Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaprešić

Zbog nezakonita natječaja grad ostao bez deratizacije

'19.11.2009., Slavonski Brod - Deratizacija zbog najezde glodavaca.  Photo: Ivica Galovic/PIXSELL'
'Ivica Galovic/PIXSELL'
12.05.2010.
u 17:25

U mjerodavnom uredu ne znaju po kojem zakonu bi raspisali natječaj pa su to učinili prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu

Grad Zaprešić je za uništavanje komaraca u proračunu za 2010. osigurao 850 tisuća kuna, no nije poznato hoće li dezinsekcija i deratizacija uopće biti obavljeni, iako je po Zakonu o zaštiti pučanstva takva mjera obvezna. Na temelju godišnjeg programa mjera zaštite, koji donosi ministar na prijedlog HZJZ-a, gradovi i općine dužni su do 31. siječnja tekuće godine na prijedlog mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo donijeti plan mjera. Usto, i natječaj kojim se odabire služba za uništavanje letećih napasti i deratizaciju raspisuje se prema odredbama tog istog zakona te na temelju Zakona o javnoj nabavi, objasnio nam je Davorin Gajnik, ravnatelj županijskog Zavoda.

No, u Zaprešiću je natječaj raspisan na temelju Zakona o komunalnom gospodarstvu. Budući da natječaj nije slijedio zakonitost provođenja mjera deratizacije, natječajna dokumentacija nije jasno propisala uvjete, a to je unaprijed obeshrabrilo moguće ponuđače. Jedan od njih, tvrtka Špiljar M&B, poslala je i službeni zahtjev za poništenje natječaja.

– Nema drugoga nego po tom zakonu raspisati natječaj jer ne znam kamo bih ga strpao. Koordinacija sanitarnoga, županijskog i državnog inspektorata ne postoji. Mi smo ured za graditeljstvo, imamo malo ljudi i novca – rekao je Vendel Koprivnjak, pročelnik ureda koji je raspisao natječaj.

Sanitarni inspektor Branimir Hujić, čiji je ured u istoj zgradi u kojoj je i Poglavarstvo i zadužen je za nadzor provođenja mjera deratizacije, kaže da prvi put čuje da je natječaj poništen. Na natječaj raspisan prije mjesec dana javila se jedna tvrtka, a kako, prema riječima Koprivnjaka, nije ispunjavala uvjete, natječaj je poništen.

– Ništa od deratizacije ove godine, prema svemu sudeći. Odlučio sam građanima uštedjeti novce, a grad ionako nema dovoljno novca – rekao je Koprivnjak. Novca za deratizaciju, koju od 2006. provodi tvrtka Eko Standard, svake se godine izdvaja sve više, 2007. uloženo je 560.000, a 2008. čak 800.000 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije