Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Prilika beskućnicima za bolji i sigurniji život

Iako je svladao osnove informatike kroz ove radionice i koje su mu, kako kaže, pomogle u potrazi za poslom i dalje dolazi učiti i napredovati. Imao je uspona i padova. Trenutačno posla nema, ali se nada da će ga vratiti na onaj prijašnji.
01. veljače 2013. u 17:00 1 komentara 71 prikaza
beskućnici (1)
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Priliku za bolji život. To je beskućnik Tomislav Blažun vidio u besplatnim informatičkim radionicama koje se svakog četvrtka od 10 do 12 sati i petkom od 9 do 11 sati održavaju u Gradskoj knjižnici.

Usponi i padovi

Važnost kompjutera objasnio je citirajući staru pjesmu Atomskog skloništa.
- Oni što dolaze za nama putem kućnog kompjutera stvarat će prijatelje, treba prihvatiti živjeti u vremenu u kakvom jesi - citirao je taj 45-godišnjak i nastavio:

- U radionici sudjelujem od početka, već tri godine. Morao sam naučiti koristiti se računalom kako bi sebi olakšao potragu za poslom, jer svaku priliku treba iskoristiti kako bi se izvukli iz loše životne situacije – kazao je.

Iako je svladao osnove informatike kroz ove radionice i koje su mu, kako kaže, pomogle u potrazi za poslom i dalje dolazi učiti i napredovati. Imao je uspona i padova. Trenutačno posla nema, ali se nada da će ga vratiti na onaj prijašnji.

A Tomislavova znanja ne bi bilo bez vrijednih volonterki Jovane Kepčije i Andree Delišimunović, koje uz pomoć Sanje Bunić, voditeljice ovih programa, pomažu beskućnicima u potrazi za poslom, izradi životopisa i pisanju molbi. Glavni im je moto - strpljiv rad.
- Trenutačno sam nezaposlena i drago mi je da vrijeme provodim radeći nešto korisno. Volontiranjem ne pomažem samo beskućnicima, već i sebi. Većini ovih ljudi kompjuter je nepoznanica i treba strpljivo krenuti s njima, od samog početka- objasnila je Andrea Delišimunović, nezaposlena profesorica povijesti i etnologije.
Sanja Bunić prisjetila se kako je izgledao početak pokretanja radionice prije tri godine.

U 2012. 21 korisnik

-Zapravo je ideja nastala zbog gospodina Drage, kojeg sam naučila koristiti internetski pretraživači koji je onda svoje znanje prenosio i drugim ljudima iz prenoćišta. Preko njega smo doprijeli do beskućnika - objasnila je Sanja Bunić. 
U prošloj godini, kaže voditeljica Sanja, kroz radionice je prošao 21 korisnik, a nada se da će i ove godine interes biti velik. Također, nadaju se i čim većem odazivu volontera kako bi se radionice mogle i dalje održavati.

Koncert za pomoć beskućnicima U Tvornic

Koncert za pomoć beskućnicima

U Tvornici kulture danas početkom u 20 sati održat će se veliki humanitarni koncert “Nije svejedno” za pomoć beskućnicima grada Zagreba. Na koncertu će nastupiti Psihomodo Pop, Divlje Jagode, Aerodrom i Adasta, a cijena ulaznice je 50 kuna.Pomoć će se moći pružiti i doniranjem potrepština ili pozivom na broj 060 9016, s 5 kuna.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • patavo:

    bravo..iako bi lijepe vijesti trebale biti naša svakodnevnica one to nisu ...zato me obradovala ova koja nas upoznaje s ljudima koji život čine ljepšim i drugima a ne samo sebi...no to izgleda ne zanima baš jako čitatelje jer dovoljno je ... prikaži još!o je pogledati koliko komentara će dobit neko nepoznato ime jer se udala,rastala,skinula,obukla a ispred imena stoji da je"poznata osoba" u svijetu estrade