Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Podbrežje je super ideja, ali je i Potemkinovo selo tako izgledalo

Podbrežje je super ideja, ali su i Potemkinova sela tako izgledala
28. studenoga 2017. u 08:39 6 komentara 2667 prikaza
Izgradnja u Podbrežju
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Jedna od poznatih povijesnih crtica govori o Grigoriju Aleksandroviču Potemkinu koji je krajem 18. stoljeća, u vrijeme vladavine ruske carice Katarine II., bio namjesnik novoosvojenih ruskih područja. Prema legendi, on je caricu toliko htio uvjeriti da je dobar upravitelj da je uz put kojim je ona prolazila dao izgraditi lažna sela iako je prostor zapravo bio pust. Napravio je kulise kuća, postavio lažne životinje, ljude... Zato se izraz Potemkinova sela i dan-danas koristi kao fraza za nešto što samo izvana izgleda kao da funkcionira, a zapravo u stvarnosti nije tako.

HOLDING Iako tvrtka nema novca, Čović popustio Bandiću i povećao investicije za 2009. Podbrežje i Zelena tržnica grade se novcem za vodovod

Jednako kao što su na prvu Potemkinova sela izgledala sjajno, tako na prvu odlično zvuči i ideja gradonačelnika Milana Bandića da se napravi naselje u kojemu će stanove po povoljnijim uvjetima moći kupiti ili uzeti u najam znanstveni novaci, mlade obitelji i oni slabijeg socijalnog statusa. S tom se svrhom i krenulo u izgradnju Podbrežja, naselja iza Sigeta s ukupno 1800 stanova, no prije objave liste prvih stanara, Grad je promijenio kriterije po kojima će se dodjeljivati. Tako bi, prema novom pravilniku, prednost pri dodjeli stanova trebali imati i vrhunski sportaši, branitelji, kulturni djelatnici i slobodni umjetnici, ali i gradski zaposlenici iz područja zdravstva i obrazovanja. Iza vijesti zbog koje su se na noge odmah digli skupštinari stoji ustvari činjenica da se na natječaj nije javilo dovoljno znanstvenih novaka. Grad tako neće davati nekome drugome stanove umjesto njih jer ih želi prevariti, nego jer ih se nije dovoljno javilo, pa nema smisla da stoje prazni.

No, to za sobom povlači još veći problem od mijenjanja kriterija u zadnji čas. Problem je što se pokazalo da je ideja o Podbrežju oduvijek bila samo lijepa priča bez pokrića. Jer ako je Grad sve već tako idealno isplanirao, onda je trebao unaprijed znati postoje li zainteresirani kupci za stanove koje rade. Ili Grad uopće ne provodi projekte da budu korisni nego da lijepo izgledaju. Baš poput Potemkinovih sela? 

Zagreb: Svečano otvorenje BMW Tomić City Storea Otvoren Tomićev salon Bandić: Kad ja odem u penziju, kupit ću BMW na struju Podbrežje PROJEKT PODBREŽJE Stanovi se grade za znanstvene novake, a prednost imaju gradski zaposlenici?!
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • linolada888:

    Da li je pod takvim kriterijima natječaj raspisan za socijalno ugrožene mlade Zagrepčane koji „delaju“ za crkavicu, da bi se osamostalili u svom gradu, te se njihovim novcem to naselje i gradi, ili za glasače nedavno naseljene radi još jedne ... prikaži još! pobijede na izborima i radi izbjegavanja podignutih optužnica. Biti će također zanimljivo vidjeti i klasu automobila parkiranih na parkiralištu novog stambenog naselja

  • fakin2012:

    romski kralj Bandić gradi stanove za svoje štićenike, ostali mu nisu važni, zapamtite to!

  • linolada888:

    Kako to da jedan tako ozbiljan gradski ured sa tako ozbiljnim projektom objavljuje natječaj o tako bitnoj stvari samo u jednim tiskanim dnevnim novinama dok jedna popularna biciklijada za Prepuštovec izlazi na uši Takav previd jedino je moguće učinit namjerno. ... prikaži još!no. Učiniti sa tom namjerom da na listu dospiju samo oni koji su već na nekoj listi za listu i koji već imaju spremne sve dokumente da zadovolje uvijete i samo čekaju da ih se obavijesti kada i gdje da predaju zahtjev.