Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb

Nova koalicija Kosor-Kregar-Srića za svrgavanje M. Bandića

darinko kosor
Marko Lukunić/PIXSELL
10.03.2010.
u 13:58

– Nije tajna da sam Kregaru nudio mjesto predsjednika zagrebačkog HSLS-a. Ali on će, čak i ako ne pristupi našoj stranci, sigurno biti naš kandidat na idućim izborima za gradonačelnika – kaže Kosor.

Josip Kregar postaje šef zagrebačkog HSLS-a, oživljava posrnulu organizaciju “punivši” je malo pomalo ljudima sa svoje i Srićine nezavisne liste, ali i drugim poznatijim građanima zagrebačkoga intelektualnog kruga. Na sljedećim izborima Kregar postaje zagrebački gradonačelnik, a HSLS poslije SDP-a druga, ako ne i najjača snaga u Skupštini. Tako je agilni i vrlo spretni političar Darinko Kosor prije tri mjeseca, nedugo nakon što je postao predsjednik nacionalne organizacije HSLS-a zamislio put do pobjede.

Kosorova inicijativa tada je morala biti odgođena jer je Kregar odbio tu kombinaciju. No očito su se stvari u međuvremenu promijenile jer će Darinko Kosor sutra službeno predstaviti novi zastupnički klub u Gradskoj skupštini (HSLS–Nezavisna liste Velimira Sriće). Sa sedam zastupnika (nezavisni Velimir Srića, Josip Kregar, Vera Šimek Petrinjak, Josip Hren, Zvonko Maković te dvojac HSLS-a Darinko Kosor i Alen Ostojić) novi klub bit će po snazi izjednačen s klubom HDZ-a koji također ima sedam zastupnika, a jači od njih bit će samo Klub zastupnika SDP-a.

– Osnivanje novog kluba bit će samo prvi korak prema stvaranju snažne alternative gradonačelniku Milanu Bandiću i ozbiljne konkurencije SDP-u na idućim lokalnim izborima. Za nekoliko tjedana stvari će biti mnogo jasnije jer će se dio zastupnika sa Srićine nezavisne liste i formalno učlaniti u HSLS – kaže Darinko Kosor koji bi u svojoj stranci još uvijek rado vidio i Kregara.

– Nije tajna da sam mu nudio mjesto predsjednika zagrebačkog HSLS-a. Ali on će, čak i ako ne pristupi našoj stranci, sigurno biti naš kandidat na idućim izborima za gradonačelnika – rekao je Kosor. Josip Kregar biranim riječima govori o Kosoru, ali ne misli i formalno pristupiti HSLS-u.

– HSLS ima moje simpatije stoga sam i prihvatio Kosorov poziv da osnujemo zajednički klub zastupnika. Kosor je čovjek koji ostavlja dobar dojam i siguran sam da ćemo zajedno stvoriti jaku skupinu s jasnim ciljem političkog djelovanja – rekao je Kregar. Neslužbeno doznajemo da Kregar nije prihvatio ponuđeno mjesto šefa zagrebačkog HSLS-a jer to ne bi najsretnije završilo ni za njega ni za Kosora zbog zamršenih odnosa HSLS-a i HDZ-a na nacionalnoj razini, odnosno u koalicijskoj Vladi. Naš sugovornik kaže da Kregar tu funkciju nije prihvatio jer smatra da nije na njemu da raščišćava i sređuje unutarstranačke odnose u zagrebačkoj organizaciji HSLS-a.

Za razliku od njega Velimir Srića će, doznajemo, najvjerojatnije vrlo skoro pristupiti HSLS-u, a u obzir dolazi i kombinacija da mu Kosor ponudi mjesto šefa zagrebačkog HSLS-a.

– Udružit ćemo klubove. Na kraju smo jednog političkog doba, dolazi novo i treba pripremiti dobru alternativu, a u HSLS-u vidimo naznake stranke koja može ponuditi prostor za političko djelovanje građana širokog spektra ideja – kaže Srića.

Darinko Kosor još je jednom pokazao izuzetan politički instinkt i zagrebački HSLS u samo godinu dana pretvorio od politički potpuno beznačajne organizacije do treće najjače snage u Gradskoj skupštini. Podsjetimo, najprije je spretno ušao u koaliciju HDZ-HSS-HSLS i na konto nje u Skupštinu “ugurao” dvojcu zastupnika HSLS-a iako tada stranka samostalno niti u snu ne bi prešla izborni prag. Odmah potom razišao se s HDZ-om i s HSS-om osnovao zajednički klub zastupnika. Iako ih danas napušta, HSS-ovci nisu ljuti.

– Čuo sam se danas s Darinkom. Čovjek traži svoj politički put i to je u redu. Nadam se da ćemo i ubuduće dobro surađivati – rekao je Darko Vuletić, šef zagrebačkog HSS-a. No, novo preslagivanje na zagrebačkoj političkoj sceni razbjesnilo je gradski HNS. Naš sugovornik toliko je ljut na Kregara i Sriću da ih je nazvao najvećim političkim konvertitima, a stapanje nezavisnih u HSLS prvorazrednom političkom prevarom.

Komentara 14

OB
-obrisani-
15:01 10.03.2010.

Kregar, član CK SKH! pozdrav vaš zmijicamala

OB
-obrisani-
16:13 10.03.2010.

preslabi su oni za Bandicá..., ipak je dobija 40% glasova....

RU
Rumba
11:46 11.03.2010.

Priznajem da nikad nisam bio neki osobiti ljubitelj dečka kaj voli delati k\'o begejski konj ali isto tako i znam da spomenuta koalicija za pospremanje Bande mu nije niti do koljena ... Navedeni tipusi su čisti salonci i nemaju blage veze sa životnom realnošću ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije