Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZADUŽIVANJE Proračun isisava likvidnost banaka – stradat će male i srednje tvrtke

Zbog države poduzeća ostaju bez domaćih kredita

03.12.2008.
u 18:13

Država će se namiriti i uspjeti refinancirati dugove, učinit će to zaduživanjem na domaćem tržištu. No, hoće li ostati novca da svoje dugove refinancira i korporativni sektor?

U samo mjesec dana država će od domaćih banaka posuditi milijardu eura. Dvije i pol milijarde kuna uzela je preko neuobičajenih trezorskih zapisa, a sada je u potrazi za još 5, 6 milijardi kuna. I za to obilato koristi pomoć centralne banke. Što će ostati poduzećima?

HNB uporno pomaže
HNB je već u svibnju smanjio razinu minimalno potrebnih deviznih potraživanja i tako oslobodio prostor za zaduživanje države kod domaćih banaka. Također, posljednjim smanjenjem stope obvezne pričuve omogućeno je zaduživanje države na domaćem tržištu do kraja ove godine uz minimaliziranje negativnih utjecaja na ostale domaće sektore, pogotovu poduzeća.

“U idućoj godini očekujemo da se država nastavi primarno zaduživati na domaćem tržištu. S obzirom na to da će se većina dobivenih sredstava koristiti za otplatu dospjelih inozemnih obveza, HNB će svojim potezima morati osigurati i dovoljnu deviznu likvidnost”, stoji u analizi Zdeslava Šantića, analitičara RBA.

– S obzirom na složenije makroekonomsko i poslovno okruženje te veću usmjerenost na kvalitetnije upravljane rizicima, određeno usporavanje kreditnog rasta u sljedećoj godini može se očekivati. Naime, u globalnom okruženju, koje karakterizira otežan pristup i viši trošak financiranja, i država se orijentirala na zaduživanje na domaćem tržištu. Međutim, treba naglasiti da ni uvjeti zaduživanja banaka na međunarodnim financijskim tržištima nisu neograničeni – naglašava Alen Kovač, analitičar Erste banke.

Ima optimizma
– Stanje se čini kritično, no ipak sam optimist – tvrdi Damir Kuštrak, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca. On se, naime, kladi na prihvaćanje predloženog proračuna koji jamči nulti deficit. Tada će HNB u svoje projekcije uvrstiti i dodatnu likvidnost.

– Najvažnije je da kod kuće postoji potencijal za refinanciranje dugova korporativnog sektora, jer vani će biti teško i skupo zaduživati se. Vanjsko zaduživanje usto je i opasno jer postaje poluga za preuzimanja i to neprijateljska – smatra Kuštrak te dodaje kako je jasno da će pasti investicijski ciklus, iako o tome ovisi razvoj i rast BDP-a.

– Sve tvrtke vape za tehnološkom obnovom, potrebe su velike, no bojim se da neće biti dovoljno kapitala – kaže Kuštrak.

Hrvoje Stojić, analitičar Hypo Alpe Adria Banke, smatra da će u sljedećoj godini biti manje novca na raspolaganju korporativnom sektoru; dodatnu potražnju mogli bi kreirati oni koji su se dosad zaduživali u inozemstvu.

– Moglo bi se dogoditi da ti koji su dosad novac “nabavljali” vani dođu na domaće tržište te istisnu male i srednje tvrtke – ističe Stojić.

Rezervne varijante
Potražnja poduzeća za kreditima mogla bi zabilježiti snažniji rast zbog ograničavanja pristupa inozemnim izvorima financiranja, nemogućnosti financiranja na tržištu kapitala (IPO, izdavanje vrijednosnih papira) te povećane nelikvidnosti u gospodarstvu.

Tako ne isključujemo ni potrebu za daljnjim oslobađanjem rezervi likvidnosti smanjenjem restrikcija HNB-a. Međutim, dio svojih potreba domaća poduzeća pribavit će i povećanom potražnjom za uslugama domaćih leasing i factoring tvrtki, smatra Z. Šantić.

Želite prijaviti greške?