fizičkih osoba kojima dio primanja odlazi na ovrhe kako bi lakše podnijele negativne ekonomske posljedice nastale zbog posebnih okolnosti. Posebne okolnosti podrazumijevaju događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu. U posebnim okolnostima u Hrvatskoj koje je prouzročila epidemija bolesti COVID-19 nastoji se smanjiti šteta u gospodarskom poslovanju – obrazložili su u Vladi prijedlog izmjene zakona.

Kad je Vlada nedavno najavila mogućnost privremene masovne deblokade, iz Udruge Blokirani komentirali su da je ovo prilika da ponovo “sjednu za stol“ i donesu novi Ovršni zakon po načelima pravedne i socijalne države jer aktualnim prijedlogom koji je otišao u treće čitanje u Saboru nisu zadovoljni ni oni, ali ni predstavnici ovrhovoditelja. Vlada u ovom trenutku gasi požar, no kristalno je jasno da će, nakon ovog zamrzavanja, problem ponovo buknuti u novom valu ovrha koje će se nastaviti u još gorem gospodarskom trenutku, s povećanim brojem nezaposlenih i masovnim smanjivanjem primanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije