Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOLDING Iako tvrtka nema novca, Čović popustio Bandiću i povećao investicije za 2009.

Podbrežje i Zelena tržnica grade se novcem za vodovod

21.01.2009.
u 23:53

Predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović popustio je pritisku gradonačelnika i jedinog člana skupštine Holdinga Milana Bandića te je sve njegove zahtjeve unio u plan za ovu godinu.

Milijarda kn obveznica
Investicije Holdinga Čović je povećao za tristo milijuna kuna, a svoje je planove “skratio” i prednost dao Bandićevim. U plan je dodao trgovački kompleks Žitnjak - Zelena tržnica vrijedan 328,5 milijuna kuna, početnu fazu gradnje stanova u Podbrežju sa 150 milijuna kuna, rješavanje imovinskih odnosa u Mandlovoj (gdje se nekad planirao Krašograd) te projektnu dokumentaciju kongresnog centra vrijednu 30 milijuna kuna (još 15 milijuna planirano je u gradskom proračunu).

Najviše je pak novca, 60 milijuna kuna, otrgnuo iz ulaganja u vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu iz koje iscuri više od 40 posto vode. Umjesto 720, ove će godine tako uložiti 660 milijuna kuna. Od novca za nabavu informatičke opreme “uštipnuo” je trideset milijuna kuna, a tristo milijuna kuna više nego što su prvotno planirali uzet će od obveznica koje je Holding plasirao na Londonsku burzu – čak milijardu i pedeset milijuna kuna.

Ukupne investicije Holdinga za ovu godinu iznose gotovo tri milijarde kuna.

HNS brani Čovića
Iako je Bandić najavljivao Rukometni dom na Sveticama koji bi stajao 175 milijuna kuna, njega u planu nema. HNS je reagirao na ovakav način poslovanja gradonačelnika Bandića i na korištenje Holdingova novca za svoje ciljeve.

Nevjerojatno je, kaže predsjednica zagrebačkog HNS-a Alenka Košiša Čičin-Šain, da oni moraju braniti poslovnu računicu esdepeovca Čovića.

– Bandić politiku ne vodi dugoročno. U najcrnjem scenariju plijenit će nam tramvaje. Jedini način da se Grad financijski održi jest dizanje cijena komunalija, što će učiniti nakon izbora. Dovoljno govori što je cijena vode sa sedam kuna, koliko je metar kubični stajao 2005. godine, došla na 11,5 kuna – kaže A. Košiša Čičin-Šain.

Suludo je, dodaje, u ovom trenutku graditi Zelenu tržnicu. Članica Nadzornog odbora Holdinga Zorka Virag (HNS) upozorila je da je Holding u dobit za 2008. godinu uvrstio 45 milijuna eura koje će za polovicu zemljišta Zagrepčanke kupac IGH uplatiti tek potkraj ove godine.

To znači, kaže Z. Virag, da će Holding platiti 56 milijuna kuna poreza na dobit koju nije ostvario.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije