Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spomenik partizanskome heroju

Vandalu koji je išarao bistu Lole prijeti i do pet godina zatvora

Ivo Lola Ribar
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
18.10.2017.
u 10:14

Uhvate li zasad nepoznatog počinitelja ili više njih, visina kazne ovisit će o tome hoće li ih teretiti za prekršajno ili kazneno (ne)djelo

Samo tjedan dana izdržala je bista partizanskog heroja Ive Lole Ribara u parku na južnoj strani Prilaza baruna Filipovića prije nego što je ponovno oštećena.

Ukradena 1991.

Nakon što mu je nedavno vraćena glava koju je netko ukrao još 1991. godine, zasad nepoznati vandali odlučili su pokazati što misle o spomeniku koji je odmah nakon postavljanja izazvao pravu buru reakcija. Pod okriljem noći ili u rano jutro, jedan ili više vandala cijelu su bistu poprskali plavim sprejem, a na njezinu je postolju ispisan ustaški znak.

Zagrebačka je policija dojavu o oštećenju spomenika zaprimila jučer nešto prije 10 sati, a za “crtačem” koji je unakazio tek postavljenu skulpturu, rad akademskog kipara Koste Angelija Radovanija, intenzivno se traga.

Budući da istražitelji trenutačno utvrđuju sve okolnosti (ne)djela, zasad se ne zna hoće li ga procesuirati kao prekršajno ili kazneno djelo.

Međutim, s obzirom na to da je riječ o grafitu neprimjerenog odnosno uvredljivog sadržaja, vandala se potencijalno može teretiti i za kazneno djelo oštećenja tuđe stvari, zbog čega bi iza rešetaka mogao provesti čak dvije godine. Ako je, pak, (ne)djelo počinio, kako stoji u Kaznenom zakonu, “zbog niskih pobuda”, zapriječena je kazna od šest mjeseci pa sve do pet godina zatvora.

– Za počiniteljem tragamo, a o događaju smo obavijestili i nadležno komunalno redarstvo koje je zaduženo za uklanjanje boje sa spomenika – kazali su u zagrebačkoj policiji.

Pravna i politička rasprava

Pronađu li vandala ili ne, da priča o Ivi Loli Ribaru, nekad bliskom suradniku Josipa Broza Tita, na tome ionako neće stati još je prije nekoliko dana poručio gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović ističući da će bista biti predmet pravne i političke rasprave. 

   

 

Komentara 30

LI
liskovaca
10:37 18.10.2017.

Pet godina????? Horvatinčić ubije dvoje ljudi i slobodan! O Bože, gdje živimo! Srbi u Turnju zapale Hrvatsku zastavu i nikome ništa!?!?!?!?!?

KL
Klarahrv
10:30 18.10.2017.

Pozdrav neznanom junaku.

SA
Sabomerzel
14:35 18.10.2017.

Partizanski zločinac, ubojica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije