Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRŽIŠTE Prošlog mjeseca registrirano 8095 novih automobila

Lagani pad prodaje novih automobila

auto-txt.jpg
import
11.06.2007.
u 20:29

Trend koji je počeo u travnju nastavljen je i u svibnju. Dok su prva tri mjeseca ove godine pokazivala bolje prodajne rezultate nego lani, već u travnju je počelo lagano opadanje interesa za novim vozilima, što je nastavljeno i proteklog mjeseca.

Prema podacima agencije za istraživanje tržišta Promocija plus, u svibnju je registrirano 8095 novih automobila, prema 8197 primjeraka u istom razdoblju lani. Time je ukupna ovogodišnja brojka stala na 35.203 automobila, što je, zahvaljujući znatno boljem rezultatu u siječnju, još bolje nego 34.198 vozila prije godinu dana.

U odnosu prema travnju, među prvih deset marki samo je Ford imao slabiji rezultat, a u među prvih deset u svibnju upao je Seat koji je inače na 12. poziciji. Pad prodaje Ford je u ukupnom poretku stajao osme pozicije koju je preuzeo Fiat. Promjene su se nastale i ispod desete pozicije.

Mazda je sa 11. pala na 13. mjesto, Hyundai je sa 12. skočio za jednu stepenicu, kao i Seat koji je sada dvanaesti. Nastavi li se pozitivan trend rasta potražnje za Toyotom, vjerujemo da će već tijekom lipnja vodeći svjetski proizvođač automobila od Citroena preuzeti šest mjesto te nastaviti dizanje prema petoj poziciji.

Osim tih promjena, ne možemo reći kako je bilo nekih bitnijih iznenađenja, a od zanimljivosti bismo spomenuli kako je registriran prvi ovogodišnji primjerak respektabilnog "propetog konjića", Ferrarija 612 Scaglietti, a tu je i prva hrvatska registracija kineskog automobila marke Great Wall, model Hover.

I dok je bilo najava kako je počela velika potražnja za Zastavom 10, svibanjski podaci govore suprotno. Samo šest primjeraka mnogo je manje od 21 automobila tijekom travnja, a sada je ukupna ovogodišnja brojka narasla na 34 vozila.

Kod luksuznih marki poredak je nepromijenjen. Vodeći je Mercedes-Benz sa 194 registracije proteklog mjeseca, dok je drugoplasirani Audi imao 157, a bavarski BMW 111. Tijekom svibnja registrirani su primjerci ukupno 40 različitih marki vozila.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije