Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uklonjene uginule ribe

Za pecanje je O.K., ali kupanje je druga priča

Ilustracija
Igor Kralj/Pixsell
07.05.2018.
u 12:20

Iskusni znalci na prvenstvu udicom na plovak za ružan prizor na Jarunu okrivljuju poribljavanje, a o analizi vode danas raspravlja i Skupština.

Ružan prizor desetak uginulih riba koji je u subotu zatekao šetače na sjevernoj obali Jaruna jučer je ujutro nestao. Uginule su životinje uklonjene, a samo kilometar dalje održavalo se zagrebačko prvenstvo u ribolovu udicom na plovak. Sudionici su mu bili iskusni ribiči, a na spomen uginulih primjeraka uglas okrivljuju – poribljavanje. U jezero je prošli četvrtak, podsjetimo, ubačeno tri tone bijelog amura te dvije vrste glavaša, a malen postotak, ističu, u tom procesu uvijek ugine. Bilo pri transportu, bilo zbog nenavikavanja na nove životne uvjete.

Na svjetskoj razini

– Jarunska je voda na svjetskoj razini. Svih tih godina koliko se bavim ribolovom nisam vidio pomor ribe u ovakvim kontroliranim uvjetima zatvorenih jezera. No, na Savi, Kupi ili Dravi već je drukčija situacija – govori Krešimir Pavić, kapetan tima Zagreb Topfishing.

Riblji fond jezera čini 29 vrsta, a najviše je onih iz porodice šaranki. Među zavičajnima su i deverika, mrena, štuka, a od stranih su se udomaćile babuška, sunčanica i crni somić. U proljeće i u jesen unose se amur, bijeli i sivi glavaš, smuđ, a upravo zbog poribljavanja rekreativni ribolovci imaju zabranu ulova sve do četvrtka. No, ona ne vrijedi za sportske ribiče, koji ribu drže u posebnim mrežama u vodi te ih na kraju natjecanja uvijek puštaju natrag u jezero. Nakon vaganja, naravno.

– Jarun je najčišća voda u Hrvatskoj. Znao sam da su poribljavali, pa se zbog desetak mrtvih riba uopće ne bih uzbudio. Druga bi stvar bila da je riječ o većem broju, tada se to mora prijaviti – pojašnjava Dejan Majsec, predsjednik Sportsko-ribolovnog kluba Agram.

Kad to vidim, brrrr....

A dok su ribiči zadovoljni kakvoćom vode, barem za svoj sport, kupanje je druga priča. Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar ove godine preporučuje ulazak u jezero tek na Otoku veslača i Otoku Trešnjevka, a na Velikom i Malom jezeru, uz već standardni Otok Univerzijade, kakvoća vode to ne dopušta. Analiza koja je pokazala da tri najveće plaže na “zagrebačkom moru” nisu za kupanje već je punila novinske stupce, a o tome bi se trebalo raspravljati i na današnjem nastavku sjednice Gradske skupštine. Fotografije uginulih riba koje su se proširile društvenim mrežama zasigurno će kupanje učiniti još manje privlačnim, što potvrđuju oni koji su ih vidjeli.

– Uopće ne mogu zamisliti da se kupam na Jarunu, a još manje kad vidim takvo što – rekla je umirovljenica Marija Žučko.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije