Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispred spomenika

Prosvjednici podržali Filipa Draču, privedene četiri osobe

Zagreb: Ispred spomenika Franji Tuđmanu održan prosvjed protiv političke represije
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/13
Autori: Vecernji.hr, Hina
30.01.2019.
u 20:45

Srp i čekić ostat će kao sjena na ovom spomeniku, nakon što ih je Filip Drača nacrtao - rekla je Katarina Peović

Stotinjak prosvjednika okupilo se danas pred spomenikom Franji Tuđmanu u Zagrebu, gdje je u 18 sati počeo prosvjed "Protiv političke represije". Prosvjednici traže da DORH odbaci optužnicu protiv Filipa Drače, mladića koji je na Tuđmanov spomenik nacrtao srp i čekić. Privedene su četiri osobe, potvrdila je policija.

Nazočan je bio veći broj policajaca, a kandidatkinja Radničke fronte za predsjednicu države Katarina Peović pozdravila je "brojnu policiju" i poručila da je "represija institucija pretjerana", prenosi N1.

Zagreb: Ispred spomenika Franji Tuđmanu održan prosvjed protiv političke represije
1/13

- Društvo je podijeljeno na način na koji je Franjo Tuđman podijelio društvo - na 200 obitelji i siromašnu većinu. Podjelama moramo stati na kraj. Srp i čekić ostat će kao sjena na ovom spomeniku, nakon što ih je Filip Drača nacrtao - rekla je Peović, koja je ustvrdila i da je Drača "gonjen na način na koji nije gonjen niti jedan počinitelj kaznenog djela ili prekršaja prema spomenicima NOB-a".

- Ljevica se okupila da kaže dosta. Tražimo da se povuče optužnica protiv Filipa Drače i da se stane na kraj s političkim progonom onih koji misle da ovo društvo nije ostvarenje hrvatskog sna, da ovo nije otac Hrvatske i da mi ovdje živimo u devastiranom, osiromašenom i poraženom društvu - rekla je Peović.

Pogledajte video s prosvjeda:

Pružajući potporu Drači, Kristofor Štokić (SRP) ustvrdio je da je "povijesni revizionizam od početka 90-tih godina prošlog stoljeća planski diskreditirao najsvjetlije stranice povijesti našeg naroda - NOB i poslijeratnu socijalističku izgradnju" te da su u svakodnevnicu "vraćene i afirmirane snage poražene ideologije i vojske NDH". "Revizionizam je proveden na svim razinama od medija do obrazovanja", rekao je on.

Štokić je kazao i da je "hajka za Dračom ličila kao na one na Divljem zapadu" te je još samo "falio plakat sa slikom i natpisom - živ ili mrtav". Naveo je i da u Hrvatskoj oštećeni partizanski spomenik ili groblje nisu krimen, ali se za "šaranje srpa i čekića provodi medijski linč".

Na nekažnjavanje počinitelja uništavanja spomenika NOB-a upozorila je i Sandra Kasunić iz Antifašističkog vjesnika te Dimitrije Birač iz Radničkog portala. 

Povodom prosvjeda potpisana je i zajednička izjava organizatora u kojoj se između ostalog ističe da "državni aparat, koji tijekom devedesetih uspostavlja i njime autoritarno upravlja Franjo Tuđman, nije učinio ništa da zaustavi uništavanje preko 3000 spomenika i spomen obilježja posvećenih antifašističkom otporu, borbi za narodno oslobođenje, kao i stotinama tisuća žrtava ustaško-fašističkog terora".

Komentara 71

DU
Deleted user
21:28 30.01.2019.

Hrpa antifa, oko dvadesetak. Sisaju proračun RH oko dvjesto miliona Kuna godišnje. Bravo!

MI
misho32
21:19 30.01.2019.

tko financira tu gamad , imali su više transparenata nego što je bilo sudionika odnosno u taj prosjed je netko uložio novce i podržava financijski , a radi se o nevjerojatnom vandalizmu i isticanju komunističkih simbola koje evo i večernjii ne osuđuje već reklamira.

NI
nik83
19:18 30.01.2019.

Je li ih se skupilo 10?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije