Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Prosvjednici podržali Filipa Draču, privedene četiri osobe

Srp i čekić ostat će kao sjena na ovom spomeniku, nakon što ih je Filip Drača nacrtao - rekla je Katarina Peović
30. siječnja 2019. u 20:45 71 komentara 1805 prikaza
Zagreb: Ispred spomenika Franji Tuđmanu održan prosvjed protiv političke represije
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

Stotinjak prosvjednika okupilo se danas pred spomenikom Franji Tuđmanu u Zagrebu, gdje je u 18 sati počeo prosvjed "Protiv političke represije". Prosvjednici traže da DORH odbaci optužnicu protiv Filipa Drače, mladića koji je na Tuđmanov spomenik nacrtao srp i čekić. Privedene su četiri osobe, potvrdila je policija.

Katarina Peović Radnička fronta Katarina Peović: Predsjednica ne treba četiri puta veću plaću od prosječne

Nazočan je bio veći broj policajaca, a kandidatkinja Radničke fronte za predsjednicu države Katarina Peović pozdravila je "brojnu policiju" i poručila da je "represija institucija pretjerana", prenosi N1.

Zagreb: Ispred spomenika Franji Tuđmanu održan prosvjed protiv političke represije
1 / 13
Zagreb: Ispred spomenika Franji Tuđmanu održan prosvjed protiv političke represije

- Društvo je podijeljeno na način na koji je Franjo Tuđman podijelio društvo - na 200 obitelji i siromašnu većinu. Podjelama moramo stati na kraj. Srp i čekić ostat će kao sjena na ovom spomeniku, nakon što ih je Filip Drača nacrtao - rekla je Peović, koja je ustvrdila i da je Drača "gonjen na način na koji nije gonjen niti jedan počinitelj kaznenog djela ili prekršaja prema spomenicima NOB-a".

Srp i čekić Tko je Filip Drača: Na maturalnu je zabavu došao u uniformi partizana

- Ljevica se okupila da kaže dosta. Tražimo da se povuče optužnica protiv Filipa Drače i da se stane na kraj s političkim progonom onih koji misle da ovo društvo nije ostvarenje hrvatskog sna, da ovo nije otac Hrvatske i da mi ovdje živimo u devastiranom, osiromašenom i poraženom društvu - rekla je Peović.

Pogledajte video s prosvjeda:

Pružajući potporu Drači, Kristofor Štokić (SRP) ustvrdio je da je "povijesni revizionizam od početka 90-tih godina prošlog stoljeća planski diskreditirao najsvjetlije stranice povijesti našeg naroda - NOB i poslijeratnu socijalističku izgradnju" te da su u svakodnevnicu "vraćene i afirmirane snage poražene ideologije i vojske NDH". "Revizionizam je proveden na svim razinama od medija do obrazovanja", rekao je on.

Štokić je kazao i da je "hajka za Dračom ličila kao na one na Divljem zapadu" te je još samo "falio plakat sa slikom i natpisom - živ ili mrtav". Naveo je i da u Hrvatskoj oštećeni partizanski spomenik ili groblje nisu krimen, ali se za "šaranje srpa i čekića provodi medijski linč".

Osumnjičenik za kazneno djelo "oštećenje tuđe stvari" Objavio status Filip Drača o Isukrstu kako ga opisuje Apokalipsa Ivanova

Na nekažnjavanje počinitelja uništavanja spomenika NOB-a upozorila je i Sandra Kasunić iz Antifašističkog vjesnika te Dimitrije Birač iz Radničkog portala. 

Povodom prosvjeda potpisana je i zajednička izjava organizatora u kojoj se između ostalog ističe da "državni aparat, koji tijekom devedesetih uspostavlja i njime autoritarno upravlja Franjo Tuđman, nije učinio ništa da zaustavi uništavanje preko 3000 spomenika i spomen obilježja posvećenih antifašističkom otporu, borbi za narodno oslobođenje, kao i stotinama tisuća žrtava ustaško-fašističkog terora".

Petra Dugandžić
detalji privukli pažnju
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Bruketa&Žinić&Grey
Bruketa&Žinić&Grey
Ideje koje donose rezultate
 • Avatar gypsyfrance
  gypsyfrance:

  Hrpa antifa, oko dvadesetak. Sisaju proračun RH oko dvjesto miliona Kuna godišnje. Bravo!

 • misho32:

  tko financira tu gamad , imali su više transparenata nego što je bilo sudionika odnosno u taj prosjed je netko uložio novce i podržava financijski , a radi se o nevjerojatnom vandalizmu i isticanju komunističkih simbola koje evo i večernji ... prikaži još!i ne osuđuje već reklamira.

 • nik83:

  Je li ih se skupilo 10?