Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Brokeri u osiguranju uštede milijune kuna poreznih obveznika

Prednosti - Tvrtke bolje naplaćuju svoje odštetne zahtjeve, a brokere koriste besplatno jer ih plaćaju osiguravajuće kuće.
02. listopada 2013. u 17:00 0 komentara 2299 prikaza
novac
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U posljednje vrijeme i na domaćem tržištu osiguranja povećava se korištenje usluga brokera u osiguranju, odnosno posrednika, pomoću kojih tvrtke mogu pravilnije i lakše birati kvalitetnija osiguranja pomoću kojih će bolje naplatiti svoje odštetne zahtjeve, smanjiti troškove osiguranja, a i cijelu uslugu koristiti besplatno jer brokere plaćaju osiguravajuće kuće, a ne tvrtke.

Dvostruke uštede

Brokeri su ti koji će analizirati rizike kojima su njihovi klijenti, osiguranici, izloženi u poslovanju, te im nakon toga savjetovati kako korištenjem specifičnih načina osiguranja pokriti te rizike, odnosno prenijeti ih na osiguravajuće društvo.

Primjerice, jedna je tvrtka osigurala parkiralište od požara, no naknadno su mjerodavni shvatili da osiguranje pokriva samo asfalt, ali ne i automobile koji se nalaze u trenutku požara na parkiralištu. Nadalje, iako osiguravatelji rado naplaćuju premiju za osiguranje na tržišnu vrijednost nekretnina koja uključuje i vrijednost zemljišta i dozvola, u slučaju štete, primjerice požara ili potresa, osiguranje će mu priznati maksimalno iznos građevinske vrijednosti nekretnine. Puno puta osiguravajuće kuće nude više polica za osiguranje primjerice lifta, stubišta..., a moguće je sve to staviti na jednu policu i također uštedjeti. U Primorsko-goranskoj županiji potvrdili su nam o kakvim je uštedama riječ od kada koriste usluge brokera.

– Primorsko-goranska županija je u 2012. za premije osiguranja imovine i osoba izdvojila 384.000 kuna, a prema ponudi osiguravatelja s kojim je zaključen okvirni sporazum vrijednost godišnjeg osiguranja iznosi 166.000 kuna, odnosno 218.000 kuna manje nego do sada – kažu u županiji.  

Sve više tu uslugu koriste gradske i državne tvrtke, od Hrvatske pošte, HEP-a, Zagrebačkog holdinga, Fine, Ine... U Pošti kažu da uslugu odnedavno koriste pa ne znaju kolike će točno uštede biti, ali korist već osjećaju od savjeta koje dobivaju od brokera. Za izbor brokera državne i javne tvrtke ne trebaju raspisati natječaj, jer brokere plaćaju osiguravajuće kuće, a ne tvrtke.

Strani posrednici vodeći

Ukupan prihod svih posrednika u prošloj godini bio je 48,8 milijuna kuna. Kod nas tek oko pet posto premije ide preko posrednika, dok primjerice u SAD-u i EU na njih otpada 30 do 80 posto. Najveći kod nas je AON, posrednik u stranom vlasništvu, a među vodećima su i Marsh, Fortius – Willys i GrECo JLT. Posao posredovanja postao je zanimljiv i bankama, pa su tvrtke za posredovanje osnovale Zagrebačka i Raiffeisen banka. Od domaćih posrednika veliki rast zabilježilo je Europosredovanje, i to zahvaljujući dobivanju posla za Zagrebačkim holdingom. A ističe se i sve veći rast InterOmnije, koja zapošljava više stručnjaka s iskustvom u osiguranju, financijama i trgovačkom pravu.ž

>>Nismo mi krivi što smo ih odabrali, HNB nas je trebala upozoriti

Popis tvrtki i sustava koji se koriste u

Popis tvrtki i sustava koji se koriste uslugama brokera:

Zagrebački holding (Euro posredovanje)

Istarska županija te gotovo svi gradovi i općine kao i komunalna društva u Istri (Inter partes, Istra agent i Vitas investa)

INA (AON, GrECo JLT)

HEP (DPS International)

FINA (InterOmnia)

Petrokemija (Interkapital rizik)

Hrvatska pošta (InterOmnia i Inter partes)

Grad Varaždin i komunalna poduzeća (Optima risk)

Pneumatici automobila
SIGURNA VOŽNJA
Dio automobila koji često zanemarujemo, a najlakše ga je za pregledati
CVH
ZIMSKA VOŽNJA
Jeste li spremni: S hladnim vremenom dolaze i problemi s automobilima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.