Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
packe agentu

Cijenu Luke Ploče RBA utvrdila uz povlaštene podatke

\'25.08.2011., Ploce - Pogled na slobodnu zonu Luke Ploce. Ilustracija. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL\'
Ivo Čagalj/Pixsell
24.10.2011.
u 20:30

Banka je imala uvid u interes za kupnju dionica luke i ponuđene cijene i na temelju toga dala ponudu.

Hanfa je javno opomenula Raiffeisen banku zbog korištenja povlaštenih informacija pri dokapitalizaciji Luke Ploče. Ta je banka bila agent u procesu njezine dokapitalizacije. Hanfa, naime, ne kontrolira banke, pa veću kaznu od opomene ne može dati. Ali kako doznajemo, ipak je slučaj zbog korištenja povlaštenih informacija predan drugim tijelima, zbog čega bi zbog manipulacije cijenom dionice mogle uslijediti i kaznene prijave.

Manja cijena od tržišne

Hanfa je u istrazi utvrdila kako je banka u drugom krugu dokapitalizacije upisala dionice Luke Ploče za vlastiti račun kroz četiri ponude. Njih tri na početku dokapitalizacije, 6. srpnja, nisu sporne jer tada se još nije znalo kakav je interes za kupnju dionica i ponuđene cijene, no ponuda od 11. srpnja sporna je jer su tada neke osobe u banci već imale uvid u te informacije te je to iskorišteno tako da su kupili 2900 dionica Luke Ploče po cijeni od 850 kuna. Na burzi se cijena tada kretala oko 1050 kuna.

Sve upisnice, navodi se u Hanfinu rješenju, potpisali su izvršni direktor Sektora riznice i investicijskog bankarstva banke Ivan Žižić i član uprave Zoran Košćak. Oni su također donosili odluke o upisu dionica, njihovu broju i ponuđenoj cijeni, a istodobno su imali ovlasti za uvid u podatke o ponudama za dokapitalizaciju, nazivu ponuditelja itd. Sumnja na povlaštene informacije nastala je samim time što je u prvoj kupnji druge faze dokapitalizacije banka ponudila kupnju u rasponu cijene od 900 do 1200 kuna, a u drugoj ponudi koja je uslijedila nakon pet dana (kada su već imali uvid u interes za dionice od drugih ponuditelja) ponudili nižu cijenu.

Opomena zbog namjere

Hanfa nije prihvatila Žižićevo opravdanje kako je cijena od 850 kuna utvrđena samo zato da bi banka mogla kupiti što veći broj dionica unutar dopuštenog limita. Kako je tada cijena dionice Luke Ploče na burzi bila oko 1050 kuna, banka je mogla zaraditi za 2900 dionica oko 600.000 kuna. To se u rješenju ne navodi, jer Hanfi je bitna namjera temeljena na povlaštenim informacijama. Banka i nije prodala sve dionice, nego tek oko 1300, a uskoro im je i cijena pala.

Početkom godine zbog savjetovanja u dokapitalizaciji Luke Ploče već je prozvan Quaestus savjetovanje, dio društva u zadnje vrijeme za Hanfu ne omiljenog B. Škegre.

Komentara 3

CH
chemica
21:12 24.10.2011.

Za ovakvo nešto se u civiliziranom svijetu ide u zatvor pa ne vidim razloga zašto je ova vijest pobjegla iz Crne kronike.

RE
reporter
22:57 24.10.2011.

Zahuktava se potpuna rasprodaja Hrvatske zemlje. Krv palih branitelja kroz stoljeća to ne dozvoljava! Cijenu te krvi stostuko će platiti izdajnici. Krv izdajnika bezvrijedna je, to potvrđuje sva povijest. i ni jedno govno ne smrdi kao izdajničko!

OB
OBSERVER8
23:04 24.10.2011.

Istina - u crnu kroniku i USKOK!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije