Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Najveće domaće tvrtke osnivaju udrugu zbog krize Agrokora

Udružili se Kraš, TDR, Atlantic Grupa, AWT, Podravka, Franck...Uvjereni su da su dovoljno moćni izboriti se za ciljeve iako su financijski vjerovnici nadmoćni po vrijednosti svojih potraživanja
12. prosinca 2017. u 08:25 0 komentara 492 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Najveće hrvatske tvrtke odlučile su osnovati Udruženje dobavljača Agrokora kako bi ojačale svoje pozicije uoči pregovora o nagodbi vjerovnika koncerna i u samoj nagodbi.

Davor Bernardić Bernardić: 'Vladajuća koalicija sastavljena samo da prikrije što se događalo i što se događa u Agrokoru'

Formalno, osnivačka skupština nove udruge tek će se održati u srijedu, ali predstavnici svih većih tvrtki već su u ponedjeljak dogovarali zajednički nastup. Udruzi bi se trebali priključiti Kraš, TDR, Atlantic Grupa, Franck, AWT, Podravka, Vindija, a potencijalno i Adris Grupa iako je sada vanjski član inicijative. Te tvrtke imaju 2,5 milijarde kuna potraživanja prema Agrokoru od kojih se oko 2,1 milijarda kuna može svrstati u financijski dug. Adris grupa ima milijardu kuna kredita, a ostale tvrtke financijske mjenice. Ključni cilj tih tvrtki je izboriti se za što manje otpise potraživanja osiguranih mjenicama.

Izvanredna uprava Agrokora, predvođena Antom Ramljakom, smatra da se sva financijska potraživanja trebaju tretirati jednako, što znači da bi se tražili isti otpisi na mjenicama i kreditima, a kako će upravo financijskim vjerovnicima otpisi biti najveći i to najmanje 70 posto, dobavljačima prijeti veliki gubitak kojeg ne bi mogli podnijeti. Zato namjeravaju okupiti u udrugu što veći broj dobavljača i vjerovnika kako bi mogli promijeniti smjer nagodbe u svoju korist. Naime, Agrokor je prema prijedlogu izvanredne uprave priznao 29,6 milijardi kuna vrijedne tražbine, a dobavljači računaju da s mjenicama, kreditima i potraživanjima za robu i uslugu imaju oko 34 posto ukupnih potraživanja što znači da se bez njih ne bi mogla sklopiti nagodba. Naime, prema zakonu nužno je da model nagodbe podrži najmanje 66 posto vjerovnika, odnosno vjerovnici koji imaju potraživanja u iznosu od 66 posto svih dugova.

- Proizvođači i dobavljači Agrokora svjesni su važnosti buduće opstojnosti koncerna kao i uloge održavanja cjelokupnog sustava maloprodaje i veleprodaje koju su preuzeli na sebe. Osim toga, dobavljači su prepoznali da samostalnim djelovanjem ne mogu na adekvatan način ostvariti zadane ciljeve održivosti vlastitog poslovanja te da samo formalnim udruživanjem mogu osnažiti nastojanja da zaštite interese svih dobavljača Agrokora- stoji u priopćenju koje je uslijedilo nakon inicijalnoj sastanka tvrtki. Istaknuli su i da pozivaju sve dobavljače Agrokora da im se pridruže, ali i da žele biti partner ‘domaćim bankama’ te izvanrednoj upravi u nadolazećem razdoblju.

Potencijalni problem dobavljača mogao bi ležati u činjenici da imaju različite interese, ali tvrde da su se složili da mogu egzaktno definirati prioritete i bazu suradnje, odnosno što su minimalni zajednički ciljevi. Interesantno velike tvrtke koje su inicirale osnivanje udruga ujedno su i tvrtke koje su se spominjale u kontekstu osnivanja konzorcija koji bi mogao pretvoriti potraživanja u kapital i tako preuzeti dio Agrokora. Mogućnost takvog raspleta priznao nam je i jedan od sugovornika iz kruga velikih tvrtki koji je istaknuo da bi u tom slučaju Udruga zastupala dioničare.

Svi članovi udruge predat će njezinom vodstvu, koje će se izabrati u srijedu, svoje punomoći za zastupanje. Uvjereni su da su dovoljno moćni izboriti se za svoje interese unatoč činjenici da su banke i financijski vjerovnici nadmoćni po vrijednosti svojih potraživanja.

1 / 24
Skidanje velikog Agrokorovog znaka s vrha Ciboninog tornja
Ivica Todorić OGLASIO SE NA BLOGU Ivica Todorić: 'Podnio sam Prijedlog za ocjenu ustavnosti lex Agrokora' Zvijezda RAMLJAKOV IZVJEŠTAJ Zvijezda počela izvoziti u Italiju, u pripremi otvaranje i drugih tržišta Ivica Todorić Oglasio se na blogu Ivica Todorić: Odštetnim zahtjevom Izvanredna uprava prikriva kriminal
Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.