Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ADRIS

Česi kontaktirali Vlahovića, on ih uputio na direktore

Plinio Cuccurin, dioničar Adrisa i bivši bliski suradnik Ante Vlahovića
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/5
21.10.2015.
u 20:14

Češko-slovački fond preuzeo je u Hrvatskoj Vaba banku i Sunčani Hvar, a velik je interes za daljnja ulaganja u turizam

Nakon što se proširila informacija da Plinio Cuccurin, dioničar Adrisa i bivši bliski suradnik čelnika kompanije Ante Vlahovića, zajedno s češko-slovačkim fondom J&T preuzima Adris, iz fonda su potvrdili da su ostvareni tek preliminarni kontakti, a iz Adrisa "da su se predstavnici fonda obratili Vlahoviću i predložili sastanak, ali da je on odbio prijedlog uz obrazloženje da predstavnici fonda, ukoliko postoje korisne informacije za poslovni sustav, mogu dogovoriti sastanak s izvršnim direktorima Adris grupe".

Preuzimanje Adrisa svakom interesentu ne bi bilo jeftino, tržišna kapitalizacija iznosi oko 14 milijardi kuna, a ako netko želi 25 posto koliko navodno ima želju preuzeti fond J&T, trebao bi izdvojiti oko 3,5 milijardi samo za dionice, ali sigurno je da bi se od potencijalnog ulagača tražilo i plaćanje premije koje bi u najmanju ruku uključilo plaćanje desetogodišnje dividende. Usporedo, nakon te objave krenule su i informacije od ljudi bliskih kompaniji, da je Adris, odnosno Vlahović i još tri menadžera, sklopio ugovor s JP Morganom koji bi trebao osmisliti tzv. menadžment by out. Odnosno, preuzimanje Adrisa od strane tih četiriju menadžera. U Adrisu opovrgavaju takvu informaciju. Iako javno ne govore, neslužbeno se čuje da fond ne namjerava preuzeti Adris, a pogotovo ne neprijateljski, nego da je zainteresiran za potencijalnu suradnju i udjel manji od 50 posto. Jer, primjerice, fond u Petrolu ima udjel od 20 posto. Navodno i ne postoji opcijski ugovor fonda i P. Cuccurina. Da postoji, Cuccurin bi takvo što morao objaviti na burzi. Cuccurin ne želi davati izjave, a od javnosti se povukao nakon odlaska iz Adrisa.

J&T fond već je prisutan u našoj zemlji, preuzeo je Vaba banku i Sunčani Hvar, ali i najavio veći prodor u hrvatski turizam. Pa će tako navodno uskoro preuzeti jedan značajan turistički kompleks na jugu Hrvatske. Vlahović inače ima 12,62 posto udjela u Adrisu, a Cuccurin 7,76 posto.

>> Ante Vlahović je najveći hrvatski dobročinitelj

Komentara 4

NN
narodne_novine
17:08 22.10.2015.

Da sam dioničar (da imam dionice sa pravom glasa) prvo što bi napravio bi tražio ponudu od tog fonda. Sve je biznis pa tako i ovo. Ali, ovaj Vlahović je mudar tip, on sa svoji 21% vlada sa cijelom firmomm i tek je ove godine isplatio nekakvu pristojnu dividendu kada se uplašio da će netko doči i kupiti firmu... A drugo, svi ti kvazi menadžera i zaposlenici (sada) bivše Adrisove tvornice duhana rovinj, su dobili dionice i svi će masno zaraditi kako god bilo tako da ova medijska priča je za malu djecu. Jedino što je točno je da Vlahović vlada sa tom cijelom zajednicom u Rovinju od nekoliko stotina dioničara jer su večina nepismeni (u smislu financija itd) jer da je netko pametan nikada ne bi kupio Croatia Osiguranje...bunar teški...

IV
ivanakaze
16:03 22.10.2015.

Očito nije lako biti vječito drugi kao što je Plinio bio u Adrisu, pogotovo kada ti propadne velebna politička karijera. Ali sujeta je opasna stvar. E moj Plinio kako ti se da spletkariti? Bolje se pokrij ušima i mirno uživaj u milijunima koje ti je zaradio Vlahović.

KI
kikica1975
16:12 22.10.2015.

Nikako mi nije jasna teza autorice teksta da je Vlahović sklopio ugovor s JP Morganom zbog MBO-a? Zašto bi netko tko ima najveći paket dionica, time apsolutnu moć, a uz to i očito, već poslovično povjerenje većine malih dioničara (kojima, usput rečeno, on i omogućio da postanu dioničari) išao dodatno preuzimati Adris kroz MBO?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije