Naslovnica Zagreb ZG Život

Upisi na fakultete: Na PMF-u i FER-u ostalo najviše mjesta

Od jeseni počinje raditi i dugoočekivani Centar za savjetovanje i podršku studentima
23. srpnja 2013. u 18:04 0 komentara 1536 prikaza
FER
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Od ulaska u EU upisi na fakultete vrlo su uspješni – popunjenost je u ljetnom roku 92 posto jer se od 12.456 upisnih mjesta upisalo 11.814 studenata na preddiplomskim, integriranim i stručnim studijima. Najviše je slobodnih mjesta na nastavničkim smjerovima PMF-a.

– Ta su zanimanja deficitarna, a studiji vrlo zahtjevni te će Sveučilište od iduće godine uvesti posebne subvencije i za studente koji skupe 30 ECTS bodova pa će im se participacija prepoloviti – kaže prorektorica za studente i studije Blaženka Divjak. Ostalo je 101 mjesto na FER-u te još 73 mjesta na Fakultetu informatike i organizacije u Varaždinu jer se tražila položena viša razina matematike, a na FER-u i suma ocjena mature iz matematike i fizike koji mora biti sedam ili više. Na Grafičkom fakultetu ima još 39, a na Tekstilno-tehnološkom 24 mjesta.

Na Pravu je slobodno 50 mjesta za izvanredne studente. Novi studij baletne pedagogije i suvremenog plesa na jesen upisuje 30 studenata. Slobodno je i 30 mjesta na Muzičkoj akademiji. Na diplomskim studijima osigurano je ukupno 8944 mjesta, a studenti prve godine oslobođeni su plaćanja participacije u troškovima studija. Od jeseni počinje raditi i dugoočekivani Centar za savjetovanje i podršku studentima u zgradi Sveučilišta na Trgu maršala Tita. Ondje će se pružati psihološko savjetovanje, podrška studentima s invaliditetom, ali i pružanje savjeta o razvoju vještina učenja i komunikacije, razvoju karijere te rješavanja financijskih problema.

Trenutačno ima tri zaposlenika, a još će se dvoje zaposliti u iduće dvije godine. Ugovor o financiranju od dva milijuna kuna potpisat će se u kolovozu.

>> Pala odluka: Na fakultetima u Zagrebu 108 mjesta više nego lani

RECEPT ZA SAVRŠENI GRILL
Jeste li znali čemu služi daska za dimljenje: Meso s roštilja dobit će sasvim novu notu okusa

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.