Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hladan tuš

Zagrebački HSLS: 'Tomaševiću, ne diraj Cibonu, simbol Zagreba!'

Zagreb: Derutno stanje Ciboninog tornja
Matija Habljak/PIXSELL
11.04.2022.
u 15:44

Gradska organizacija HSLS-a traži od gradske uprave odgovoran liderski pristup, koji prije podrazumijeva odgodu provedbe navedene odluke o iseljenju Cibone barem do 1. kolovoza

HSLS-ovi zastupnici Darko Klasić i Kristijan Jelić upozorili su danas na deložaciju KK Cibona kao i druge vruće gradske teme. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Nakon što je bivša uprava godinama lutala i krajnje netransparentno trošila novce te katastrofalno vodila klub, konačno se počelo nazirati svjetlo na kraju tunela u KK Ciboni. Nova uprava Cibone predstavila je javnosti planove za konsolidaciju kluba priznajući da postoji financijski manjak u iznosu od 37 milijuna kuna, koji su uz pomoć investitora spremni sanirati do kraja aktualne sezone.

U trenutku u kojem se svim ljubiteljima košarke i naše Cibone činilo da će konačno opet ponosno navijati i pratiti našu Cibonu u pohodu na nove trofeje uslijedio je „hladan tuš“. Naime, Grad Zagreb dostavio je dopis u kojem se navodi da se Cibona do 30. travnja mora iseliti iz svih prostora koje trenutno koristi (uredi, svlačionice i dr.).

K tomu, Cibona se ove godine nije mogla prijaviti na natječaj javnih potreba (u svrhu odobravanja prava na korištenje dvorane) jer je jedan od preduvjeta za uspješnu prijavu uredna dokumentacija s dokazima o namjenskom trošenju dotacija iz gradskog proračuna. U ovom slučaju neupitno je da je Cibona dosad poslovala netransparentno i da je bilo krajnje vrijeme da se stane na kraj takvom nesavjesnom vođenju jednog od simbola grada Zagreba.

Međutim, pravi problem predstavlja neodgovornost, bezidejnost i destruktivnost gradske uprave, koja je u trenutku u kojem se konačno pronašao investitor nezainteresirana za pregovore s novom upravom u svrhu utvrđivanja uvjeta i rokova povezanih sa sanacijom tog legendarnog zagrebačkog kluba i njegovim dugovanjima prema gradu. 

Gradska organizacija HSLS-a traži od gradske uprave odgovoran liderski pristup, koji prije podrazumijeva odgodu provedbe navedene odluke o iseljenju Cibone barem do 1. kolovoza. Naime, u ovom trenutku potrebno je hitno postojeći maćehinski odnos gradske uprave prema Ciboni zamijeniti partnerstvom s klubom i zainteresiranim investitorom, čijim se financijskim sredstvima konačno mogu riješiti dugogodišnji problemi u poslovanju. U protivnom gradska vlast čini ogromnu i neoprostivu financijsku, sportsku i društvenu štetu, koju neupitno ne može sama popraviti, ali ju može spriječiti!

Za realizaciju Programa javnih potreba u sportu Grada Zagreba u Proračunu Grada Zagreba za 2022. planirana su proračunska sredstva u iznosu od cca 115 milijuna kuna, što je sveukupno smanjenje ulaganja u sport od 50 milijuna kuna u odnosu na 2021. Uštede su napravljene 20 milijuna kuna u okviru Zg sportskog saveza, 10 milijuna kuna u Ustanovi za upravljanje sportskim objektima i 20 milijuna kuna ušteda na vrhunskom sportu.

Iako će financijski ova proračunska godina biti izrazito zahtjevna, nova gradska uprava sa gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem isplanirala je najveći proračun u povijesti Grada Zagreba u iznosu od gotovo 15 milijardi kuna, i očigledno u tom proračunu je sport područje na kojem su planirane uštede te gradska uprava ima neke druge prioritete.

Zagrebački sport obuhvaća oko 105.000 aktivnih sudionika, od kojih je 45000 registriranih sportaša , te cca. 60000 rekreativaca , djece i mladeži. Poticanje masovnosti u sportu i posebno uključivanje što većeg broja djece osnova su za budući razvoj sporta u Zagrebu i državi. Da bi se to postiglo nužna je kontinuirana potpora sportu na dvije razine a to su potpora sportu djece i mladih te poticanje građana u sportsko rekreativnim aktivnostima, kao i potpora sportskim klubovima, selekcijama i pojedincima uključenim na nacionalnim i  međunarodnim  natjecanjima.

Neupitno je da zagrebački sport treba temeljiti reset jer se tijekom godina dogodio veliki broj anomalija u sustavu samog sporta, ali pri tome treba svakako odrediti prioritete u razvoju sporta u Zagrebu. HSLS Grada Zagreba predlaže da se sredstva za vrhunski sport raspodjele što ravnopravnije prvenstveno gradskim sportskim savezima. Gradski sportski savezi, ne ostvaruju značajnije prihode od natjecanja i sponzora zbog djelomične ne atraktivnosti u sportskom fokusu iako značajno doprinose i zagrebačkom ali i nacionalnom sportskom ugledu na svjetskoj sportskoj karti. 
 

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
14:50 12.04.2022.

U dvadeset godina vladavine velikogb stalno se unistavalo sve sto je zagrebacko - tako i Cibona i ....... Sada mora doci otreznjenje i ciscenje.

Avatar VLbriše
VLbriše
08:39 12.04.2022.

Tomašević nema tu više bilo kaj menjat , sve su već odradili rođaci , po hrvatskom zakonu.

IG
igorl
16:39 11.04.2022.

Mislim da je vecini u gradu navrh glave ekipe koja vodi "simbole Zagreba" i koja pod tom krinkom laze i krade javni novac. Ako dobijes novac iz gradske blagajne, zelim racun za svaku kiflu sto kupis. A ne da deseci milijuna nestanu netragom. Pa zvao se ti Cibona, Dinamo, Medvescak ili Isus Krist.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije