Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ured: Stanje kvalitete zraka u Zagrebu ne ukazuje na onečišćenje lebdećim česticama

Podaci koje je objavio nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" pokazuju kratkoročno stanje kvalitete zraka na mjernim postajama Zagreb 1, 2 i 3 i ne pokazuju trenutno onečišćenje zraka lebdećim česticama (PM10), poručuju iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama
15. siječnja 2020. u 16:39 2 komentara 469 prikaza
U Zagrebu koncentracija lebdećih čestica iznad propisane granične vrijednosti
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba objavio je u srijedu podatke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" o kratkoročnom stanju kvalitete zraka na mjernim postajama Zagreb 1, 2 i 3, koji ne pokazuju trenutno onečišćenje zraka lebdećim česticama (PM10).

magla u Zagrebu Lebdeće čestice PM10 U dijelovima Zagreba indeks zraka vrlo loš, Štampar izdao posebne upute za građane

"Sve druge informacije vezane za kvalitetu zraka u Zagrebu, koje su se danas pojavile u medijima, su netočne", stoji u priopćenju Ureda.

VIDEO Nastavni zavod "Dr. Andrija Štampar" izdao upozorenje o visokoj koncentraciji lebdećih čestica 

Dodaje se kako Državni hidrometeorološki zavod obavlja mjerenja kvalitete zraka na stanicama za mjerenje Zagreb-1, Zagreb-2 i Zagreb-3, koje su u vlasništvu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, te da oni putem svojih prognoza javnost redovito informiraju o vremenu, količini peluda u zraku i UV zračenju tijekom ljeta.

"Predlažemo da se ubuduće obuhvate i informacije i tumačenja kvalitete zraka sa svih postaja u Hrvatskoj", stoji u priopćenju Ureda.

Onečišćenje zraka u Dugavama REAGIRALI I IZ MUP-a Još jedno upozorenje za loš zrak u Zagrebu: Savjeti za djecu, trudnice, javni prijevoz...

Nastavni zavod "Dr. Andrija Štampar" u utorak je izdao upozorenje da je visoka koncentracija lebdećih čestica iznad propisane granične vrijednosti pa su izdane preporuke za izbjegavanje dugotrajnih tjelesnih aktivnosti na otvorenom, a građane se pozvalo da se što je moguće više voze gradskim prijevozom.

Danas se oglasilo i Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a, a objavili su preporuke za stanovništvo zbog povišenih vrijednosti lebdećih čestica u zraku na mjernoj postaji Zagreb-3 u Dugavama, pri čemu se prvenstveno preporuča izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku.

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • Kokoiduhovi:

    Ne govorite istinu. Zašto? Pa i u okruženju su gradovi izdali upozorenja, zagađenost je alarmantno visoka. Posebno su upozorili ljude s dišnim i krvožilnim te srčanim bolestima. A kod nas je sve odlično; laže selo, lažu ljudi? Sramota, na što ... prikaži još! sve ovo liči. Samo nam lažete, kradete, varate, zlupotrebljavate, ponižavate, sramotite.... Užas

  • Kokoiduhovi:

    Nimalo bezazlene lebdeće čestice su mješavina kemijskih spojeva i čestica vode. Veličina lebdećih čestica može varirati od čestica manjih od 1μm do čestica manjih od 10μm. Neke od čestica mogu biti kancerogene. Moguće je nakupljanje čestica u plućima čime se ... prikaži još! ometa sposobnost pluća za razmjenu plinova. Danas se na području grada Zagreba prate lebdeće čestice promjera manjeg od 1μm (PM1) koje imaju efekt na alveole u plućima, lebdeće čestice promjera manjeg od 2,5μm (PM2.5) koje utječu na duških, te lebdeće čestice promjera manjeg od 10μm (PM10) koje imaju učinak na poručje nosa. Izvori: - Prirodni: prašina, šumski požari, vulkani i td. - Umjetni: sagorjevanje krutih i fosilnih goriva (drvo, ugljen i td. ), građevinski radovi, automobili, industrija i td.