Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

I kvartovskim šefovima režu budžet: Žele li novac, trebaju smisliti projekte

Oporba upozorava kako bi dio umirovljenika mogao ostati bez ZET-ovih pokaza
29. studenoga 2017. u 20:12 0 komentara 450 prikaza
Milan Bandić
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Minimalno dva, a ovoga puta možda i tri dana – pripremili su se već skupštinski zastupnici na maratonsko trajanje sjednice koja je u Ćirilometodskoj 5 na rasporedu sutra. Prvo je čitanje proračuna kojim se planira razvoj grada u 2018. godini, a oporba ga je već sad ocijenila poprilično lošim. Smanjena sredstva za mlade i mjesnu samoupravu, ali i isti kapitalni projekti koji se planiraju iz godine u godinu prepreke su, kažu, koje se neće tako lako moći preskočiti.

Općina Dubravica Općine iz kojih mladi ne odlaze Ma kakvo inozemstvo, k nama se doseljavaju...

– Savjet za mlade već je odbio proračun na svojoj sjednici, i to s pravom. Gradskoj upravi stalno su puna usta mladih i brige za njih, a ne samo da su za sljedeću godinu smanjili novac za njihovo djelovanje i udruge već i za društveno poduzetništvo za mlade – objasnila je Sonja König iz GLAS-a, koja se osvrnula i na smanjivanje sredstava za subvencioniranje javnog prijevoza. Za ZET-ove su se karte u prošloj godini iz gradskoga proračuna davala 82 milijuna kuna, a sada se taj iznos smanjuje gotovo za pola.

Uvijek isto

– Rekli su nam da je riječ o kartama za umirovljenike, ali nisu nam objasnili što to konkretno znači – rekla je König, čiji je kolege iz kluba GLAS-a i HSU-a boje da bi se određenim kategorijama umirovljenika mogli oduzeti besplatni pokazi.

Milan Bandić
1 / 9
Milan Bandić u restoranu Skender

Što se tiče kapitalnih ulaganja u objekte društvene djelatnosti, kaže zastupnica, plan je gotovo identičan prošlogodišnjem.

– Proračunom se isplanira novac, rebalansom se oduzme, pa se opet uvrsti u sljedeći proračun – objasnila je König činjenicu da je, primjerice, za adaptaciju Centra za kulturu Novi Zagreb u 2017. godini predviđeno 1,5 milijuna, što je rebalansom smanjeno na sto tisuća, a sad se opet za istu namjenu daje pola milijuna kuna.

Slična je situacija i s dvoranom Osnovne škole Granešina, za koju se prošle godine trebalo dati 29 milijuna. Smanjeno je to rebalansom na 26, a u 2018. uložit će se sedam. Domu zdravlja Špansko trebalo je za dogradnju 12,5 milijuna, što je rebalansom palo na 500 tisuća, a sad će se za tu namjenu dati dva milijuna. Slična je situacija i s vrtićem Ivanja Reka, Domom sportova, a i s bazenom u Španskom. Čak i projekti koji su na listi “dobitnika” za 2018. u planu Grada već su godinama.

– Planira se do 200 milijuna kuna za društvene objekte, nešto više od 300 za komunalnu infrastrukturu, no vidjeli smo na primjeru 2017. godine koliko se toga zapravo realiziralo i kako se to smanjilo – rekao je Saša Molan iz SDP-a, koji je kritizirao i to što će se mjesnoj samoupravi dati šest posto manje sredstava.

Zdravko Petak Zdravko Petak: Hrvatska bez ljudi može, kao Ilok, zatvoriti dućan s cipelama

U tome, pak, problem ne vidi HDZ-ov Andrija Mikulić, koji je to jučer objasnio činjenicom da su se u Gradu prošle godine, za dodjele novca četvrtima i mjesnim odborima, “prekombinirali“.

– Nije problem što su se lani povećala sredstva mjesnoj samoupravi, ali već smo tada govorili da je važno imati ljude koji će znati osmisliti programe da se sredstva ulože – rekao je Mikulić, koji u proračunu ne vidi većih problema.

Pa zelen je!

Baš kao ni Nenad Matić iz Zelene liste, koji je u Skupštini, baš kao i HDZ, u koaliciji sa Strankom rada i solidarnosti gradonačelnika Milana Bandića.

– Proračun je zelen. Za gospodarenje otpadom predviđeno je 13 milijuna kuna, čime će se napraviti studija za Centar za gospodarenje otpadom, biokompostana u Obreščici, nastavit će se dijeliti kućni komposteri, a i educirati Zagrepčane o otpadu – rekao je Matić, koji će predložiti da se za uređenje parka Maksimir ipak uloži više od planiranih 7,3 milijuna jer je nekad taj iznos bio 17 milijuna kuna.

Odboru za financije premalo za ured za demografiju

Proračunom za 2018., koji će biti “težak” nešto više od 7,5 milijardi kuna, planira se i rad četiri nova gradska ureda, među ostalim, i onog za demografiju, za čije je djelovanje predviđeno 3,5 milijuna kuna. Mali se to iznos činio Odboru za financije, koji je zatražio od Grada konkretan odgovor što se planira u novom uredu s obzirom na to da preuzima mjere koje su se do sada odrađivale u drugim uredima. Žele znati planiraju li se nova zapošljavanja te, s obzirom na očekivani povećani opseg rada, traže objašnjenje koje će aktivnosti biti moguće provesti s planiranih 3,5 milijuna.

Sandra Švaljek Švaljek objašnjava: 6 razloga zašto je Bandićev prijedlog proračuna nerealan Advent u Klovićevim dvorima Najbolji selfie uz plamteće vino i čokoladnu fontanu Andrija Mikulić Mikulić o Loli: 'Uloga gradskih zastupnika nije propitivanje povijesnih uloga'
ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.