Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREnUli RADOVI

Ruši se zgrada bivše tvornice Kamensko, doznali smo što će se ondje graditi

Zagreb: Započelo je rušenje prednjeg dijela zgrade bivše tvornice Kamensko
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/8
28.06.2021.
u 15:49

Rušenje Kamenskog trajat će do rujna, a u roku dvije godine na tom će mjestu biti izgrađene stambene zgrade

Zgrada nekadašnje tekstilne tvornice Kamensko uskoro će se rušiti, a na toj će lokaciji kroz dvije godine niknuti stambene zgrade. Završena je prva faza, skidanje stolarije i limarije, a prema procjenama, rušenje bi trebalo biti završeno do rujna. Potom će se do veljače 2022. raditi iskop, a onda u naredne dvije godine graditi kompleks stambenih zgrada. Projektant je ahritektonski studio Njirić plus arhitekti, a naručitelj je tvrtka Alfa Stan. 

Kompleks bivše tvornice odjeće u Reljkovićevoj ulici zjapi prazan desetak godina otkako je Trgovački sud zbog duga od 80 milijuna kuna poslao tvornicu u stečaj. Radnice Kamenskog u rujnu 2010. krenule su u štrajk glađu u parku preko puta. Kamensko je na koncu ipak zatvoreno, a na cesti je ostalo 420 radnica. Zaposlenice od propale tvrtke još uvijek potražuju svoje neisplaćene plaće pa se stoga svake godine u rujnu, na obljetnicu štrajka glađu sastaju u parku kraj Kamenskog kako bi podsjetile javnost na muku kroz koju su prošle. 

Radnice smatraju kako je njihova tvornica namjerno uništena zbog vrijednog građevinskog zemljišta na kojem se nalazi, a najodgovorniji za malverzacije koje su dovele do njene propasti, nikad nisu odgovarali, iako je istraga bila pokrenuta. 

Dio radnica, predvođenih Đurđom Grozaj pokrenule su udrugu 'Otvoreno Kamensko' u kojoj djeluju i danas, šiju odjeću i bave se sitnim popravcima, a podigle su i tužbu protiv Hrvatske na Međunarodnom sudu za ljudska prava. 

Tvornica Kamensko osnovana je 1943. u Lici za potrebe opskrbe narodnooslobodilačkog pokreta odjećom i obućom. Nakon rata tvornica je preseljena u Zagreb, a na svom je vrhuncu imala pogone u nekoliko gradova i zapošljavala 2.600 ljudi, a  svoje je proizvode izvozila na zapadno tržište. 

Nakon privatizacije, kamensko je nastavilo proizvoditi. Ondje su se šili Dinamovi dresovi i odijela za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana. Izvoz na zapadno tržište nastavio se sve do 2006. kada je tvrtka počela zapadati u probleme zbog sumnjivog pada vrijednosti nejnih dionica na burzi. 

"Kada smo u Domovinskom ratu šile u tri smjene za našu vojsku, onda smo bile kuća europske mode, kada smo šile odjela po mjeri za prvog hrvatskog predsjednika bile smo kuća europske mode, a sada kada tražimo plate samo smo kuća europske sramote", poručile su radnice u jesen 2010. tijekom štrajka glađu. 

S vremenom, sudbina tvornice Kamensko postala je jedan od simbola propasti industrije, pogodovanja sumnjivim investitorima te korupcije u Hrvatskoj. 

Komentara 5

IG
igorl
09:56 29.06.2021.

Nije Kamensko propalo jer su dionice pale na burzi - nego su dionice pale jer je Kamensko propalo. Izgubili su sve lohnove sa Pierre Cardinom i Escadom jer su Tunizani jeftiniji i zaboli ih za ocuvanje okolisa. Nakon toga nisu uprava nije znala kako se sa konfekcije prebaciti na sivanje specijalisticke odjece / obuce koja se jos jedina moze proizvoditi u drzavama sa skupom radnom snagom. Konfekcija se proizvodi u Tunisu, Kini, Maleziji, Bangladesu i Vijetnamu. E sad - zasto u likvidaciji nisu prvo namireni radnici - to je dobro pitanje za stecajnog upravitelja.

PI
Petar_Ivić
23:25 28.06.2021.

Te malverzacije dionicama Kamenskog, kao i stotinjak drugih firmi desile su se od 2006-2011 kada je Hanf-om upravljao Samodol, koji nije poduzeo ništa za sprječavanje i kažnjavanje onih koji su provodili te malverzacije, insidersko trgovanje i razne druge nedopuštene radnje na burzi jer je imao interes. sada će upravljati financijama Grada Zagreba Tomaševićevim netransprentnim imenovanjem

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
21:50 28.06.2021.

Investitor ce za gradevinsku dozvolu platiti gradu velikr novce , bio bi red da Tomasevic taj novac koji ce zardit na Kamenskom plati place radnicama , eto prilike da se pokaze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije