Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgradnja dalekovoda

Dalekovod izborio dva posla u Ukrajini 'teška' 30 milijuna eura

Dalekovod, portal
Daniel Kasap/PIXSELL
29.10.2013.
u 16:18

I dok s jedne strane Dalekovod radi uspješno na skandinavskom tržištu i dobiva poslove koje financira EBRD, Dalekovodu u Hrvatskoj još uvijek nad glavom visi mač, odnosno prijeti odlazak u stečaj.

Nakon uspješno završenog posla u Norveškoj, na jednom od tri najveća fjorda na svijetu, Dalekovod je izborio dva nova posla u Ukrajini ukupne vrijednosti oko 30 milijuna eura. Na Zagrebačkoj burzi tvrtka je objavila vijest o poslovima iza kojih stoji Europska banka za obnovu i razvoj kao glavni financijer ukrajinske tvrtke UKRENERGO, državne energetske kompanije, koja je investitor projekata. Projekti su važni jer se njima osigurava provedba Energetske strategije Ukrajine za razdoblje do 2030. te omogućuje povezivanje ukrajinske energetske mreže preko 330 kV dalekovoda. 

„Nakon uspješnog završetka zahtjevnog projekta u Norveškoj, ovo su za Dalekovod izvrsne vijesti koje označavaju ne samo kontinuitet poslovanja na ukrajinskom tržištu nego nam u ovim izazovnim vremenima daju potvrdu kvalitete i prepoznatljivosti tvrtke i njenih zaposlenika na međunarodnom tržištu. Ponosni smo što smo unatoč svim poteškoćama zadnjih godinu dana potvrdili da smo tvrtka s velikim potencijalom, brandom i tržištem i pouzdan partner na najzahtjevnijim projektima“, izjavio je za Večernji list predsjednik Uprave Goran Brajdić.

Dalekovodu još uvijek prijeti odlazak u stečaj

I dok s jedne strane Dalekovod radi uspješno na skandinavskom tržištu i dobiva poslove koje financira EBRD, jedan od najutjecajnijih institucionalnih investitora u Europi, Dalekovodu u Hrvatskoj još uvijek nad glavom visi mač, odnosno prijeti odlazak u stečaj. Visoki trgovački sud kojem je urudžbirana žalba na rješenje Mislava Kolakušića po kojem se odbacuje predstečajna nagodba Dalekovoda još uvijek nije sazvao ročište, pa tvrtka ne zna kakva joj je sudbina. Ne zna to još ni ministar financija Slavko Linić koji iščekuje rješenje. Govoreći izvoznicima o HBOR-u i njegovoj ulozi u poticanju gospodarstva, ponovno je spomenuo Dalekovod i sporost pravosuđa.

– Svi su se složili oko načina rješavanja dugova, i vjerovnici i dužnik, a Trgovački sud odbija potvrditi dogovor. U međuvremenu je Dalekovod izgubio 4 velika posla u inozemstvu. HBOR mu daje garancije, koje su jako rizične, ali srećom Dalekovod je tvrtka koja svoje narudžbe izvršava na vrijeme pa jamstva nisu aktivirana. Nemamo riješenu sudbinu Dalekovoda jer pravosuđe ne želi riješiti njihovu situaciju – požalio se ministar Linić.

I dok se čeka rješenje, Dalekovod se bori na natječajima u međunarodnom okruženju u kojima mu uteg predstavlja nepovjerenje zbog nedovršavanja predstečajnog procesa. Unatoč okolnostima, novi poslovi Dalekovoda u Ukrajini tek su dio knjige narudžbi. U Norveškoj su prepoznati kao jedina tvrtka koja nije norveška, a odradila je posao premošćivanja fjordova. Odradili su od 2007. do sada četiri projekta te nastavljaju s petim projektom izgradnje 420 kV dalekovoda Orskog – Fardal, duljine 164 km. Takvih bi poslova moglo biti još jer je Europa u ciklusu modernizacije dalekovodne mreže, a Dalekovod jedna od tvrtki s najboljim referencama u sektoru.

>> Dalekovod uspješno završio još jedan projekt u Norveškoj

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije