Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Još jedno upozorenje za loš zrak u Zagrebu: Savjeti za djecu, trudnice, javni prijevoz...

Izdali su preporuke za osjetljive skupine građana Zagreba u kojima se savjetuje izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku.
15. siječnja 2020. u 13:31 10 komentara 6165 prikaza
Onečišćenje zraka u Dugavama
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a objavilo je u srijedu preporuke za stanovništvo zbog povišenih vrijednosti lebdećih čestica u zraku (PM10) na mjernoj postaji Zagreb-3 u Dugavama, pri čemu se prije svega preporučuje izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku.

magla u Zagrebu Lebdeće čestice PM10 U dijelovima Zagreba indeks zraka vrlo loš, Štampar izdao posebne upute za građane

"Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar zaprimljena je obavijest o preporukama za stanovništvo grada Zagreba, vezano za povišene satne vrijednosti lebdećih čestica u zraku (PM10) na mjernoj postaji Zagreb-3 (Dugave), gdje je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 μg/m3", stoji u priopćenju Ravnateljstva.

Izdali su preporuke za osjetljive skupine građana Zagreba u kojima se savjetuje izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice za sljedeće skupine građana: djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duhan i duhanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači).

Uputili su građane na primjenu propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima te da potraže savjet liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava

"Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima te izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.", stoji u priopćenju.

obavljena mjerenja Kvaliteta zraka u Zagrebu se normalizira: Smanjuje se broj lebdećih čestica

Osim toga, savjetuje se korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza te izbjegavanje korištenja osobnih automobila i ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa. Također se preporučuje izbjegavanje grijanja na kruta goriva.

objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • herojulice:

    Zanimljivo svi izdaju upozorenja osim onih koji su to prvi trebali napraviti a financira ih sam grad. "Gospodine", uskoro bivši gradonačelniče, zašto plaćamo nepotreban ured koji na ovakve događaje ostaje nijem i zadnji u javljanju?

  • DOBARDAN:

    Zar se i u Zagrebu nije digla magla?

  • Kokoiduhovi:

    Nimalo bezopasne lebdeće čestice su mješavina kemijskih spojeva i čestica vode. Veličina lebdećih čestica može varirati od čestica manjih od 1μm do čestica manjih od 10μm. Neke od čestica mogu biti kancerogene. Moguće je nakupljanje čestica u plućima čime se ... prikaži još! ometa sposobnost pluća za razmjenu plinova. Danas se na području grada Zagreba prate lebdeće čestice promjera manjeg od 1μm (PM1) koje imaju efekt na alveole u plućima, lebdeće čestice promjera manjeg od 2,5μm (PM2.5) koje utječu na duških, te lebdeće čestice promjera manjeg od 10μm (PM10) koje imaju učinak na poručje nosa. Izvori: - Prirodni: prašina, šumski požari, vulkani i td. - Umjetni: sagorjevanje krutih i fosilnih goriva (drvo, ugljen i td. ), građevinski radovi, automobili, industrija i td.