Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči nagodbe

Agrokorovi dobavljači traže manje otpise na mjenicama

Foto: Petar Glebov/Pixsell
1/7
15.12.2017.
u 10:24

Čak petnaest većih dobavljača Agrokora osnivači su Udruge, koja je zamišljena kao platforma za okupljanje svih tvrtki dobavljača. Dobavljači smatraju da im se treba honorirati činjenica da su održali sustav Agrokora

Najveći dobavljači Agrokora formalizirali su svoje okupljanje kroz Udrugu dobavljača Agrokora. Među osnivačima su Adris grupa, Alca, Atlantic, Awt, Badel, Croatia osiguranje, Franck, Granolio, Kraš, Mlinar, Podravka, Saponia, TDR, Vindija i Žito, a za predsjednika su izabrali Marina Pucara, prvog čovjeka Podravke.

Udruga predstavlja najmanje 3,2 milijarde kuna potraživanja od Agrokora, a platforma je kojoj je cilj okupiti sve dobavljače koncerna kako bi ojačali pozicije uoči početka pregovora o nagodbi i načinu naplate potraživanja. U ovom trenutku dobavljačima, koji su uglavnom opterećeni mjenicama, cilj je izdvojiti ta potraživanja iz skupine kojoj pripadaju krediti i obveznice te pristati na otpise od najviše 30 posto.

Dobavljači predlažu da se potraživanja za isporuku roba i usluga plate u iznosu od 85 posto, potraživanja vezana za mjenice podmire u iznosu od 70 posto vrijednosti, a da se veliki otpisi od 70 posto primjene na potraživanja banaka i obvezničara. S druge strane izvanredna uprava Agrokora podijelila je vjerovnike u tri skupine, pri čemu se pretpostavlja da će otpisi za robu i usluge biti na razini od 20 posto, a mjenice bi po modelu uprave Ante Ramljaka bile tretirane kao i krediti i obveznice stoga i podložne najvećim otpisima. Ako bi se prihvatio prijedlog Agrokora dobavljači bi izgubili više od 1,5 milijardu kuna što bi ih, kažu, uništilo. Zato su više puta ponovili da će pristati samo na nagodbu koja je u interesu njih, ali i koja čuva opstojnost Agrokora na duge staze.

– Znate da nismo svi u istoj poziciji, da su pojedini dobavljači više izloženi. Rekao bih da je prvenstveni cilj da napravimo model u kojem će svi dobavljači i proizvođači moći zadržati svoju opstojnost i stabilnost, a onda isto tako želimo zadržati stabilnost Agrokora i njegove nagodbe – istaknuo je Pucar.

1/24

Prezentacija nacrta nagodbe priprema se za 21. prosinca, ali dobavljači nisu zadovoljni tom nagodbom upravo zbog velikih otpisa, ali računaju da će njihov prijedlog podržati domaće banke. Dobavljači smatraju da im se treba honorirati činjenica da su održali sustav Agrokora kad je bio u najvećoj krizi i neizvjesnosti, ali i da je javna tajna da su svojim potezima omogućili preuzimanje Mercatora, kao i da su pristali na otpise potraživanja nakon pripajanja Mercator Hrvatske Konzumu, dok su banke tijekom dvadeset godina poslovanja dobro zaradile na kreditima.

– Ako svi baš propadnemo i ne izdržimo, s kim će banke raditi? Dugoročno gledano, imamo zajednički interes – rekla je Marica Vidaković, prokuristica Kraša te istaknula da je snaga dobavljača porasla. Prema nacrtima nagodbe u prvoj fazi bi se zdrava imovina Agrokora izdvojila u holding, a potom bi vjerovnici dio duga pretvorili u equity dok bi se tek u drugoj fazi stvarni vlasnici međusobno i bez izvanredne uprave dogovarali o svojim odnosima i eventualnoj prodaji imovine. Da je interes dijela dobavljača preuzeti dio Konzuma u udruzi su potvrdili, a M. Vidaković je na pitanje o tome kolika je vjerojatnost da Udruga dobavljača formira kompaniju koja bi služila za preuzimanje Konzuma i drugih kompanija, rekla da o tome odlučuju članovi i skupština, ali da je interes velik i da su “sve opcije i dalje na stolu”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije