Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaljubljenici u retrokompjutere

Žele da se otvori muzej informatike u kojemu bi izložili svoje blago

Zagreb: Članovi udruge Retro Info žele u Zagrebu otvoriti Muzej informatike
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/10
06.03.2019.
u 19:44

Imaju bogatu zbirku računala, ali i kalkulatora, televizora, video-rekordera

Nosio sam pokvareni akumulator auta u reciklažno dvorište i u hrpi elektronike vidio Commodore 64. Odnio sam ga doma i otkrio da još radi. Bio je to trenutak koji mi je promijenio život – prisjeća se Juraj Mucko kako je prije 12 godina postao kolekcionar računala iz sedamdesetih i osamdesetih godina. Njegov prijatelj Tomislav Talan strastveni je sakupljač kalkulatora kojih ima više od 1300, a Ivan Širić napunio je ormare starim informatičkim knjigama i časopisima. S još desetak zaljubljenika u slične “stvarčice” čine udrugu Retro Info, u kojoj također servisiraju računala, monitore i ostalu opremu, dokle god je proizvedena prije 1997. godine.

Rijetka Apple Lisa

Uz legendarni “komodorac” u njihovim se podrumima i garažama nalaze i igraće konzole poput SNES-a te 40 godina starog Atarija 2600, a na posebnoj se hrpi mogu vidjeti i stari televizori, videorekorderi i kazetofoni. A skupljaju li i Pentiume, stare mobitele i tablete?

Zagreb: Članovi udruge Retro Info žele u Zagrebu otvoriti Muzej informatike
1/10

– Ma ne, to je previše novo... Gotovo sve što imamo dolazi iz prošlog tisućljeća – smije se Talan, čija je zbirka najbrojnija. Najvredniju pak ima Mucko, tajnik udruge, koji je uspio doći i do računala Apple Lisa iz 1983. koje se prodalo u samo 100.000 primjeraka.

– Tada je imao najnaprednije grafičko sučelje i vrijedio je oko 6000 dolara, a danas se za njega može dobiti minimalno 1000 eura. Jako sam ga želio imati pa sam platio velik novac za dostavu iz SAD-a – govori Mucko.

Crno-bijeli svijet

Ekipa elektroniku uglavnom pronalazi na Hreliću, po internetskim oglasnicima ili im je poklanjaju ljudi koji žele isprazniti garaže. Skupili su zbirku koja zauzima više prostora nego što ga imaju i vrijedna je na desetke tisuće eura pa se zalažu za to da se u Zagrebu otvori muzej informatike. Svoj “inventar” od 2006. nekoliko puta godišnje izlažu po sajmovima, njihova se oprema koristila u snimanju serije “Crno-bijeli svijet” i uvijek, ističu, nailaze na sjajne komentare. Uvjereni su stoga da bi muzej retrotehnologije u metropoli bio pravi hit.

– Nismo skupljali sve ovo samo zato što volimo stare stvari i ne želimo da naša zbirka trune u prašini. Želimo podijeliti tu ljubav s drugima i djecu naučiti kako je svijet tehnologije izgledao dok su još njihovi starci bili mladi – objašnjavaju članovi udruge.

Talan je suosnivač Peek & Poke muzeja informatike u Rijeci koji djeluje već 10 godina, a velik dio njegove zbirke došao je upravo iz zagrebačke udruge.
 No, kažu, ostalo im je u kolekciji i više nego dovoljno izložaka da napune i muzej u metropoli.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije