Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Žele da se otvori muzej informatike u kojemu bi izložili svoje blago

Imaju bogatu zbirku računala, ali i kalkulatora, televizora, video-rekordera
06. ožujka 2019. u 19:44 0 komentara 637 prikaza
Zagreb: Članovi udruge Retro Info žele u Zagrebu otvoriti Muzej informatike
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Nosio sam pokvareni akumulator auta u reciklažno dvorište i u hrpi elektronike vidio Commodore 64. Odnio sam ga doma i otkrio da još radi. Bio je to trenutak koji mi je promijenio život – prisjeća se Juraj Mucko kako je prije 12 godina postao kolekcionar računala iz sedamdesetih i osamdesetih godina. Njegov prijatelj Tomislav Talan strastveni je sakupljač kalkulatora kojih ima više od 1300, a Ivan Širić napunio je ormare starim informatičkim knjigama i časopisima. S još desetak zaljubljenika u slične “stvarčice” čine udrugu Retro Info, u kojoj također servisiraju računala, monitore i ostalu opremu, dokle god je proizvedena prije 1997. godine.

pegla oko Jelačićeva trga U centar stižu muzeji penkala, mirisa i pegli

Rijetka Apple Lisa

Uz legendarni “komodorac” u njihovim se podrumima i garažama nalaze i igraće konzole poput SNES-a te 40 godina starog Atarija 2600, a na posebnoj se hrpi mogu vidjeti i stari televizori, videorekorderi i kazetofoni. A skupljaju li i Pentiume, stare mobitele i tablete?

Zagreb: Članovi udruge Retro Info žele u Zagrebu otvoriti Muzej informatike
1 / 10
Commodore 16 lansiran je 1984...

– Ma ne, to je previše novo... Gotovo sve što imamo dolazi iz prošlog tisućljeća – smije se Talan, čija je zbirka najbrojnija. Najvredniju pak ima Mucko, tajnik udruge, koji je uspio doći i do računala Apple Lisa iz 1983. koje se prodalo u samo 100.000 primjeraka.

– Tada je imao najnaprednije grafičko sučelje i vrijedio je oko 6000 dolara, a danas se za njega može dobiti minimalno 1000 eura. Jako sam ga želio imati pa sam platio velik novac za dostavu iz SAD-a – govori Mucko.

U Muzeju grada Zagreba održana je manifestacija Žive slike ŽIVE SLIKE Muzej grada Zagreba proslavio 20. obljetnicu manifestacije

Crno-bijeli svijet

Ekipa elektroniku uglavnom pronalazi na Hreliću, po internetskim oglasnicima ili im je poklanjaju ljudi koji žele isprazniti garaže. Skupili su zbirku koja zauzima više prostora nego što ga imaju i vrijedna je na desetke tisuće eura pa se zalažu za to da se u Zagrebu otvori muzej informatike. Svoj “inventar” od 2006. nekoliko puta godišnje izlažu po sajmovima, njihova se oprema koristila u snimanju serije “Crno-bijeli svijet” i uvijek, ističu, nailaze na sjajne komentare. Uvjereni su stoga da bi muzej retrotehnologije u metropoli bio pravi hit.

– Nismo skupljali sve ovo samo zato što volimo stare stvari i ne želimo da naša zbirka trune u prašini. Želimo podijeliti tu ljubav s drugima i djecu naučiti kako je svijet tehnologije izgledao dok su još njihovi starci bili mladi – objašnjavaju članovi udruge.

Talan je suosnivač Peek & Poke muzeja informatike u Rijeci koji djeluje već 10 godina, a velik dio njegove zbirke došao je upravo iz zagrebačke udruge.
 No, kažu, ostalo im je u kolekciji i više nego dovoljno izložaka da napune i muzej u metropoli.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.