Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobra vijest za hedoniste

Novootvorena Plešivička cesta pjenušaca spajat će 20 vinarija i privući brojne turiste

Jastrebarsko: Svečano je otvorena Plešivička cesta pjenušaca
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/8
20.09.2023.
u 18:38

Vijugava trasa namijenjena ljubiteljima vina s mjehurićima spajat će 20 vinarija, a od 30. rujna do 1. listopada pjenušci se mogu kušati i na jaskanskim Danima vina u perivoju dvorca Erdödy

Posljednji grozdovi sorte rizling dozrijevaju u vinogradima obitelji Šember gdje je jučer predstavljena Plešivička cesta pjenušaca. Prva je to mjehuričasta trasa u Hrvatskoj, vijuga dvadesetak kilometara kroz bajkovite krajolike Plešivičkog gorja i spaja najbolje hrvatske proizvođače pjenušavih vina koji su postali prepoznatljiv turistički brend Zagrebačke županije i jaskanskog kraja.

Trenutno ih ima 17, a uskoro će se plejadi uglednih pridružiti i tri nova. Godina je za vinare bila izuzetno teška, među najtežima u proteklih četrdesetak godina, otkrio je Tomislav Tomac, vinar i susjed obitelji Šember.

–Prije četiri mjeseca sve nas je napala peronospora, strahovali smo hoćemo li uopće imati što brati, međutim, uspjeli smo izvući maksimum - dodao je Tomislav Tomac.

U ime domaćina prisutne je pozdravila Lucija Šember, naglasivši kako je njezina obitelj s proizvodnjom pjenušaca krenula prije 25 godina, sa skromnih 300 boca, a danas ih proizvode 50 000. Tradicija vinarstva u njezinoj obitelji teče po ženskoj lozi. Davne 1922. može se pročitati na službenim stranicama vinarije, rođena je baba Draga i njoj su u čast stare plešivičke sorte posađene u vinograd Bresnica, a baš njega je kao miraz donijela u obitelj Šember. Lucija sa svojom sestrom Klarom, bratom Nikolom i šogoricom Martinom nastavlja tradiciju babe Drage, a slična je situacija i u obiteljima drugih vinara pa nam se čini da na Plešivici žene ne samo da drže sva četiri kuta kuće, već i vinograda. 

20.09.2023.,Jastrebarsko, Plesivicki vinari i gradonacelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel svecano otvorili Plesivicku cestu pjenusaca. Uz domacina , obitelj Sember, otovorenju Ceste pjenusaca nazocila je i ministrica turizma Nikona Brnjac. Photo: Robert Anic/PIXSELL Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL

-I podruma također - dodaje Lucija smijući se. U vinogradima je otkako zna na sebe, u njima se igrala, baš kao i danas njezin četverogodišnji nećak. Ljubav prema trsju u ovim se krajevima prenosi s koljena na koljeno. Prije tri godine Šemberi su se prebacili na ekološku proizvodnju, iščekuju certifikat pa je briga o grožđu postala malo složenija, kaže. Šemberi imaju 6,5 hektara pod ekološkim uzgojem, a eko grožđe otkupljuju i od svojih deset kooperanata. 

-Ekološka su sredstva puno manje invazivna, kiša ih lako ispere pa smo ljetos svaki drugi, treći dan proveli prskajući vinograde da bismo sačuvali grožđe što nam je na koncu i uspjelo- govori. A taj posao nije nimalo lak, ako uzmemo u obzir da puna prskalica teži 28 kilograma. 

Trud, rad i ljubav koji su utkani u svaki gutljaj pjenušavih vina Plešivice podržati je došla i ministrica turizma Nikolina Brnjac. Vinari kontinentalne Hrvatske, naglasila je, važna su karika u razvoju regionalnog cjelogodišnjeg turizma u zemlji.

–Zbog vrijednih ljudi Plešivica se uistinu upisuje na svjetsku kartu enološkog turizma, a ponudu Zagrebačke županije upotpunjuje Plešivička cesta pjenušaca koja nas čini još konkurentnijima - rekla je ministrica Brnjac te dodala kako u prvo čitanje ide novi zakon o turizmu koji poseban naglasak stavlja na razvoj održivog turizma u lokalnim zajednicama. Gradonačelnik Jaske Zvonimir Novosel istaknuo je pak kako plešivički vinari u svojim vinogradima i podrumima desetljećima grade ono na što je danas ponosna cijela Hrvatska.

–Oni su ti koji su utabali put kojim se Plešivica kreće. Ona raste brzo i kvalitetno, no iza tog rasta stoji čvrsto uporište, a cesta pjenušaca je struktura koja će omogućiti daljnji razvoj - naglasio je Novosel.

Zahvaljujući trudu plešivičkih vinogradarskih obitelji te njihovih kolega iz zelinskog i samoborskog kraja Zagrebačka županija danas je prepoznata kao vinska regija, dodala je Ivana Alilović, direktorica županijske Turističke zajednice. Broj ljubitelja pjenušaca raste, a Plešivica je pravo mjesto za njih.

-Naša županija plijeni pozornost svojim vinskim destinacijama. Uz Plešivicu, tu je i zelinski kraj, Samobor, područje Ivanić Grada poznato po škrletu... Cesta pjenušaca koj smo otvorili danas kreće s promocijama aktivnosti 17 vinara i za nas to mnogo znači jer postajemo standard i kvaliteta na razini Hrvatske - istakla je I. Alilović. Naglasila je i kako je ove godine u odnosu na prošlu broj turističkih dolazaka u Županiju porastao za 16 posto, a broj noćenja za 14 posto. 

–Plešivica je srce pjenušave Hrvatske. Naši pjenušci oduševe svakoga jer su jednostavni, a hrabri - navela je direktorica Turističke zajednice Jastrebarsko Petra Masnec te usput najavila brošuru o plešivičkim vinarima te 30. Dane vina koji će se od 29. rujna do 1. listopada održati u jaskanskom perivoju dvorca Erdödy gdje će se moći kušati kakve su sve majstorije spremili plešivički magičari pjenušca. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije