Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri popularna punkta

Provjerili smo što nude gornjogradske adventske lokacije: Imaju faširance i lovački čaj, raj za selfiejije i Abesiniju

storyeditor/2022-12-02/PXL_301122_97185361.jpg
03.12.2022.
u 21:52

Ako tza vrijeme Adventa prošetate Gradecom, vjerujte nam, nećete ostati ni gladni, nit žedni

Čarobni fotopunktovi, bogata gastroponuda i atraktivni koncerti mame ovih dana na Gornji grad, gdje su se udomaćile tri popularne lokacije blagdanske manifestacije.Baš naš na platou Gradec, Advent kod Matoša na vrhu Zakmardijevih stuba i Strossventura na šetalištu odredišta su za one koji žele uživati u klasici kobasa, fritula i kuhanog vina, ali i novim, neobičnim kulinarskim kombinacijama, usput snimiti sjajan selfie uz prozor u retrostilu koji gleda na Zagreb ili vijenac s katedralom u kadru te se počastiti kojom gramofonskom pločom.

Inspirirala ih Abesinija

Fritule što ih u Maloj slatkoj kućici na Matošu nude Nevenka Jolić i Paula Imbert, primjerice, stižu i s preljevima od čilija, karamele, likera Baileys te naranče, a klinci, kažu, posebno vole vruću čokoladu, kojoj je cijena 28 kuna, odnosno 30 u verziji sa šlagom. Zimske inačice poznatih koktela poslužuje pak Bar Mangosta, gdje možete kušati topli mojito za 42 kune, za osam manje vrući džin punč s aromama jabuke, cimeta, limete i đumbira, a dobro im, kaže ugostitelj Lordan Marić, idu i rakije, koje stoje 16 kuna.

Adventsku su ponudu upotpunili i jelima pa tako nude slavonsku ljutu kobasicu i češnjovku za 32 te debrecinku i teleću hrenovku za 28 kuna. Popularan je Kod Matoša i buncek u lepinji, koji je specijalitet Bit burgera. Poslužuje se s dinstanim zeljem i umakom od vrhnja i hrena, stoji 52 kune, no ugostiteljice Mihovila Kuljiš i Alena Kananović ističu kako i dalje bolje prolazi burger koji nosi ime kućice. Cijena mu je 65 kuna, a u pecivu ćete dobiti sočnu juneću pljeskavicu s tajnim umakom, sirom​ cheddar, salatom, hrskavom slaninom, pečenim paprikama i gljivama.

Vegetarijanci se mogu počastiti u kućici 100% plant based, gdje su najtraženiji pop dogovi i okruglice koje se, kao i sve ostalo, rade na bazi proteina graška. Porcija stoji 35 kuna, a plant balls se poslužuju sa salatom i veganskim umakom. Kobasice stižu s veganskom majonezom, kečapom ili senfom, a cijena je 30 kuna.

– Više od 80 posto kupaca su stranci, a domaći, oni koji jedu meso, gotovo se uvijek iznenade kad shvate da nema velike razlike u okusu – ističe vlasnik Ivan Paškvan Pale. Poseban ambijent Kod Matoša stvaraju i žarulje u šeširima, mališane ondje zabavljaju brojne predstave i mađioničari, a za glazbu su zadužena poznata DJ imena.

"Idem u Abesiniju za avijatičara", izjava Franje Šafraneka iz filma "Tko pjeva zlo ne misli", bila je inspiracija za ime kućice u zapadnom dijelu Strossmayerova šetališta. Njezin specijalitet, šunka u kruhu, može se kušati za 50 kuna, a okuse Pri avijatičaru upotpunjuju plešivičkim vinima.

Porchetta by Mandarić

Strossventura je specifična i po tome što svakoga tjedna prigodnom ponudom, ambijentom i glazbom obilježava jedno zagrebačko desetljeće, od četrdesetih i pedesetih do mode iz sedamdesetih i novog vala pa u tom duhu u kućici Zvonimira Mihoveca možete pronaći i gramofonske ploče, primjerice "Digitalno nebo" Psihomodo Popa za 180, Gibonnijevu "U po' ure" za 190 ili "Doolittle" skupine Pixies za 230 kuna. Prodaje on i suvenire, a najbolje, kaže, idu mirisne razglednice s motivima licitarskog srca i šestinskog kišobrana koje stoje 75 kuna.

Kranjsku kobasicu s topljenim sirom cheddar ​za 46 te bečku hrenovku s krumpir-salatom ili carski drobljenac, popularni kajzeršmarn, za 38 kuna možete kušati u kućici Rougemarin poznatog chefa Marina Medaka, koja se smjestila na platou Gradec. Uz te delicije, a i za zagrijavanje, ugostitelj Kristian Rubelj preporučuje lovački čaj. Kombinaciju crnog čaja i vina, likera od šljive, ruma i tajnih začina platit ćete 32 kuna, a na Baš naš lokaciji ne biste smjeli propustiti ni kućicu Chef's trio.

Ondje, naime, delicije pripremaju Stjepan Vukadin, Melkior Bašić i Damir Tomljanović, i to u društvu Masterchef natjecatelja Lore Cepetić, Anite Vuković i Luke Piesavolia. Uz njoke s bundevom u umaku od gljiva, koje stoje 88 kuna, među ostalim nude i jelo "Strgalo se june". Uključuje trganu junetinu u pecivu sa salatom i čipsom, a specijalitet im je, kažu, i "Ima se, nema se desert", pohani kruh s linoladom u umaku od šumskog voća, koji ćete platiti 52 kune. A za 17 više možete se počastiti i njihovim najtraženijim jelom, "Nije burger – faširanac je", i to u mliječnom pecivu s coleslaw salatom.

Još je jedan poznati chef, Mario Mandarić, na platou Gradec, a nudi specijalitete poput Porchetta sendviča od rolane svinjske potrbušine u ciabatti te neobičnoj kombinaciji s orasima, karameliziranim jabukama, grožđicama i senfom od meda. Potrbušina je sastojak i u Pork bowlu s krumpirom, coleslaw salatom i slatko-ljutim umakom.

Baš naš je na glasu i kao odredište za vrhunsku zabavu uz bendove poput Psihomodo Popa i Vatre, a kao i lani, ima humanitarnu dimenziju jer će se 30 okićenih božićnih drvaca, koje ukrašavaju posjetitelji, podijeliti obiteljima slabijeg imovinskog stanja.

 

Ključne riječi

Komentara 1

SA
sasha68
14:04 08.12.2022.

pohani kruh 52 kn??? vama je to super

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije