Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zagrebački arhitekti: Na Knežiji se ne bi smjela raditi osmerokatnica, evo i zašto

jasno je vidljivo kako na prostoru gdje je predviđena gradnja na Knežiji ne bi trebala biti moguća. Prvi razlog je što predloženi projekt nije planiran prema izvornoj koncepciji urbanističkog rješenja po kojem je započeta gradnja naselja, poručuju iz Društva zagrebačkih arhitekata.
04. kolovoza 2020. u 11:09 10 komentara 4176 prikaza
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Vijest da se u Knežiji na mjestu malog parka i trgovine namjerava sagraditi osmerokatna stambeno-poslovna zgrada razbjesnila je tamošnje stanovnike, koji su naglasili da se time nagrđuje vizura kvarta, da je parcela premalena te da je, u konačnici, takav način gradnje nije planski niti u skladu s prostornim planovima u Zagrebu. Svoje je mišljenje o tome dalo i Društvo arhitekata Zagreba u priopćenju koje je objavilo na svojim web stranicama. 

Betonizacija kvarta Stanovnici Knežije bijesni: U malom parku izgradili bi osmerokatnog "monstruma"

Oni ističu da je Knežija primjer hrvatskog urbanizma 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća te da se u skladu s gradnjom ovo naselje može promatrati kao cjelovito i završeno, a kao primjer sličnih naselja nabraja Voltino, Srednjaci, Jarun, Rudeš, Vrbani, Špansko, Malešnica, Gajnice, novozagrebačka naselja, Klaka, Grana, Studentski grad i Poljanice u Dubravi, Borovje, Sigečica, Savica, Cvjetno naselje…

U ŠEST GRADOVA Raspisan natječaj za zakup 30 državnih poslovnih prostora: Većina na atraktivnim lokacijama

- Nažalost GUP Zagreba to ne prepoznaje u potpunosti. Direktna je to posljedica nepostojanja jasno razdvojenih sustava strateškog i provedbenog planiranja - napominju u DAZ-u i dodaju da je ovaj plan izgradnje u stvari primjer kako je nužan novi sustav prostornog planiranja. Dodaju i kako GUP unutar svojih odredbi za provođenje propisuje urbana pravila za pojedina slična područja.

KOŠARKAŠ IZ SIGETA Kako sam se izborio da nam Grad obnovi igralište u kvartu

- Što se tiče gradnje i rekonstrukcije u tim naseljima GUP jasno određuje: gradnja i rekonstrukcija u skladu s urbanom matricom i tipologijom gradnje građevina izvedenih prema izvornoj koncepciji urbanističkog rješenja po kojem je započeta gradnja naselja, u smislu poštivanja pretežite visine te međusobne razdaljine građevina a u skladu s urbanim pravilima iz članaka 74. i 76. Nerealizirani sadržaji mogu se dovršiti u korist povećanoga zajedničkog standarda stambenog susjedstva, bez mogućnosti naknadne prenamjene novih javnih sadržaja; gradnja na građevnim česticama s postojećim kvalitetnim visokim zelenilom i na uređenim zelenim površinama nije moguća

Milan Bandić TJEDNI PREGLED - TONI IVANIŠEVIĆ GUP je pao, Milan još nije, a ka' će, ne zna se

Iz navedenog, jasno je vidljivo kako na prostoru gdje je predviđena gradnja na Knežiji ne bi trebala biti moguća. Prvi razlog je što predloženi projekt nije planiran prema izvornoj koncepciji urbanističkog rješenja po kojem je započeta gradnja naselja. Kao što vidimo na izvornim planovima na tom području je oduvijek planiran opskrbni centar prema konceptu naselja kako smo na početku opisali. Osim toga, ovaj projekt ne poštuje građevinski pravac naselja uz Ulicu Ludovika Zelenka, čak ne prihvaćajući ni građevni pravac postojećeg opskrbnog centra. U tlocrtnoj izgrađenosti, ovaj projekt je planiran više od 2 puta veći od niza zgrada istočno. Tipologija predviđene gradnje s obzirom na dubinu zgrade će se znatno razlikovati od tipologije postojećih zgrada i sl. Sve su to stručni parametri koje su stručne službe grada Zagreba morale preispitati i po pravilima struke utjecati da ovakav projekt, koji u ovom obliku ne bi trebao biti moguć.

Zelena akcija održala prosvjed pred Gradskom skupštinom zbog GUP-a SPORNE TOČKE Što će biti s GUP-om? Grad: Polako, sve je još friško. Oporba: Pritisak se nastavlja

Drugi razlog zašto ovaj projekt ne bi treba biti moguć, a što je onda opasnost i za sva gore navedena naselja, je što se direktno gradi na građevnoj čestici koja ima postojeće kvalitetno visoko zelenilo, koje će u velikoj mjeri morati biti srušeno. Upravo ključna prednost svih gore nabrojanih naselja je mala gustoća izgrađenosti i velike javne zelene površine. Zbog toga, nadležne institucije moraju reagirati i provjeriti usklađenost izdane lokacijske dozvole s odredbama GUP-a.

Na ovom primjeru vidimo koliko je nužno pristupiti izradi potpuno novog GUP-a, što se i ovim slučajem potvrđuje, koji treba biti jasno definiran kao strateški dokument te koji neće rješavati probleme pojedinačne katastarske čestice, nego će strateški promišljati razvoj grada. Razinu ispod GUP-a moraju postojati provedbeni planovi koji će u detaljnijem mjerilu planirati gradnju na pojedinim česticama i iz kojih će biti jasno što i kako se na pojedinoj čestici može graditi kako bi svi građani u svakom trenutku imali uvid što mogu očekivati u bliskoj budućnosti u svom kvartu ili stambenom susjedstvu - kažu u DAZ-u. 

Ivo Žinić
Politički kraj još jednog HDZ-ovca
Žinić gubi kuću koju mu je ‘darovala’ država?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • Avatar NenadNikolic
  NenadNikolic:

  Nedopustivo je povećavati postotak betonizacije površine. Bandićevom kumskom gradnjom došlo je do skoro redovitih oborinskih poplava u gradu jer betonirane livade, parkovi i voćnjaci nisu u stanju propuštati oborinsku vodu u dublje slojeve. Ta se voda s betonskih površina slijeva ... prikaži još! u najniža područja i ponovo izlazi kroz neodržavanu kanalizaciju i šahtove na površinu. Ubacivati za račun zavičajnih kumova u dovršene površine kako se kome prohtje a bez detaljnog proširenja odvodnje i dodatnih zelenih površina je poseban oblik trajnog teroriziranja građana. Pa Bandić si je već priskrbio za sedam generacija, ovo ide u nedogled, njegov mozak radi danas samo da ostavi što veću štetu. Bit će upamćen kao najgori gradonačelnik svih vremena.

 • trade_mark:

  pa lijepo ste vi sto sve objasnili i normalnim, civiliziranim ljudima to nešto znači. nažalost, takvi ljudi ne rade u holdingu i bandićevim uredima pa je sve ovo što ste argumentirali bespotrebno.

 • Biouskoli91:

  Ako Mile 10 posto kaze da se gradi, ima da se gradi!