Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Uskoro tri puta skuplji: Evo što se sve mijenja s odvozom otpada u Zagrebu

Koliko će iznositi sam taj varijabilni dio, još uvijek se ne zna, ali neslužbeno doznajemo da bi on mogao biti prosječno dodatnih četrdesetak kuna.
08. studenoga 2019. u 23:30 23 komentara 2741 prikaza
Milan Bandić
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Fiksni dio od 68,57 kuna, posebne cijene za poslovne subjekte te kazne od 250 do tisuću kuna – u najkraćim crtama, tako izgleda prijedlog odluke o načinu prikupljanja otpada u Zagrebu, koja je puštena u javnu raspravu. Prema prvim izračunima, usvoji li se ona, stanovnici metropole od 1. veljače imat će tri puta veće račune za Čistoću nego dosad, a ono što je svakako najveća promjena jest upravo uvođenje fiksnog dijela u konačni izračun cijene, koji će se morati platiti bez obzira na kvadraturu stana i broj članova u kućanstvu.

Suđenje Smiljani Srnec Suđenje Smiljani Srnec Jasminina ujna: Htjeli su se riješiti škrinje s tijelom, pa su pozvali skupljača otpada

Plus varijabilni dio

U prijevodu, 68,57 kuna bit će minimalna cijena odvoza na mjesec, kako onima koji žive u garsonijeri od 20 četvornih metara, tako i onima koji imaju kuće od 200 kvadrata, a tom fiksnom dijelu, za konačnu cifru, pribrojit će se još i varijabilni.

– Cijenu javne usluge čini cijena obvezne minimalne javne usluge (fiksni dio), cijena javne usluge za količinu predanog miješanog komunalnog otpada (varijabilni dio) i cijena ugovorne kazne u slučaju kada se postupa protivno ugovoru o korištenju javne usluge – pojasnili su iz Holdinga, pozivajući se na činjenicu da se na taj način usklađuju s Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom koju je donijela Vlada Republike Hrvatske, kojom je propisano da lokalne jedinice moraju odrediti fiksni i varijabilni dio cijene. Koliko će, pak, iznositi taj varijabilni dio, još se uvijek ne zna, ali u njega bi trebala “ulaziti” učestalost pražnjenja spremnika, kao i njihova veličina, odnosno litraža.

Otpad | Autor : Sanjin Strukic/Pixsell Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

– Korisnicima usluge omogućit će se da biraju broj pražnjenja i volumen spremnika za miješani komunalni otpad te da samim time i utječu na ukupan iznos koji će platiti za uslugu – kažu u Holdingu, a uzme li se u obzir da bi, neslužbeno, varijabilni dio cijene u prosjeku trebao biti četrdesetak kuna, tako bi i prosječnom Zagrepčaninu računi za smeće mogli biti tri puta veći. Jer, primjerice, u 40 kvadrata mjesečni je odvoz trenutačno 36 kuna, a sad će stanari iz istog tog stana platiti prvo fiksni dio od gotovo 70 i još 40 kuna varijabilnog dijela.

Dani Zigante tartufa PROMO ‘Dani Zigante tartufa’ su jedinstveni gastronomski doživljaj u samom srcu Istre

Sedam poslovnih kategorija

Što se poslovnih subjekata tiče, oni će biti podijeljeni u sedam kategorija te će, također, plaćati fiksni dio cijene, od 85,71 do 205,71 kuna, plus varijabilni. Osim toga, za njih će biti i strože kazne, do tisuću kuna, dok će za kućanstva najveća iznositi 800 kuna. A one će se dobivati ako se, primjerice, utvrdi da se određeni otpad nije bacio u za to predviđeni kontejner, ako se u spremnike odloži problematičan otpad, odnosno onaj koji sadrži opasne tvari ili je onečišćen njima, a platit će i onaj čiji će otpad dovoditi u opasnost ljudsko zdravlje na način da je rasipan oko spremnika ili “uzrokuje pojavu neugodnog mirisa drugoj osobi”.

– Cilj navedenih promjena je uspostava javnog, kvalitetnog, postojanog i ekonomski učinkovitog sustava sakupljanja komunalnog otpada, u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša, gospodarenja otpadom i zaštitom javnog interesa – kazali su iz Holdinga te dodali kako se “navedenim promjenama želi potaknuti korisnike da odvojeno predaju otpad, kako bi se smanjila količina miješanog komunalnog otpada te da se do 2020. godine osigura odvajanje 50 posto komunalnog otpada.

 

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta
  • bambi:

    za te pare bi trebao bandić osobno reciklirati sav otpad zagrebčana...a ne da se građani trude i onda plate na kraju 3x skuplje - tko tu koga?

  • paleontolog:

    jel smijemo mi sami paliti svoj otpad? ovako cemo sve pazljivo odvajati, placati 3x skuplje, a bandit bu sve to s mafijom svojom skuril

  • zip123:

    Sve samo da se uzmu novci gradjanima.