Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CES las vegas

Internet seli na velike ekrane u dnevnoj sobi

steve ballmer
AFP/PIXSELL
15.01.2012.
u 16:15

Smart TV omogućava gledanje programa, pretraživanje interneta, Facebook... LG je izbacio na tržište prvi televizor s operativnim sustavom Android.

Sajam potrošačke elektronike koji je ovoga tjedna održan u Las Vegasu, polučio je nekoliko trendova koji bi trebali zapljusnuti potrošače i ljubitelje elektroničkih naprava. A jedan od uočljivijih je svakako onaj o pametnim televizorima. Proizvođači, LG Samsung, Lenovo i Panasonic, uprli su pokazivati nove modele naglašavajući da veliki ekran u središnjem dijelu stana mora biti lijep, ali i pametan. Što znači da mora biti povezan, odnosno imati internet. Nije riječ o potpunoj novini na tržištu, smart TV je već prisutan i moguće ga je kupiti i u Hrvatskoj, no ono što pokušavaju proizvođači jest ubaciti ga u kategoriju uređaja koje se mora imati. Uspjelo im je to s kompjutorima, uspijeva s pametnim mobitelima, trude se oko tableta, a sada se, po novom, klade i na televizore. Vjetar u leđa daju im špekulacije oko toga da je Apple odlučio napraviti svoj televizor (ne set-top box Apple TV koji već postoji) i da će započeti rat upravo na tom polju sa svojim rivalom Googleom.

Google TV na LG-u

A Google je na CES-u osvanuo na LG-evu modelu, točnije LG je izbacio na tržište prvi televizor s operativnim sustavom Android. On omogućava korisnicima da istovremeno gledaju programe, pretražuju internet i komuniciraju s prijateljima putem društvenih mreža poput Facebooka. Google planira slične saveze poput onih koje ima pri izradi pametnih telefona. Eric Schmidt, čelnik Googlea, kazao je da će do ljeta ove godine većina televizora u trgovinama biti na Androidu ili će pak imati pristup Googleu. Prema nekim procjenama, prodaja televizora s internetskom vezom udvostručit će se sa 68 milijardi u 2011. na 122 milijarde do 2016 godine.

Ono što poznavatelji tehnologije špekuliraju jest da će i Apple odgovoriti sa Sirijem i glasovno upravljivim televizorom. Navodno je Apple već prionuo izradi LCD flatscreen televizora, a postoje i glasine da će obzirom na patente koje posjeduje Apple ugraditi i mogućnost upravljanja pokretima i gestikulacijom. A kako piše Guardian, analitičari Barclays Capitala procjenjuju da bi ulazak u industriju proizvodnje TV-a Appleu mogla donijeti 19 milijardi dolara dodatnih prihoda. Jer ustvrdili su, još uvijek ne postoji na tržištu TV po mjeri i s pravim sadržajem. Ono što čini televizore pametnima jesu aplikacije, poput onih na pametnim telefonima. No, iako sve to izgleda jednostavno, aplikacije na velikim ekranima nisu baš do sada bile uspješne. Svaki proizvođač ima svoju ideju kako bi te aplikacije trebale izgledati na njihovim modelima i upravo tu se vode bitke za tržište. Primjerice, Samsung je baš na CES-u kazao da je na njima trenutno dostupno više od 1400 Smart TV aplikacija uključujući Angry Birds, Discovery Channel, a broj developera im je u samo dvije godine povećan sa 550 na 25.000.

Neki proizvođači imaju ugrađene sve svoje prednosti u samom televizoru, dok neki svoje aplikacije nude na set-tob boxovima. Svaki proizvođač ima različite smjernice i specifikacije za developere, odnosno proizvođače aplikacija. Kako tvrde stručnjaci, cijela stvar nalikuje na pametne telefone i njihove aplikacije. i tu nastaje dilema zbog sustava aplikacija koji trpi fragmentaciju i inkopatibilnost. Primjerice, iako je igrica Angry Birds napravljena za Android operativni sustav, poželite li je igrati na svom flat screen televizoru neće ići. Televizor mora imati kreiranu igricu baš za taj model odnosno platformu.

Google je pokušao već zauzeti televizore svojom Android platformom i konkurirati Appleu i njegovu set-top boxu. No, prvi preklanjski pokušaji nisu dobro prošli. Proizveli su samo kaos, dok su mnoge video stvari operatori blokirali. Upravo u svjetlu neuspješnih pokušaja, proizvođači su ovaj put odlučili da su izmjene dovoljne da cijeli projekt pametnih televizora uspije na tržištu.

Samsung je silovito krenuo projektirajući televizor koji će vlasnicima omogućiti da komuniciraju s njim putem glasovne kontrole, kontrole pokreta ili prepoznavanja lica. Zahvaljujući ugrađenoj HD kameri i duplim mikrofonima, korisnici jednostavno mogu reći „Hi TV“ kako bi ga uključili glasovnom kontrolom, izreći “Web Browser” kako bi pristupili internetu i odabrali rezultate ili pojačali glasnoću zvuka jednostavnim pokretom ruke.

Microsoft ne spava

Šef Microsofta Steve Ballmer hvalio se upotrebom igraće konzole XBOX 360. Ustvrdio je da je baza korisnika premašila 66 milijuna, dok se njih 40 milijuna prijavilo na XBOX Live. A kada se radi o Kinectu, dodatku Xboxa koji služi za igranje uz pokret, Microsoft je već isporučio 18 milijuna uređaja. Usto pokušava konzolu učiniti i većom i boljom od igrica. Sklopili su partnerstvo s News Corporationom te će prikazivati Fox TV i Wall Street Journal, koji će kao aplikacije osvanuti na Xboxu. Stoga neki tvrde da bi Microsoft uz malo napora mogao također ponuditi kvalitetni put prema smart televizorima. Istovremeno, dok internet želi na velike ekrane, mali ekrani – mobiteli, i tableti sve više se koriste za gledanje i televizijskog programa ili bilo kojeg video materijala.

Komentara 2

OB
-obrisani-
16:41 15.01.2012.

Hrpa besmislenih novotarija. Ja na svojoj \"plazmi\" odavno imam internet jer sam ju spojio s računalom i preko bežične tipkovnice iz kreveta piskaram, čitam vijesti, slušam glazbu. No to radim svake prijestupne godine jer ima pametnijih stvari u životu odod višesatnoga sjedenja pred ekranom. Dobra knjiga, ugodno društvo i sl.

CI
cickova
21:05 16.01.2012.

DŠ, ne ne pokusavam provocirat, al daj mi molim te reci koja je razlika gledat u knjigu il gledat u telku (jedno je staromodno, drugo je moderno) no, ono sto sam hti prije nego sto sam vidjel tvoj clanak .... dam ruku u vatru da ce apple napravit za godinu dana TV sa iOS-om i da ce onda to reklamirat kao prvo i jedino i inovativno rjesenje. Onda ce sektazi cekat u redovima i nosti telke od 15\" doma, jer ce to bit \"idealna velicina dijagonale\", aplatit ce ga oko 15000$...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije