Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvote za upis

Pala odluka: Na fakultetima u Zagrebu 108 mjesta više nego lani

Aleksa Bjeliš
Borna Filic/PIXSELL
13.06.2013.
u 10:38

Zbog ulaska u EU povećava se mobilnost studenata pa će oni koji dolaze iz zemalja Europske unije studirati unutar kvota za Hrvate

Zagrebačko sveučilište u idućoj akademskoj godini 2013./2014. moći će upisati ukupno 8944 studenta, a to je 108 mjesta više nego ove godine. Razlog tome su dva nova programa – izvanredni diplomski studij Rani predškolski odgoj i obrazovanje na Učiteljskom fakultetu te specijalistički diplomski stručni studij Javne uprave na Pravnom fakultetu. Popunjenost studija vjerojatno će biti veća od 73 posto kolika je bila ove godine, poručuju sa Sveučilišta jer ulaskom u Europsku uniju 1. srpnja studenti iz EU studiraju pod jednakim uvjetima kao i hrvatski državljani.

Za strance izvan EU, unutar ukupne brojke od 8944 mjesta osigurana su 273 mjesta. Na PMF-u ima mjesta za 654 studenta, Arhitektonskom 157, a na FER može njih 550. Prometni fakultet upisuje 383, Strojarstvo i brodogradnja 395, Građevinski 203, Geodetski 86, Grafički 105 studenata. Od humanističkih fakulteta najviše mjesta ima na Filozofskom fakultetu koji prima 1415 studenta. Na Hrvatskim studijima mjesta ima za 395 studenata. Na Muzičkoj akademiji osigurana su 102 mjesta, na Akademiji likovnih umjetnosti 72, a na Akademiji dramske umjetnosti 61. Program redovnog studija moći će upisati 7551 student, a izvanredan njih 1020.

Sveučilište u Zagrebu danas će posjetiti rektor Sveučilišta u Beču prof. dr. sc. Heinz W. Engl., a potpisat će se i sporazum o znanstvenoj suradnji i razmjeni između dvaju sveučilišta.

>>Rektor Bjeliš: Fakulteti će izaći ususret zakinutim studentima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije