Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nisam to očekivao'

Sudac Kolakušić: Šokirao me medijski linč

'01.08.2013., Zagreb - Mislav Kolakusic, sudac Trgovackog suda.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
26.09.2013.
u 18:10

"Medijski linč je bio ispod svake razine pristojnosti i dostojanstva, nisam ga očekivao, mislio sam da će reći da jesam ili nisam u pravu, da nećemo gubiti puno vremena", rekao je Kolakušić

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić, široj javnosti poznat po stopiranju predstečajnog postupka tvrtke Dalekovod i traženjem ocjene ustavnosti Zakona o predstečajnoj nagodbi, ispričao je u HRT-ovoj emisiji Hrvatska uživo zašto misi da su predstečajne nagodbe opasne za hrvatsko gospodarstvo.

Kolakušić je istaknuo kako bi predstečajne nagodbe trebali biti postupci u kojma se dužnik s vjerovnicima dogovara na koji način će podmiriti potraživanja. \"Prema ovakvom zakonu dužnik sam sebi postaje najveći vjerovnik. Zamka u povezanosti vjerovnika je notorna činjenica da su isključivi jamci tvrtke koje su u dužnikovom vlasništvu\", rekao je Kolakušić.

Da vlasnik nekog poduzeća u problemima preko svojih povezanih poduzeća može preglasati u projektiranju predstečajne nagodbe nije jedini problem, smatra Kolakušić.

\"Dužnici si dopuštaju dugo razdoblje da budu dužni\"

\"Najveća razlika između predstečajne nagodbe i stečajnog postupka je što u stečajnoj nagodbi bivšim vlasnicima prestaju upravljačka prava, dok u predstečajnoj nagodbi ostaju u vlasništvu, čak mogu i povećati vlasništvo i sami sebi oprostiti dug. Iznenadila me izmjena koja je vrijedila do srpnja 2013. po kojoj je dužnik mogao otpisati 70 posto potraživanja, a ostatak na rok od 4 godine i kada otpisuje 60 posto, da može na rok od 8 godina, a sada je taj rok 30, 40 godina uz poček 2 godine i slično\", rekao je Kolakušić.

Na pitanje o komentarima da je svojom odlukom ugrozio radna mjesta Kolakušić je rekao da su radna mjesta ugrožena dugogodišnjim poslovanjem dužnika i pozvao se na izvještaj Ministarstva financija prema kojem je vidljivo da si dužnici dopuštaju dugo razdoblje da budu dužni.

Kolakušić je naveo i dvije promjene za koje smatra da bi bilo potrebno uvesti. \"Smatram da bi najvažnija izmjena bila kada bi Fina 61. dan nakon blokade pokretala stečajne postupke po službenoj dužnosti, jer, ako ste dugo u blokadi imate vremena prenijeti imovinu pa vjerovnicima dolazite potpuno \"očišćeni\" od imovine. Drugo je pobijanje pravnih radnji dužnika na štetu vjerovnika, ako prodate tvrtku, a nikada za nju niste ništa platili pa vjerovnici ostaju oštećeni za naplatu iz te imovine\".

\"Nisam očekivao medijski linč\"

Kolakušić se osvrnuo i na burne reakcije u javnosti nakon njegovog stopiranja predstečajne nagodbe Dalekovoda. \"Medijski linč je bio ispod svake razine pristojnosti i dostojanstva, nisam ga očekivao, mislio sam da će reći da jesam ili nisam u pravu, da nećemo gubiti puno vremena. Međutim, dogodilo se nešto drugo što me, moram priznati, šokiralo\", rekao je Kolakušić i dodao da mu puno kolega daje podršku i u moralnom i u pravnom pogledu.

\"Pročitali su moje odluke i shvaćaju što sam htio reći\", rekao je sudac Kolakušić.

>> Odbijena predstečajna nagodba Dalekovoda: \'Suprotna je moralu\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije