Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Socijalni radnici

'Neprocjenjiva je radost vidjeti nasmijanu djecu'

socijalni radnici
Daniel Kasap/PIXSELL
Autor
Sandra Golemac
18.03.2014.
u 17:00

Svjetski dan socijalnog rada obilježit će se danas od 13 do 16 sati u parku Zrinjevac gdje će se održati javni skup i različite aktivnosti

Mucao je. Teško je govorio i zato se povukao u sebe. Taj sitni plahi dječak došao je u SOS Dječje selo Lekenik. Tamo se priključio dramskoj grupi. Nakon samo nekoliko mjeseci stajao je na pozornici. Glumio je pred publikom. Takav napredak teško bi se ostvario bez pomoći i potpore socijalnih radnika. To je humana djelatnost, ističu radnici, ali i teška struka koja zahtijeva stalno usavršavanje, strpljenje, energiju i empatiju. No nerijetko su i na glasu kao nemarni i neosjetljivi.

– Struka je, nažalost, spala na niske grane koje nije zaslužila. U javnosti se jako malo zna o socijalnim radnicima. Trudimo se približiti ljudima kako bi nas bolje shvatili – poručila je Gordana Daniel, socijalna radnica i direktorica razvoja nacionalnih programa.

Upravo će zato, dodaje, u povodu Svjetskog dana socijalnog rada danas od 13 do 16 sati održati javni skup i različite aktivnosti u parku Zrinjevac. Iako se svakodnevno susreću s različitim teškim ljudskim sudbinama, najviše ih diraju, kažu, slučajevi u koje su uključena djeca.

– Teško je odvojiti emocije. Kada vam dođe mala djevojčica velikih preplašenih očiju, neuhranjena i emocionalno zapuštena, ne možeš ostati ravnodušan. Posao je često iscrpljujući, ali neprocjenjiva je ona radost kada tu istu malu djevojčicu nakon nekog vremena vidite nasmijanu i u zanosu igre s ostalom djecom – kazala je Maja Kapec, socijalna radnica SOS Dječjeg sela Lekenik, te istaknula kako je njezin recept za uspješnog socijalnog radnika uvijek biti nasmijan, raspoložen i znati se spustiti na dječju razinu.

– To znači znati i rolati – kroza smijeh je dodala Kapec koja u SOS Dječjem selu Lekenik radi već 12 godina.Ove godine svojim aktivnostima žele promicati pravednost, poštivanje različitosti, uključenost i solidarnost pa su došli na ideju da se današnji Svjetski dan proslavi masovnije, na Zrinjevcu, gdje žele ostvariti što bolju interakciju s ljudima.

– Njihov je posao težak i crpi puno energije. Zato socijalne radnike malo češće treba podsjetiti zašto su važni i potaknuti ih time u radu – poručila je psihologinja Ivana Zekić.      

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije