Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Teška odluka'

Boxmark zatvara pogon u Gornjoj Vrbi kod Slavonskog Broda, radnici na ulicu

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/6
16.11.2021.
u 18:55

- Svim radnicima, koji su obuhvaćeni postupkom kolektivnog viška radnika, bit će isplaćene otpremnine sukladno Zakonu o radu – poručio je Batina

Multinacionalna kompanija Boxmark Leather nakon šest godina obustavila je proizvodnju u svom pogonu u Gornjoj Vrbi kod Slavonskog Broda, a 259 zaposlenih radnika ostat će bez posla.

U pogonu u Gornjoj Vrbi trenutno se obavljaju samo još završni radovi vezani uz demontažu strojeva i opreme.

Kao glavni razlog za donošenje odluke o zatvaranju pogona u tvrtki navode poremećene opskrbne lance i nestašice komponenti za osobna vozila, prije svega čipova i poluvodiča, zbog čega je drastično smanjen obujam proizvodnje u automobilskoj industriji u 2021. godini nakon ionako vrlo loše 2020. godine uslijed pandemije Covida-19.

- Stanje dodatno pogoršava činjenica da pojedini dobavljači za automobilsku industriju, zbog niskih marži i nepokrivenosti troškova proizvodnje, propadaju pa se ni u 2022. godini ne očekuje primjetni oporavak. Stoga je odlučeno da se krajem studenog ove godine zatvori izdvojeni pogon u Gornjoj Vrbi, a u skladu s planom uravnoteženja proizvodnih kapaciteta s trenutnim i budućim potrebama tržišta, pri čemu će se „Boxmark Leather“ d.o.o. u budućnosti usredotočiti na programe s većom dodanom vrijednošću – odgovorio nam je Marijan Batina iz General Executive Centra smještenog u Trnovcu Bartolovečkom.

Poručuju kako je donošenje odluke o zatvaranju izdvojenog pogona Gornja Vrba bilo iznimno teško, ali neizbježno, kako bi se provelo restrukturiranje poslovanja i time osiguralo i opstanak daljnjeg poslovanja.

Pogon kod Slavonskog Broda trenutno još zapošljava 148 radnika, koji su na otkaznom roku, ali nitko od njih nije prihvatio ponudu za nastavak radnog odnosa u drugim pogonima ove tvrtke u Hrvatskoj, u Trnovcu i Zlatar Bistrici. Jedan od razloga su, vjerojatno, i niske plaće.

15.12.2017., Trnovec- Pogon tvrtke Boxmark koja se bavi proizvodnjom visokovrijednih sasivenih koznih navlaka za sjedala za osobna vozila, koznih krojnih dijelova i kozom tapeciranih dijelova za interijer osobnih vozila. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Iz tvrtke poručuju i kako su, svjesni činjenice da će njihovi radnici primarno tražiti zaposlenje na području svojeg prebivališta, poslali dopis poslodavcima s područja Brodsko-posavske županije kojim ih obavještavaju o nastaloj situaciji te su interno objavili njihove oglase kako bi pomogli radnicima da brzo pronađu novo radno mjesto, a drugim poslodavcima olakšali potragu za dobrim i kvalitetnim radnicima.

- Svim radnicima, koji su obuhvaćeni postupkom kolektivnog viška radnika, bit će isplaćene otpremnine sukladno Zakonu o radu – poručio je Batina.

Na upit je li točna informacija koja se pojavila u nekim medijima da se pogon iz Gornje Vrbe seli u Bosnu i Hercegovinu, iz Boxmarka ističu kako je razlog zatvaranja tog pogona posljedica smanjenja obujma poslova koje pogađa sve tvrtke u automobilskoj industriji, a ne seljenje proizvodnje iz jedne zemlje u drugu.

- Paradoksalna je činjenica da u ovakvoj situaciji automobilska industrija ostvaruje rekordne dobitke dok se teret krize prenio na leđa njezinih dobavljača koje se bore za opstanak, pri čemu su posebno pogođene male i srednje velike tvrtke – kažu u tvrtki.

Austrijska tvrtka Boxmark Leather jedan je od najvećih svjetskih proizvođača kože, točnije kožnih navlaka za automobile, avione, brodove i kruzere, vlakove te kućni namještaj. Trenutno ima svoje proizvodne pogone u sedam zemalja, a godišnje njegovi radnici proizvedu oko 14.000 tisuća kvadratnih metara kožnih presvlaka.

Boxmark je u Hrvatsku stigao 2001. kada je otvorio prvi proizvodni pogon u Trnovcu Bartolovečkom. Danas u Hrvatskoj zapošljava oko 4000 zaposlenika i proizvodi kožne navlake za vodeće svjetske proizvođače iz automobilske industrije.

VIDEO Uoči uvođenja COVID potvrda na testiranju otkriveno 900 zaraza: "Spriječili smo veliku štetu u jednom danu"

Komentara 25

PL
platana
19:38 16.11.2021.

Sve je to njima omogućila naša država, jer su im omogućili rad u Vrbi bez plaćanja poreznih davanja u 5 godina od otvorenja. Taman sad kad je isteklo tih 5 godina, gospoda iz Boxmarka su se sjetili da bi ipak mogli preseliti proizvodnju u BiH, jer tamo je trosak proizvodnje puno manji, nego da moraju kod nas plaćati davanja državi. Upravi tog poslodavca je stalo do radnika kao i npr. Plenkoviću do običnih ljudi, dakle nula bodova. Gledaju oni samo svoj džep, kao i naša državna vlast...boli njih briga za radnike

Avatar Golum
Golum
19:38 16.11.2021.

Kakv izgovor....sele strojeve i proizvodnju u Vogoscu gdje radi oko 1200 radnika i gdje su satnice puno manje kao i prava radnika. U G. Vrbi su bili oslobođeni placanja komunalne naknade 5 godina i sad kad je to izaslo oni se kupe i odlaze a 250 radnika ide na burzu

GB
goran.brodsky.3
20:50 16.11.2021.

Ta je tvrtka zasluzila samo jedno,da nestane iz Hrvatske. Profitira jedino na izrabljivanju sirotinje. Neka odu u Banglades. Samo neka odu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije