Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

U 11 godina sakupljanjem starog papira đaci spasili 27 hektara šume

Škola je obnovila status eko škole i podigla eko zastavu, a učitelj Miroslav Grahovac kaže da su djeca ponosna na svoje postignuće
05. lipnja 2014. u 09:30 1 komentara 312 prikaza
Rakitovec
Foto: Hassan Haidar Diab
Pogledajte galeriju 1/3

-Nije mi teško skupljati papire jer znam da ću tako spasiti prirodu. Već sam sama spasila nekoliko stabala, kazala je Sara, učenica 2. razreda osnovne područne škole Rakitovec koja je drugi put obnovila status eko škole i podigla eko zastavu.

U 11 godina učenici te škole sakupili su 252.450 kilograma starog papira, i po tome su tri godine zaredom prvaci Zagrebačke županije. Time su, izračunali su, spasili 5049 stabala, ili 27 hektara šume! Pomažu im i djelatnici pošte, ambulante, trgovine i shopping centri, a nedavno su kupili i kombi koji će im olakšati prijevoz papira do kontejnera ispred škole. Učitelj i koordinator za Eko školu Rakitovec, Miroslav Grahovac, koji ondje radi 28 godina, ponosno govori da djeca, iako je škola četverogodišnja, prenose tradiciju sakupljanja starog papira, a otprije dvije godine i baterija, po čemu su, s 365 kg, i prvaci države.

– Uvjeren sam da će se tradicija nastaviti, jer naša djeca vole prirodu. Sva su rođena na selu i odrasla u obilju zelenila i okružena šumom, naglasio je Grahovac.

Novcem od nagrada nabavili su, kaže, nove ploče, klupe i stolice, a odveli su djecu i na izlet gdje su ih počastili i sladoledom.

– Oni su to zaslužili, a i ponosni su na sebe što radom mogu financirati izlet i osloboditi roditelje nekih izdataka - radosno će Grahovac.

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja