Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKORO Bez obzira na pravne bitke, prodaja počinje tijekom veljače

Kineske kopije ipak dolaze

Ne, ovo nije Toyotin RAV4, već kineski UFO
import
28.01.2008.
u 21:38

Salon automobila u Frankfurtu, održan prošle jeseni, privukao je mnogo zanimanja javnosti, medija, ali i svjetski poznatih proizvođača automobila jer se dopustilo izlaganje kineskim proizvođačima čiji su modeli kopije nekih već poznatih automobila.

Sada se stvar ponovno uzburkava, jer je - prema posljednjim informacijama - EU dopustila uvoz i prodaju tih modela.

Već se sljedećeg mjeseca očekuje početak prodaje Zhejiang Jonwayevog modela UFO, za koji se vjeruje da je kopija Toyotina SUV modela RAV4, te Shanghuan Automobileovog modela CEO koji je, moglo bi se reći, "klon" BMW-ova modela X5.

Kinezi, kao što se i očekivalo, spremno odbacuju optužbe da su nešto ukrali, i  ističu da je riječ o prirodnoj stvari, izrađivanju automobila koji podsjećaju na uspješne Toyotine i BMW-ove modele.

Bavarski proizvođač već je upregnuo gomilu pravnih stručnjaka koji poduzimaju sve moguće korake ne bi li se ipak spriječila prodaja kineskih klonova na europskom tlu, a iz Toyote zasad nema informacija o borbi protiv plagijatora.

Upitna je i sigurnost novih modela, što ipak neće spriječiti njemačkog uvoznika, tvrtku China Automobile Deutschland, da uskoro počne primati narudžbe za nove dalekoistočne modele.
CEO, odnosno kopija BMW-ova modela X5, trebao bi startati sa cijenom od 25.900 eura, što je mnogo manje od 52.500 eura, koliko stoji bavarski original.

UFO, odnosno kopija Toyote RAV4, trebala bi stajati 15.900 eura, što je također mnogo manje od 27.165 eura, koliko je potrebno izdvojiti za posljednju generaciju modela RAV4.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije