Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NADOGRADNJA

Natječaj od dva milijuna kuna: Autobusni kolodvor u Zagrebu dobit će dizala i taktilne trake

Autobusni kolodvor Zagreb
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/3
13.01.2022.
u 12:24

Predviđena je i ugradnja podizne platforme te prilagodba šaltera za prodaju karata

Zagrebački autobusni kolodvor uskoro će biti prilagođen slabovidnim i osobama smanjene pokretljivosti. Raspisan je, naime, nešto manje od dva milijuna kuna vrijedan natječaj za izvođača radova, kojim će se u objektu u Držićevoj ugraditi tri dizala kao i podizna platforma.

"Platforma je predviđena u prostoru za prodaju karata i služi za podizanje na gornji kat. Dizala će se ugraditi između čekaonice i perona", stoji u arhitektonskom projektu zahvata koji će, nakon odabira izvođača radova i njegova uvođenja u posao, trajati šest mjeseci.

Ugradit će se i druge sprave koje će pomoći slabovidnima i osobama smanjene pokretljivosti, poput taktilnih traka koje će se pružati od ulice preko glavnog ulaza i kroz hol do blagajni. Taktilne trake postavit će se i na autobusnim peronima, na putu prema njima, kao i kod dizala.

Usto će se postaviti dodatni rukohvati na svim postojećim stubištima, a i prodajni šalteri na kolodvoru bit će prilagođeni tako da ih mogu koristiti osobe u invalidskim kolicima, kao i slijepi, slabovidni, gluhi i oni oštećena sluha.

"Uz navedeno, izvršit će se i radovi djelomične zamjene, odnosno popravka oštećene završne obloge radi sigurnog korištenja postojećih prostora i rampi", navodi se u natječajnoj dokumentaciji. Ugrađene sprave uz redovito održavanje trebale bi se moći koristiti sljedećih 75 godina.

VIDEO brzi test dovoljan za COVID potvrdu, ali ona će vrijediti samo u Hrvatskoj

Komentara 1

TA
Tajg
12:38 13.01.2022.

Znači oped, karte u jednom pravcu?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije