Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proljetno čišćenje

Evo kako očistiti kokpit, tepihe, plastične i gumene dijelove

Čišćenje automobila
Foto: Thinkstock
20.05.2018.
u 23:24

Imate li praktične gumene tepihe u automobilu, njihovo pranje će biti najmanji problem, dovoljna je voda pod pritiskom

Proljetno čišćenje nakon zime je – osim vašem domu – potrebno i vašem “drugom domu”, automobilu. Dakako, brinuti se valja i o vanjštini vozila, prije svega zbog toga da lak i podvozje budu što trajniji, ali i zbog samog izgleda automobila, ali u kabini boravite vi i vaši suputnici i zapravo bi izgled i urednost unutrašnjosti svakom vozaču trebala biti bitnija ili barem jednako bitna kao urednost vanjštine.

Prije svega, o urednosti unutrašnjosti automobila trebalo bi voditi računa konstantno, jer kad bi se barem svaka dva tjedna odradilo mini čišćenje, veća čišćenja ne bi trebala ni biti potrebna, bar ne često, ali mnogi vozači, pogotovo u današnjem brzom načinu života, za to nemaju vremena ili jednostavno imaju prioritetnijih stvari. Rijetki su oni koji lickaju automobil kako se to običavalo nekada, kada je automobil poput fiće bio kao član obitelji. Jedna je od preporuka za prezaposlene redoviti posjet autopraonici gdje za 80-ak kuna mogu obaviti vanjsko i unutrašnje čišćenje automobila. Ali, to možete uz malo volje napraviti i sami.

Za kampanjce kojima treba pravo veće proljetno čišćenje unutrašnjosti preporučujemo da odvoje nekoliko sati od vikenda i pozabave se svojim limenim ljubimcem.

Za one koji se češće brinu o vozilu savjet je da jednom do dva puta godišnje obave veće čišćenje. Prije svega, sve ono što se s vremenom nakupilo u kabini, a što vam nije potrebno svakodnevno izbacite iz automobila. Osim što zauzima prostor i skuplja prašinu, svaka nepotrebna stvar povećava masu i posredno povećava potrošnju. Ako imate garažu ili mogućnost da do automobila dovedete usisavač još bolje, a alternativa su samoposlužne autopraonice koje osim vanjskog pranja nude i samostalno usisavanje vozila i vodu kojom možete oprati tepihe.

Najprije izvadite sve iz automobila, iz kabine i prtljažnika. Ako imate gumene tepihe i gumenu zaštitnu kadicu u prtljažniku, njihovo pranje bit će vrlo jednostavno. Imate li tekstilne tepihe, ako ih operete, morate računati na dulje sušenje ili ih samo izribajte četkom i sredstvom za pranje tekstila. Tekstilne tepihe možete prati i sredstvom za suho pranje i iščetkati.

Automobil se u pravilu čisti od krova prema dolje pa je najbolje krenuti od stropa vozila. Preko njega najprije prijeđite krpom, najbolje od mikrofibre, pa nekim od sredstava za pranje, možda najbolje sredstvom za pranje tekstilnih tepiha kako ne biste morali kupovati dva sredstva. Nakon toga preko svega opet prijeđite suhom krpom.

10 stvari koje možda niste znali o Yugu:

Čišćenje automobila
1/11

Slijedi brisanje prašine s prednje armature, za što će opet poslužiti krpa od mikrofibre, a za dodatni efekt možete koristiti neki od proizvoda za održavanje plastičnih i gumenih dijelova u automobilu koji daju i sjaj. Preporuka su antistatička sredstva koja ne daju jaki sjaj, već blagi, jedva primjetan.

Ali, ako to volite, možete odabrati i neki na bazi silikona koji daje jači sjaj. Za čišćenje mjesta koja su krpi nedostupna, primjerice, otvori ventilacije, možete upotrijebiti mekanu četku ili manji kist. Slijedi temeljito usisavanje automobila, uključujući sva skrivena mjesta ispod sjedala, a potom i pranje sjedala.

Ako imate kožna sjedala, to se čini nekim od preparata za održavanje kože, a za češća tekstilna sjedala potrebno je neko od sredstava za suho pranje vozila. Sprejevi su zgodniji za čišćenje sjedala ako ne trebate skidati mrlje. Nakon prskanja dovoljno ih je samo prebrisati krpom od mikrovlakana što odlično skida prašinu, ali i neugodne mirise. Ako trebate skinuti mrlje, tada je bolje upotrebljavati sprej. Nakon što ga nanesete, sporna mjesta treba protrljati krpom ili spužvom. Jedno od vrlo uspješnih sredstava za otklanjanje mrlja su i posebne vlažne maramice za tekstil.

Ne treba zaboraviti gumene dijelove automobila, posebno brtve na vratima koje se brže troše ljeti zbog izloženosti toplini i suncu (zimi je problem smrzavanje gume). Raznim sredstvima – obično na bazi glicerina – povećava se elastičnost i produljuje vijek trajanja gumenih dijelova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije