Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Kolakušić maknut, sve izvjesniji spas Dalekovoda

Trenutačno nemamo službenu potvrdu, kaže čelnik uprave G. Brajdić
05. prosinca 2013. u 14:00 1 komentara 1765 prikaza
dalekovod
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Visoki trgovački sud prihvatio je žalbu Dalekovoda na odluku suca Mislava Kolakušića kojim je odbačen prijedlog tog predstečajnog dužnika predan inače prije više mjeseci radi sklapanja sudske nagodbe na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Kako neslužbeno doznajemo iz pravosudnih izvora, takva je odluka na žalbenom sudu donesena prošlog tjedna. Kako se očekuje, sad će biti uklonjena najveća zapreka sklapanju njegove nagodbe na zagrebačkom Trgovačkom sudu, što znači da bi taj dosad dva puta zaustavljani postupak ekspresno trebao krenuti dalje.

Još nema službene izjave

Dalekovodov predstečajni predmet, uključujući i odluku žalbenog suda čiji sadržaj službeno još nije objavljen, otpremljen je na Trgovački sud u Zagrebu. Informacija koja govori o tome da je odluka za Dalekovod pozitivna munjevito se proširila pa nam je i naš izvor naveo da je VTS ukinuo Kolakušićevu odluku, što je sucima, kako neki kažu, bilo i očekivano. S druge strane, Dalekovod još ništa nije o tome službeno dobio, no kako doznajemo, njegovi su odvjetnici nakon najnovijeg stanja stupili u akciju. Predsjednik uprave Dalekovoda Goran Brajdić, inače bivši financijski direktor u mandatu bivšeg šefa uprave Matjaža Gorjupa (koji je predložio pokretanje predstečaja), potvrdio nam je da se u toj kompaniji još tijekom jučerašnjeg dana očekivala službena informacija o samoj odluci.

– Mogu reći da trenutačno nemamo službenu potvrdu iako su neke priče krenule – kaže Brajdić.

Dalekovod, portal Izgradnja dalekovoda Dalekovod izborio dva posla u Ukrajini 'teška' 30 milijuna eura '01.08.2013., Zagreb - Mislav Kolakusic, sudac Trgovackog suda.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL' 'Nisam to očekivao' Sudac Kolakušić: Šokirao me medijski linč

Odluka će imati višestruko značajne učinke, i to, kako navode poznavatelji u svojim prvim komentarima, u prvom redu za sam Dalekovod koji je, uvjetno rečeno, više mjeseci stradavao kao žrtva pitanja što je uloga suda kad predstečajni predmet dođe iz Fine na sud: da je potvrdi ako su ispunjene sve procesne pretpostavke ili ispituje njezinu zakonitost. Kako nam je rekao jedan sudački dužnosnik, po Zakonu koji je vrijedio do 30. lipnja, uopće nije bila dana mogućnost sudu da ispituje sadržaj nagodbe, primjerice, je li nagodba zakonita, dok je ta mogućnost uvedena tek od 30. lipnja.

No, Dalekovod u tom pogledu vrlo teško trpi takvu neizvjesnost, koja prilično dugo traje, kao i veliku pravnu nesigurnost koja je u njegovu slučaju stvorena, dok s druge strane ipak odolijeva teškoj situaciji. Uspjeh ima u pogledu sklapanja određenih novih poslova (primjer je i onaj najnoviji u Ukrajini), o čemu uredno izvještava preko Zagrebačke burze. Po našim informacijama, Dalekovod sudjeluje u više tendera u drugim zemljama koji su u završnoj fazi. Odluka VTS-a, iznose naši sugovornici, značajna je i za vjerovnike Dalekovoda čije su tražbine utvrđene u iznosu od 1,8 milijardi kuna. Kako upućeni ističu, “da je nagodba bila zaključena u srpnju, neki iz redova vjerovnika, poglavito dobavljači te kompanije, sad bi već počeli dobivati svoje prve isplate”. Osim toga, informacija je isto tako prvorazredna za investitore te za predstojeću dokapitalizaciju Dalekovoda na temelju odluke dioničara u iznosu od 150 milijuna kuna.

Plan restrukturiranja

Predstečajna nagodba Dalekovoda, podsjetimo, zapela je dva puta u svojoj sudskoj fazi, nakon što su njegovi vjerovnici i Dalekovod pred Finom izglasali plan financijskog restrukturiranja. U oba slučaja, pak, posrijedi su odluke suca Kolakušića koje, po mišljenju mnogih sudaca, kako tvrde, “ne drže vodu”. Da je tako, potvrđeno je prvo na Ustavnom sudu, a sad navodno i na VTS-u. Zanimljivo je i pitanje hoće li doći do promjene suca, posebice zato što je Dalekovod u svojoj žalbi to zatražio.

Nagodba s vjerovnicima bila bi najljepši božićni dar tvrtki

Naši izvori smatraju da je promjena suca očekivani razvoj događaja. Ročište za Dalekovod radi nagodbe s vjerovnicima moglo bi biti sazvano do kraja ove godine. Kako nam je predsjednik uprave Goran Brajdić komentirao, “bio bi to najljepši božićni poklon Dalekovodu”. Inače, ovogodišnji je rezultat poslovanja dobar. Dalekovod će 2013. godinu završiti s pozitivnim rezultatom ostvarenim iz svojeg redovnog poslovanja, no zbog negativnih tečajnih razlika imat će neto manji gubitak.

1,8

milijardi kuna potražuju vjerovnici od Dalekovoda

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • krakenhr:

    A šta reći, sve se to znalo i prije! Hrvatski kraken ili mitsko ćudovište sastavljeno od svih političara i pojedinih sudaca, ne preza ni od čega, suludih i ni na čemu zasnovanih obrazloženja svoje «drugostupanjske odluke» kojom ukida odluku prvostupanjskog ... prikaži još! suda utemeljenu na hrvatskim propisima kojom se štiti imovina i dostojanstvo hrvatskih građana (svatko je može pročitati u predmetu predstečajne nagodbe Dalekovoda) i sam se uvjeriti u ove tvrdnje. Sramotno, ali potpuno očekivano. Spas Dalekovoda ili pljačka proračuna, vjerovnika i građana Hrvatske koji će iz svojih džepova preko FGS-a platiti promjenu vlasnika Dalekovoda, a da toga neće biti svjesni. Još jednom Vam hvala.