Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najavili ukidanje te kategorije

Zagreb ima 6 i pol tisuća gradskih stanova, s tim da ne zna koliko od toga imaju 'zaslužni građani'

Započinje novi krug prijava za subvencionirane stambene kredite
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
16.04.2023.
u 12:18

Najveći hrvatski gradovi Zagreb, Split, Rijeka i Osijek u vlasništvu imaju više od devet tisuća stanova, najviše Zagreb, više od šest tisuća, a najmanje Split 470, koje po sličnim kriterijima dodjeljuju u najam svojim sugrađanima.

U hrvatskoj metropoli ukupno je 6552 stana u gradskom vlasništvu, a ukupno ih je u korištenju 5952 stana, odnosno od ukupno 600 praznih stanova, neki su u neuporabljivom stanju i njihova bi adaptacija bila neispativa, neki su na prodaji putem javnog natječaja, dok su drugi u postupku davanja u najam, ističu iz Grada. 

Dio gradskih stanova daje se u najam onima koji nemaju u vlasništvu vlastitu nekretninu. S jedne strane, stanovi se dodjeljuju prema socijalnom kriteriju, a pravo na dodjelu tih stanova imaju oni koji u Zagrebu prebivaju najmanje deset godina te imaju primanja koja po članu obitelji ne prelaze polovicu prosječne mjesečne plaće u Zagrebu na godišnjoj razini. 

S druge strane, Grad Zagreb dodjeljuje i stanove neovisno o imovinskom cenzusu prijavitelja, na temelju kriterija propisanih Odlukom o najmu javno najamnih stanova. Među ostalim, prijavitelji dobivaju bodove ovisno o dobi, duljini prebivališta u Zagrebu, broju članova obitelji, invaliditeta, braniteljskog statusa, statusu mlađeg znanstvenika, doktora znanosti, magistra znanosti, djelatnika u kulturi i javnog djelatnika. 

Za obje kategorije stanovi se dodjeljuju kontinuirano, ističu iz Grada Zagreba. 

Pri tome je od posljednjih lokalnih izbora, za vrijeme mandata gradonačelnika Tomislava Tomaševića, 29 je obitelji s liste prvenstva, 10 obitelji izvan liste prvenstva, 16 obitelji po osnovi potresa te 45 obitelji koje su useljene u stanove u Novom Jelkovcu, po provedenom javnom natječaju iz 2021. godine. 

Zagreb ne zna koliko “zaslužnih građana” koristi gradske stanove, u planu ukinuti taj kriterij  

Na upit koliko je gradskih stanova kojima se trenutno koriste “zaslužni građani”, odnosno javne osobe, poput kulturnih djelatnika, sportaša i drugih o kojima se u prošlosti govorilo o korisnicima javnih stanova, iz Grada Zagreba ističu da to ne znaju.

“Zatekli smo vrlo neuređenu situaciju s gradskim stanovima općenito, na čijem sređivanju sustavno radimo i uskoro ćemo donijeti novu gradsku odluku kojom se regulira njihovo korištenje. Stoga trenutno nismo u mogućnosti dostaviti popis tzv. zaslužnih građana”, odgovorili su Hini. Dodaju da su neki korisnici napustili tako dodijeljene stanove, dok su dijelu korisnika s velikim dugovanjima poslane opomene pred iseljenje.

No, napomenuli su da jedino što mogu reći da u aktualnoj vlasti, nije bilo dodjele stanova po tom kriteriju, te da će u novoj odluci, koju pripremaju, ukinuti kriterij “zaslužnih građana".

>> VIDEO: Balkon iz Zagreba koji je zabezeknuo Hrvatsku

 

Komentara 5

LL
lijepa_li si
13:14 16.04.2023.

zna se. prave se i ne žele znat jer su iz njihova jata. vili, mile, hrvoji, mrle, prle, falš dalmatinka, pregaoci...uglavnom šute o ovakvim temama!

EZ
ezer
13:30 16.04.2023.

Kada bi samo trećinu gradskih stanova prodali imali bi 100 milijuna € za gradnju novih stanova što bi pokrenulo novi investicijski ciklus toliko potreban gradu i društvu.

LN
lotrscak_nije_iz_ZG
18:05 17.04.2023.

Dajte stanove članovima Udruga. Od ono malo sirotinje što dobivaju od grada, ne mogu si priuštiti vlastite nekretnjne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije